FOTOGRAFIA
Cultura 13/06/2013

Un nou festival fotogràfic a Barcelona

Circuit 2013 reuneix més de 70 autors en 30 exposicions

Antoni Ribas Tur
2 min
Ilvy Njiokiktjien va retratar com un sergent ensenya als nois d'un campament d'extrema dreta a utilitzar una arma.

Barcelona.Mentre que vuit persones a l'atur protagonitzen 25% , la participació catalana a la Biennal de Venècia, divuit famílies de Madrid i Barcelona afectades per la crisi de les hipoteques centren l'exposició del fotògraf i antropòleg italià Andrea Lolicato dins la primera edició de Circuit 2013, la nova cita del fotoperiodisme a la ciutat. Fins al 31 de juliol es podran veure en sales com l'Espai Mercè Sala, La Plataforma Galeria d'Art, el Centre Cívic Golferichs, l'Institut Francès i la Galeria Kowasa una trentena d'exposicions que reuniran més de 80 autors que es dediquen a la fotografia documental. El festival està organitzat per la fundació Photographic Social Vision, la mateixa entitat que s'ocupa de les exposicions del CCCB dedicades al premi World Press Photo i també de Més fotoperiodisme. Visa pour l'Image a Barcelona. De fet, cinc de les mostres provenen del prestigiós festival francès i són inèdites a l'Estat.

Entre els plats forts del cicle hi ha l'exposició col·lectiva Inèdits , que conté els últims treballs -que encara no han aparegut a la premsa estatal- dels guardonats amb el premi World Press Photo Pep Bonet, Samuel Aranda i Guillem Valle, i també d'Olmo Calvo. Steve Jobs, el desaparegut cofundador i president executiu d'Apple, és el protagonista d'un reportatge que el fotògraf Doug Menuez li va fer durant quinze anys. El guanyador del premi al reporter jove de la passada edició de Visa pour l'Image, Sebastian Liste, estarà representat amb un altre reportatge sobre una comunicat brasilera que converteix una xocolateria abandonada en la seva llar. Per acabar, la fotògrafa holandesa Ilvy Njiokiktjien, que el 2011 va ser guardonada amb el Premi Canon de la Dona Fotoperiodista, presentarà un treball sobre l'adoctrinament racista que alguns joves blancs sud-africans reben en campaments de l'extrema dreta.

Sílvia Omedes, la directora de Circuit 2013, afirma que el projecte és "hereu de la desapareguda Primavera Fotogràfica, que va posar les llavors perquè aquesta ciutat estimi la fotografia, hagi vist com han crescut molts projectes de fotografia i hagi contribuït que hi hagi més de 60 associacions i col·lectius dedicats a la fotografia". En el futur els organitzadors volen que el Circuit tingui més presència internacional i col·labori amb altres festivals del sector com el d'Arles, el Format Festival i el de Houston. A més de mostres, el Circuit 2013 inclou tallers, conferències i fotoprojeccions, i la presentació de la futura associació d'amics del fotògraf Paco Elvira, que va morir en un accident mentre treballava al Garraf al març. L'objectiu de l'entitat és mantenir viva la seva figura i potenciar-la, gestionar el seu arxiu i descobrir nous talents de la fotografia a través d'una beca.

stats