NOVETAT EDITORIAL
Cultura 03/12/2011

La novel·la de Llach, una història d'amor i amistat

Lluís Llach publica el 2 de febrer la seva primera novel·la, Memòria d'uns ulls pintats (Empúries). Ambientada a la Barcelona d'entre la dècada dels 20 i dels 40, és una història d'amor i amistat.

Jordi Nopca
2 min
Lluís Llach (Girona, 1948) no farà cap mena  de promoció del seu debut novel·lístic.

BARCELONA"Lluís Llach es va presentar un dia a Grup 62 amb la voluntat de donar a llegir la seva primera novel·la a Xavier Folch -explicava l'editor Jordi Cornudella ahir a la tarda-. Es va trobar que el fundador d'Empúries ja s'havia jubilat. Volia parlar amb Folch perquè, literalment, llegís el llibre i li digués si estava fent el ridícul o no". Tenint en compte que Llach va posar punt final a la seva carrera com a cantautor el 2007 -una trajectòria de pràcticament quatre dècades-, la reconversió en escriptor podia ser vista fàcilment com una maniobra comercial: d'aquí el recel de Llach a l'hora de donar a conèixer el seu primer projecte literari.

Cornudella va ser un dels primers lectors de Memòria d'uns ulls pintats, i la sorpresa va ser doble: "Per una banda, per ser una novel·la d'algú que debuta passats els 60 anys, vaig trobar que la història és potent, té grapa i l'estructura estava molt bé. Per l'altra, la segona sorpresa va ser l'enorme receptivitat de l'autor. Llach s'ha pres molt bé el procés d'edició: ha acceptat les revisions amb ganes d'aprendre, cosa que pot fer pensar que aquesta no sigui l'única incursió en el gènere novel·lístic".

El gruix de la novel·la, que superarà les 300 pàgines, indica que Llach no s'hi ha posat per poc. Els temes que convoca i l'abast de la narració, que defuig l'autobiografia, són dues pistes més per pensar que l'aventura narrativa de l'autor de discos com Viatge a Ítaca, Campanades a morts i El meu amic, el mar és molt probable que no sigui ni única ni anecdòtica.

La Barceloneta, als anys 20

A Memòria d'uns ulls pintats Llach presenta quatre amics, dos nois i dues noies, nascuts al barri obrer de la Barceloneta l'any 1920. La novel·la ressegueix la seva infantesa, la primera adolescència -que té lloc durant els anys de la Segona República- i el trencament que suposa la Guerra Civil. "Una de les parts de la novel·la que m'ha agradat més ha estat justament la que descriu les primeres setmanes de la Guerra Civil, l'ambient llibertari en què es respira la part més neta de la política, la que entra en contacte més directament amb els ciutadans -diu Eugènia Broggi, actual editora d'Empúries-. Setanta anys després la gent ha tornat a sortir al carrer: un i altre ambient tenen punts en comú". Broggi està convençuda que la novel·la de Llach no és cap caprici. És, això sí, una història d'amor i amistat entre els dos nois de la colla, Germinal i David, explicada pel mateix Germinal molts anys després a un jove director de cinema que busca un argument per fer una pel·lícula històrica. "Llach s'ha estat tres anys per escriure la novel·la", recorda Cornudella. Broggi afegeix que un dels grans mèrits del llibre és "haver recorregut a la imaginació i escapar del món que cronològicament ha viscut". Tots dos asseguren que "en cap cas no és una novel·la de cantautor".

stats