'On és quan ja no hi és?', una obra per explicar als infants la mort i el dol

Es tracta d'una coproducció de Tolo Ferrà i el teatre Principal que s’estrenarà aquest cap de setmana

Com explicam la mort d'algú proper als infants? El teatre és una bona opció, i l'obra 'On és quan ja no hi és?' camina en aquesta direcció. Es tracta d'una obra original de Tolo Ferrà que va guanyar la darrera convocatòria de coproducció familiar en xarxa i que s'estrenarà aquest dissabte. 

El muntatge, amb dramatúrgia de Jorge Navarro de Lemus i del mateix Ferrà, mostra la desaparició de les persones estimades des de tres punts de vista entrellaçats: la infantesa, la maduresa i la vellesa. Així mateix, són tres també els llenguatges escènics que es van combinant per oferir al públic un sorprenent resultat final: el teatre visual, el teatre d’objectes i el cinema en viu.

Tres actors, i alhora manipuladors d’objectes, Vera González, Xisca Ferrà i Odin Kaban, van treballant les diferents disciplines escèniques en una escenografia creada per Susana de Uña i amb un vestuari original de Marta Alonso. La música original d’Iván Palomares i l’espai sonor en directe d’Odin Kaban contribueixen a crear una atmosfera poètica que fa més mengívola aquesta història adreçada a tots els públics.

Durant la presentació del muntatge, la consellera de cultura del Consell, Bel Busquets, ha destacat la col·laboració d’institucions de les quatres illes per fer possible aquest projecte, ja que 'On és quan ja no hi és?' és una coproducció del teatre Principal i Tolo Ferrà, en què també participa l’Institut d’Estudis Baleàrics i Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears. També hi col·laboren l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, el Consell d’Eivissa, el Consell de Formentera, el teatre Principal de Maó i la Comunidad de Madrid.

Josep R. Cerdà, director del teatre Principal, ha recordat la feina de Tolo Ferrà, que ha desplegat quasi tota la seva carrera a Madrid i que ara ha tornat a Mallorca. “Una de les funcions del teatre Principal també és aquesta, la d’acollir aquells professionals illencs que han fet feina fora i que ara volen tornar a Mallorca”, ha assenyalat Cerdà.

A més de les funcions de dissabte i diumenge, 'On és quan ja no hi és?' també farà dues funcions per a escolars, dijous 10 i divendres 11 d’octubre. Després de les funcions a la sala Petita del teatre Principal, aquesta obra iniciarà una gira que la portarà al Festival Fiet de Vilafranca dissabte dia 19 d’octubre, a Santa Eulària des Riu i a Formentera el novembre, al teatre Principal de Maó el febrer del 2020 i al festival Barruguet d’Eivissa el maig de l’any que ve.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF