Agenda cultural
Cultura 23/07/2021

Omara Portuondo, una de les protagonistes de l'agenda cultural

4 min
Omara Portuondo “La música em sona per les venes i em manté viva”

Omara Portuondo

Sons de Nit

És una de les figures imprescindibles de la música cubana, la diva del Buena Vista Social Club. Enguany passarà per les Illes Balears –concretament per Menorca i Mallorca– després d’haver-se suspès els concerts de l’any passat. La cubana fa la gira del seu 90è aniversari, i ja acumula 70 anys de carrera, una trajectòria que va començar sense esperar-s’ho. Encara ara se sorprèn:“Dedicar-me a la música no va ser res que hagués pensat mai. Qui m’hauria dit, quan era una nina tímida que va entrar al Tropicana [un reconegut local de l’Havana on es feien actuacions en directe] substituint una ballarina, que acabaria fent la volta al món damunt els escenaris i compartint-ho amb tantes persones?”, va expressar la cantant en una entrevista amb l’ARA Balears. I això que ha dedicat tota la seva vida a la música.

Teatre Principal de Maó. Dissabte 24 a les 21 h. 25 euros. Teatre Principal de Palma. Diumenge 25 a les 20 h. Entre 10 i 45 euros.

MÚSICA

‘La serva padrona’

Pergolesi

L’òpera bufa de Pergolesi, La serva padrona, s’ha convertit en la primera producció conjunta d’aquest teatre menorquí, reobert fa poc més de mig any després de 14 d’inactivitat, i el Principal de Palma. És un fet històric, ja que mai no s’havia fet una coproducció d’òpera entre les dues illes. A més, es tracta d’una proposta trencadora, pel seu look arriscat i un esperit revolucionari que posa el focus en la desigualtat de gènere. La direcció escènica és a càrrec d’Ana Cuéllar i la direcció musical, d’Andrés Salado. Simón Orfila, Irene Mas i Joan Servera hi posaran la veu. A més, hi participen l’Orquestra de Cambra de Menorca i l’Orquestra de Cambra de Mallorca. La funció s’emmarca dins la segona edició del festival Fila U del Principal de Palma.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 24 de juliol, a les 20 hores. Entre 10 i 45 euros.

Las Migas

‘Cuatro’

Queda poc perquè Las Migas mostrin el seu darrer treball. Mentrestant, continuen amb Cuatro, el disc que van publicar l’any 2019. L’Argentina, Colòmbia, Xile, l’Uruguai, els EUA, i molts països centreeuropeus han pogut sentir les seves veus, i també a incomptables racons de l’estat espanyol. La seva originalitat les avala com una de les propostes més interessants del panorama musical. Elles són Roser Loscos, de Lleida (violí); Marta Robles, de Sevilla (guitarra); Alicia Grillo, de Còrdova (guitarra), i Carolina Fernández la Chispa, de Mèrida (veu). Maó és el pròxim lloc que es rendirà als seus peus.

Es Claustre (pati del Claustre del Carme, 50. Maó). Dissabte, 24 de juliol, a les 21 hores. 15 euros.

N3rdistan i Kalàscima

Cançons de la Mediterrània

La banda francomarroquina N3erdistan, que repensa i barreja diverses dimensions, èpoques, cultures, estils i instruments, serà l’encarregada de concloure el programa del festival de Cançons de la Mediterrània. Toquen estils com el hip-hop, el rap, l’electro-rock i també hi ha melodies àrabs tradicionals. La veu és la d’un dels músics i poetes més reconeguts del panorama cultural marroquí del moment, Walead Ben Selim. Per part seva, Kalàscima és un grup de Salento (comarca del sud-est de la regió italiana d’Apúlia) i una de les bandes de referència de la música italiana. Fa una dècada que volten pels escenaris d’arreu del món.

Les Voltes (Palma). Dissabte, 24 de juliol, a les 21.30 hores. Gratuït, amb reserva.

Dorian

Cultura es vida

El festival Cultura es Vida programa un dels grans grups de l’indie espanyol, Dorian. També hi actuarà Jane yo.

Son Fusteret (Palma). Dijous, 29 de juliol, a les 20.30 hores. A partir de 24 euros.

Ensemble Tramuntana

‘Hits: Beatles i més!’

Ensemble Tramuntana oferirà un concert en formació de sextet amb el seu programa de Hits: Beatles i més! En aquesta actuació també estrenaran el Bohemian Rhapsody de Queen, i no hi faltaran altres fantàstics hits dels Beatles, Michael Jackson i Deep Purple, entre molts altres.

Castell de Bellver (Palma). Dijous, 29 de juliol, a les 20.30 hores. 20 euros.

ALTRES

PoésArt

Poesia i música

Artà s’omple de paraules en el marc de la novena edició del PoésArt. Hi haurà un recital de poesia i música a càrrec del poeta català Lluís Calvo i dels mallorquins Joan Tomàs Martínez, Sara Rivera i Antònia Monroig. A més, sonaran les cançons de Guillem d’Efak en la veu (i guitarra) de Marcel Pich. Un concert íntim de Jorra Santiago tancarà aquesta nova edició de la programació més poètica d’Artà.

Terrassa del Teatre d’Artà. Dissabte, 24 de juliol, a les 20 hores. Entrada lliure.

‘Poemes a Nai’

Any Huguet-Riera

L’actor i director Pep Tosar presenta el seu primer espectacle de poesia. Ho fa en el marc del 25è aniversari de la mort de Miquel Àngel Riera (Manacor, 1930-Palma, 1996) i, com no podia ser d’altra manera, els versos del poeta del llevant tornan a prendre protagonisme. Tosar recitarà i cantarà en solitari, acompanyat a l’escenari de Joan Arto a la guitarra.

Claustre del Convent (Manacor). Dissabte, 24 de juliol, a les 21 hores. 8 euros.

al_l Liquid Borders

Agata Skupniewicz

Mostra final de la residència artística d’Agata Skupniewicz. Gràcies a la col·laboració de Casa Planas amb Euroregió Pirineus Mediterrània, FotoLimo i Ruido Photo, Skupniewicz ha pogut desenvolupar un projecte amb l’objectiu de reflexionar sobre les fronteres. Ho ha fet a partir del patrimoni de l’Arxiu Planas, i ha indagat en com impacten les tendències de les destinacions turístiques i el desenvolupament del turisme massiu a les fronteres internes de l’illa. La mostra es prodrà veure fins dimarts, 27 de juliol.

Casa Planas (avinguda Sant Ferran, 21. Palma). Dilluns 26 i dimarts 27 de 9.30 a 17.30 h. Visita oberta amb inscripció prèvia. 

stats