Publicitat
Publicitat

La nova cançó política

La realitat de l’estat espanyol empeny amb tanta contundència que músics de tota mena han decidit pronunciar-se. Alguns ho fan des de la confrontació explícita i altres retratant un paisatge convuls o proposant alternatives comunitàries i autogestionades. El 15-M i la primavera valenciana, projectes com la Fundación Robo, la nova cançó protesta i la música de ball, entre d’altres, dibuixen un nou paisatge que fuig de l’individualisme i, com canta Nacho Vegas, posa l’accent en el que és comú. Els nous vents també han arribat al pop mainstream i les cançons d’amor, i en molts casos el contingut polític rep l’amplificació de videoclips que n’eixamplen la difusió.


‘El cel de les Illes Caiman’

SENIOR I EL COR BRUTAL

El valencià Miquel Àngel Landete retrata des de la sàtira més crua el sentiment de revenja. En aquesta cançó del disc El poder del voler (2014), de Senior i el Cor Brutal, diu: “A tu qui t’ho anava a dir que els obrers que t’han fet ric et vorien tremolar”.


‘La deriva’

VETUSTA MORLA

El grup madrileny Vetusta Morla demana un canvi de paradigma camuflat entre la metàfora. Proposa “inventar una sortida”, i ho amplifica amb un videoclip dirigit per Juan Cavestany. És un pas endavant des d’un pop fins ara poc amic del posicionament.


‘Burbuja de hielo’

MEDIEVO

El disc d’aquest duo barceloní es titula Discurso de investidura i sacseja un còctel d’enuig i tecno-pop tèrbol. A Burbuja de hielo signen una mena de banda sonora d’un desnonament. Medievo són Miguel Ángel Blanca (Manos de Topo) i David Medina.


‘Ratonera’

AMARAL

Un manifest antirègim d' Amaral magnificat pel videoclip d’Alberto González Vázquez. Reben polítics de tots els colors.


‘Ordre d’allunyament’

BRAMS

Aquí els Brams es revolten contra els atacs a la llengua, els espoliadors, la violència policial i els racistes.


‘Vaga mundial indefinida’

ORXATA

Els valencians Orxata criden a la desobediència alhora que fan ballar amb ritmes electrònics i hip-hop.


‘Gallo rojo, gallo negro’

SÍLVIA PÉREZ CRUZ I RAÜL FERNANDEZ MIRÓ

Adaptació d’un clàssic de la cançó protesta de Chicho Sánchez Ferlosio que Pérez Cruz i Refree interpreten demostrant-ne la vigència.


‘Torn de preguntes’

FELIU VENTURA

El cantautor de Xàtiva fa vint anys que dignifica la cançó protesta. En aquesta cançó del disc Música i lletra (2011) va invocar l’esperit d’Ovidi Montllor per parlar “del sud que crema per guiar el nord”. Un altre exemple del poder reivindicatiu valencià.


‘Polvorado’

NACHO VEGAS

Polvo somos, lo sabemos, y en pólvora nos convertiremos ”, és un vers que encara agafa més volada en el videoclip dirigit per Ramón Lluís Bande i protagonitzat per treballadors i treballadores d’empreses asturianes en crisi. Un himne del disc Resituación de Nacho Vegas.


‘La Moreneta’

LA TROBA KUNG-FÚ

Un dels actes musicals més polítics és convertir la música en un espai per compartir. És el que fa La Troba Kung-Fú cada vegada que surt al carrer a tocar i és també l’esperit de cançons com la rúmbia La Moreneta, una de les peces del disc Santalegria (2013).

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF