Cultura 21/04/2018

Núria Marquès crea la rosa que regala l’ARA Balears

Cada any, des d’en fa cinc, el diari edita una rosa d’artista

Ara Balears
2 min
L’artista menorquina Núria Marquès ha creat enguany la rosa que l’ARA Balears regala a les parades de llibres per celebrar Sant Jordi.

PalmaS’ha convertit en una imatge de col·lecció. Cada any, per Sant Jordi, l’ARA Balears regala una rosa d’artista a totes les persones que estimen els llibres. Aquest 2018, Núria Marquès (Ciutadella, 1975) és l’artista que ha creat la rosa de paper que es podrà obtenir a les paradetes dels carrers, en col·laboració amb el Gremi de Llibreters. Núria Marquès signa aquest present del nostre diari, en la cinquena edició d’una rosa d’artista que, abans que ella, varen crear Albert Pinya, Marcelo Víquez, Joan Costa i Mònica Fuster.

“He volgut fer una rosa que oferís una sensació tridimensional. Volia entendre com es configura la flor, així que he fet servir el collage, que és una tècnica amb la qual treball molt darrerament”, diu Núria Marquès quan se li demana pel procés de realització de la rosa. Construïda pètal a pètal damunt un fons pintat amb pinzellades conscientment vermelles, l’artista menorquina resident a Barcelona confessa que va dubtar si fer una rosa groga. “El que passa és molt greu, hem de ser reivindicatius. Em vaig plantejar fer la rosa groga, però, potser perquè visc a Barcelona, pens que, encara que sigui un dia, necessitam un descans emocional i això ens ho proporciona Sant Jordi, els llibres i les roses. Així que, finalment, vaig optar per la rosa més passional. Voldria que fos un far en aquest temps de foscor. La lectura ens il·lumina. Llegir edifica el criteri, et dona moltes perspectives perquè puguis construir la pròpia”, assegura l’artista.

L’espai íntim i la festa col·lectiva

Núria Marquès és una artista que treballa especialment un món interior, un context d’intimitat des de la construcció de contextos paral·lels imaginatius. Així ho deia, fa uns mesos, en una entrevista amb l’ARA Balears: “Si no m’agrada la realitat que visc, me’n munt una altra. Això no vol dir que no estigui connectada a la realitat, sinó que potser opt per no tocar gaire amb els peus a terra. Com vaig llegir a Monstruo Espagueti, ‘em podrien donar un Oscar a la millor pel·lícula que m’he muntat’. No és una fantasia, sinó que, com tothom, projectes la imatge de tu mateixa i del que està passant”. Amb el dibuix com l’eina que més s’estima, Núria Marquès, durant nou anys, ha alternat el seu treball personal com a artista amb el càrrec de cap de producció d’Hangar, el centre de producció i recerca d’arts visuals de Barcelona, una ocupació que va deixar el 2016 per dedicar-se per complet a l’obra pròpia. Una sèrie composta per dibuixos i vídeos fa part de la col·lecció del museu Es Baluard i el mes de novembre passat va fer part de l’exposició Toma de corriente 2 al Museu d’Art Contemporani de la Universitat de Xile.

L’artista menorquina es confessa enamorada de la festa dels llibres: “M’agrada l’aspecte festiu i que aquest dia els llibres surtin dels seus espais habituals per envair els espais de tothom. Per Sant Jordi, els llibres agafen una altra dimensió”.

stats