CADA CASA, UN MÓN
Cultura 17/08/2019

Apartaments turístics: les noves identitats locals

Obertes cap a la gran badia d’Alcúdia, les terrasses d’aquests apartaments tenen la perfecta imperfecció de les coses que estan fetes a mà

Cristina Ros
3 min
Les noves identitats locals

AlcúdiaSón un bon lloc, uns apartaments turístics, per fer-ne un reclam de les identitats locals, i més si es tracta de les noves identitats locals, d’una manera d’interpretar avui la singularitat arquitectònica i cultural tradicional per situar-la en el present i obrir-li moltes possibilitats de futur. És precisament aquest el treball de transformació que van fer els TEd’A Arquitectes, que són sobretot Jaume Mayol i Irene Pérez, amb dos edificis veïns separats per un pati estret i situats davant el moll petit de Can Picafort. Per aquesta feina de donar nous usos als materials locals i a l’artesania més propera en aquest conjunt de quatre apartaments destinats al lloguer, els TEd’A van obtenir el premi FAD d’Interiorisme 2018. “Per com han espremut les possibilitats de la ceràmica”, va valorar el jurat dels FAD.

“Entenem que la tradició no és una entelèquia fossilitzada en el passat que hem de copiar de manera epidèrmica i folklòrica, sinó que la paraula tradició -que ve del llatí tradere i significa traginar, transportar els coneixements del passat al present -és un concepte que es va fent al llarg dels segles; per tant, encara és viva”, declarava Jaume Mayol a l’ARA en aquells dies dels FAD. De fet, un dels principis que sempre han guiat els projectes de TEd’A és “segons on estàs, ets”. Traduir al present aquesta essència del lloc és a l’ADN d’aquest gabinet d’arquitectura amb seu a Palma, i ho fan sempre a través d’una investigació tan exhaustiva i rigorosa com, per què no, sovint també una mica juganera.

Apartaments turístics: les noves identitats locals

Els que habiten temporalment aquests apartaments d’estiu es troben acollits dins un món d’idees innovadores sobre la tradició constructiva i els materials locals, els més senzills, els més propers. Si hi són sensibles, gaudiran d’observar i viure uns espais que són l’expressió de les immenses possibilitats que tenen les peces de ceràmica, uns simples totxos, unes rajoles de test d’allò més comú, uns vidriats i uns acabats que, en tots els casos, tenen la perfecta imperfecció de les coses fetes a mà.

L’espai principal de l’habitatge, una sala que acull la cuina, el menjador i una zona d’estar, és en si mateix la demostració dels camins que pot prendre la ceràmica. Les parets, de manera molt subtil, ofereixen els ritmes geomètrics dels maons de termoargila amb els forats farcits de ciment blanc. És tanta la cura que posen Jaume Mayol i Irene Pérez en el disseny dels seus projectes que, si ens hi fixem bé, no hi ha cap maó que s’hagi de tallar, perquè les dimensions de cada panell de la sala estan calculades basant-se en la mida dels elements ceràmics. Si ens hi fixem encara més, veurem com al lloc on es necessiten endolls o interruptors, el maó desapareix, endarrerit i revocat en blanc.

Apartaments turístics: les noves identitats locals

Com a terra de la sala, però també com a revestiment a les terrasses, les rajoles de test de 13x13 estableixen una altra geometria amb les juntes, més amples o més estretes, per donar un nou ritme, a més que s’envernissen i es fan més brillants i vistoses quan envolten un element estructural, com el pilar central de la sala (que com la jàssera també existent abans de la reforma, es despulla, deixant que respiri), o als bancs per seure a l’exterior. I en un grau més, o en una volta més a aquest joc de maons, geometries i textures, les rajoles vidriades color mel ocupen els espais que estan més sotmesos a l’aigua: el racó de la cuina o els banys.

Les línies que dediquem a aquests apartaments no són suficients ni per descriure els nombrosos detalls. Així i tot s’ha de destacar l’ús de les varetes de ferro corrugades, les que s’utilitzen comunament per fer estructures de formigó, que aquí se n’han fet baranes, portetes d’accés a la terrassa o petites pèrgoles perquè s’omplin de vegetació. Com també s’ha de subratllar la flexibilitat que permet la il·luminació, entesa com a element independent que surt d’un endoll amb un cordó i es penja on l’usuari el necessita. Tanmateix, encara que en aquests apartaments tot estigui mil·limètricament pensat, la flexibilitat dels espais respon a una altra de les màximes en la feina de TEd’A: deixar-ho tot preparat perquè la vida flueixi com vulgui.

stats