ARQUITECTURA
Cultura 19/10/2017

10 novetats del 48h Open House Barcelona

Les novetats d’enguany no es limiten a l’oferta d’edificis, sinó al caràcter social del festival

Antoni Ribas Tur
3 min
10 novetats del 48h Open House Barcelona

BarcelonaMés accessibilitat i caràcter social

Les novetats d’enguany no es limiten a l’oferta d’edificis, sinó al caràcter social del festival, que creix. “Hem fet una cartografia de quins edificis són accessibles i quins no per incloure el públic amb diversitat funcional, que altres anys no hi podia participar amb facilitat”, diu Elisenda Bonet, la directora del 48h Open House. També han treballat amb els habitants dels edificis del Patronat Municipal de l’Habitatge: “Hem fet tallers amb gent gran que han canviat de barri o d’escala. Els hem explicat el nou lloc on viuen perquè després ho facin ells”. Es podran visitar els habitatges per a gent gran Cibeles, de Jaume Valor, i els Montnegre, de Miquel Espinet i Antoni Ubach. També els Reina Amàlia, del despatx Bru Lacomba Setoain, i el Bronze-Coure, de Pau Benach, Cándido Reyes, Màrius Carceller.

Les vides de l’Hospitalet

La ciutat convidada d’aquesta edició és l’Hospitalet de Llobregat. Entre els 14 edificis que obriran les portes es podran visitar masies i cases de pagès, com Torre Barrina; edificis industrials, com Can Trinxet; un habitatge senyorial, la Casa Espanya, i una obra del guanyador del premi Pritzker Toyo Ito, l’hotel Porta Fira. Més enllà d’edificis concrets, diumenge es farà un itinerari sobre el futur del barri de Bellvitge titulat Bellvitge a petita i gran escala.

Adeu a la Colònia Castells

La Colònia Castells està a punt de desaparèixer arran de la demolició imminent del passatge Piera, l’únic carrer que queda d’aquest conjunt d’habitatges de reallotjament del període d’entreguerres. Diumenge es farà una visita a l’exterior de dues casetes, que són un testimoni de la perifèria obrera.

25 anys dels Jocs Olímpics

El 25è aniversari dels Jocs Olímpics és una de les línies destacades del 48h Open House Barcelona d’enguany. També s’homenatja l’arquitecte Oriol Bohigas per la seva contribució a la transformació de Barcelona, que inclou el pla de la Vila Olímpica, el centre municipal de vela i nou edificis més, com la Casa del Pati. Els arquitectes Elías Torres, Esteve Bonell, Ignacio Paricio i Carme Pinós conduiran un itinerari per la Vila Olímpica (amb inscripció prèvia). A l’Hospitalet i Badalona es podran visitar l’estadi de beisbol, reconvertit en camp de futbol, i el pavelló olímpic.

Totes les cares de Puig i Cadafalch

Enguany també se celebra l’Any Puig i Cadafalch, i hi ha un itinerari -les places són per sorteig- dedicat a l’arquitecte que passa pel Palau Macaya, la Casa de les Punxes, el Palau Baró de Quadras, Can Serra, la Casa Puig i Cadafalch i la Casa Amatller. També obre les portes la Casa Muley Afid, la seu del consolat de Mèxic a Barcelona.

Arquitectures per al menjar

Al marge dels edificis que s’han incorporat a l’oferta, aquesta edició del festival compta amb una nova secció dedicada a la fusió de l’arquitectura i la gastronomia: Open Kitchen inclou nou activitats a través de les quals s’aborden qüestions com l’espai dels usuaris en un restaurant, al Follia de Sant Joan Despí. La cuina domèstica és el tema del showroom Oak. En aquesta obra, els arquitectes Anna i Eugeni Bach van abordar el projecte d’un espai expositiu d’una constructora com un espai qualificat i no com un mostrari de productes convencional.

Una presó patrimonialitzada

La Model es va poder visitar des del juliol fins al setembre, i torna a obrir dins el 48h Open House Barcelona. El públic podrà recórrer espais emblemàtics del complex com el pati d’accés, els cancells i el panòptic, i també una de les galeries. Cal portar un document d’identitat per entrar-hi.

En record de Xavier Valls

El festival recorda la figura de l’arquitecte Xavier Valls, que va morir en l’atemptat d’Hipercor. La trajectòria de Valls va estar molt vinculada a Santa Coloma de Gramenet i s’ha programat un itinerari per Can Mariner, els Habitatges Saladrigas i les escoles Rosselló-Pòrcel/Salvat-Papasseit i les Palmeres. Amb inscripció prèvia.

Les escales de la Vil·la Urània

L’objectiu de SUMO Arquitectes i Yolanda Olmo no era només convertir l’antiga residència de l’astrònom Josep Comas i Solà en un conjunt d’equipaments. També van refer la relació de la casa amb l’entorn.

Fidels als amants de l’arquitectura

El públic que busqui, més que novetats, sortir de Barcelona pot anar a ciutats convidades d’altres edicions, ja que totes elles es mantenen fidels a la cita anual amb els amants de l’arquitectura. Sant Joan Despí segueix reivindicant el llegat de Josep Maria Jujol amb edificis com la Torre de la Creu. De l’oferta badalonina, destaca la fàbrica d’Anís del Mono i els habitatges Can Mercader, de Barba Corsini. El Teatre La Massa, de Rafael Guastavino, és un dels plats forts Vilassar de Dalt. I Santa Coloma també continua.

stats