Cultura 16/09/2021

La nova normalitat del Festival de Sant Sebastià: de Johnny Depp a Javier Cercas

Jessica Chastain, Marion Cotillard i Javier Bardem són les estrelles de la nova edició del certamen basc

3 min
Jessica Chastain a 'The eyes of Tammy Faye'

BarcelonaL'edició del Festival de Sant Sebastià que arrenca aquest divendres serà la segona en pandèmia: el cartell de convidats i la programació encara deixen entreveure els estralls del covid i no hi ha tants visitants nord-americans o asiàtics com abans –ni cinema de Hollywood o de l'Àsia–, però en general sembla una edició més del festival, instal·lat en una nova normalitat que manté intacta la identitat i personalitat de l'únic certamen cinematogràfic de classe A de l'Estat.

Com sempre, el cinema espanyol hi presentarà les millors armes: Iciar Bollaín recrea a Maixabel la trobada entre la vídua del polític assassinat per ETA Juan María Jáuregui i els seus botxins; Fernando León de Aranoa i Javier Bardem es retroben a la comèdia negra El buen patrón, i Paco Plaza explora el terror d'envellir a La abuela. Fora de concurs, la preseleccionada a l'Oscar Mediterráneo relata el naixement d'Open Arms i Las leyes de la frontera adapta la novel·la homònima de Javier Cercas ambientada a la Girona quinqui de finals dels 70. I després d'haver-la estrenat a Venècia, Antonio Banderas i Penélope Cruz portaran a Sant Sebastià la sàtira del món del cinema Competencia oficial.

Pel que fa a estrelles internacionals, destaca la controvertida aposta del festival d'atorgar el premi Donostia a Johnny Depp, ignorant el boicot de Hollywood a l'actor per les acusacions de la seva exdona Amber Head. Menys polèmica, però un pèl sorprenent per la seva joventut, és la tria com a segon premi Donostia de Marion Cotillard, actriu francesa amb un peu a Hollywood que, per cert, va treballar amb Depp a la profètica Enemics públics. L'actriu Jessica Chastain presentarà en secció oficial el biopic sobre una parella de telepredicadors The eyes of Tammy Faye, que l'ha situat ja en les primeres posicions de la cursa dels Oscars.

Menys glamur, però el mateix interès, tenen alguns dels plats forts cinèfils de la secció oficial, que projectarà el biopic del veterà director britànic Terrence Davies sobre el soldat i poeta Siegfried Sassoon, el retorn al cinema de la peruana Claudia Llosa després de la molt criticada No ploris, vola i la reflexió de Laurent Cantet a Arthur Rambo sobre els discursos d'odi a les xarxes. També hi ha interès per veure finalment Un segundo, el drama de Zhan Yimou sobre la Revolució Cultural xinesa que s'havia de presentar a la Berlinale del 2019 però que el govern xinès va obligar a retirar del certamen dies abans de la projecció.

Adeu a la distinció de gènere en els premis

Els protocols covid seran semblants als de l'any passat i menys rigorosos que els de l'últim Festival de Canes. Mascareta sempre obligatòria, esclar, també en les cinc hores de projecció de La fortuna, sèrie d'Alejandro Amenabar a partir d'un còmic de Paco Roca, i en les prop de quatre hores de Quién lo dice, el projecte de Jonás Trueba que dona veu a un grup de joves. La novetat d'aquest any és que, per primera vegada, es lliuraran dos premis interpretatius sense distinció de gènere: una Concha de Plata a la millor interpretació protagonista i una altra a la millor interpretació de repartiment. La decisió ha estat criticada per algunes veus que creuen que podria jugar en contra de la presència de dones al palmarès; de moment, la fórmula ja s'ha aplicat en l'última edició de la Berlinale i els dos premis se'ls van endur actrius.

stats