Música
Cultura 29/09/2022

El nou disc de Bruce Springsteen serà un homenatge al soul

L'àlbum es publicarà l'11 de novembre i inclourà quinze versions

3 min

BarcelonaOnly the strong survive és el títol del disc de Bruce Springsteen que es publicarà l’11 de novembre. Aquesta vegada, el músic de Nova Jersey ha decidit fer un homenatge al soul. Remenant la memòria i els catàlegs de discogràfiques com Motown, Stax i Philadelphia International, Springsteen ha triat quinze cançons prou representatives de la història del soul i de la banda sonora d’un temps, sobretot els anys 60, i un país, els Estats Units, on convivien l’entusiasme de la jove Nord-amèrica negra i la profunditat emocional dels cantants del sud, i on també la classe obrera blanca començava a incorporar aquelles músiques als jukebox dels bars.

“Volia fer un disc on només cantés”, explica Springsteen, i per això s’ha endinsat en “el gran cançoner nord-americà dels anys 60 i 70”, sobretot el lligat al soul. “M’he inspirat en Levi Stubbs, David i Jimmy Ruffin, Jerry Butler, Diana Ross i Dobie Gray, entre molts altres. He intentat fer-los justícia, a ells i als fabulosos compositors d’aquesta música gloriosa”, diu el Boss, l’objectiu del qual és que el públic d’ara “experimenti la bellesa i l’alegria” d’aquestes cançons, tal com ho va fer ell quan les va escoltar per primera vegada. “Espero que us agradi escoltar el disc tant com a mi m’ha agradat fer-lo”, afegeix.

De moment ja es pot escoltar el primer avançament del disc, Do I love you (indeed I do), un clàssic de Frank Wilson per a la Motown del 1965 que també va esdevenir un imprescindible en les sessions de northern soul dels clubs britànics dels anys 60 i 70. Springsteen la canta entomant el ritme implacable de l’original, perquè era una cançó destinada a fer ballar, i amb bon criteri desplega un so gros, amb violins, orgue, els metalls de l’E Street Band i un cor. Ell hi aporta una veu més greu que no intenta imitar la de Frank Wilson, tot i que prova de refilar. Aquest dispositiu instrumental és la companyia ideal per recórrer els camins que lliguen el so més pop de la Motown, el sentiment a flor de pell de Stax, l’engrescador soul psicodèlic de finals del 60 i la sumptuositat del so de Filadèlfia. No s’hi posa per poc, el Boss.

Only the strong survive també inclou una col·laboració del llegendari Sam Moore: és a dir, el 50% del duo Sam & Dave, nom fonamental de la història del soul amb hits irrefutables com Soul man. Moore cantarà dues cançons amb Springsteen: I forgot to be your lover, una altra peça històrica del soul del sud, en aquest cas de William Bell i Booker T. Jones, i Soul days, del texà Dobie Gray.

D’acord amb el repertori del disc que ha avançat aquest dijous, Springsteen no ha espigolat rareses, però tampoc s’ha limitat a revisar les cançons més òbvies. També val a dir que remenar segons quins catàlegs és garantia d’encert. A Only the strong survive hi ha temes compostos per Jerry Butler, Kenny Gamble i Leon Huff i per Lamont Dozier i els germans Brian Holland i Edward Holland; és a dir, pels responsables d’algunes de les millors cançons de la història. Dels primers el Boss interpreta Hey, Western Union man i Only the strong survive, totes dues cantades per Butler en discos de 1968, i la segona versionada posteriorment per Elvis Presley i Billy Paul. De Holland-Dozier-Holland n’ha triat 7 rooms of gloom, una joia popularitzada pels Four Tops en què el cantant Levi Stubbs feia una de les seves exhibicions vocals. Serà interessant veure com la interpreta el Boss.

Springsteen aborda una altra cançó dels Four Tops, When she was my girl, una peça de 1981, quan el soul ja havia assimilat les lliçons de Stevie Wonder i els llums de la música disco. Atenció també al rescat d’I wish It would rain dels Temptations, una d’aquelles balades que David Ruffin cantava amb el cor a punt d’esberlar-se. I poca broma amb Someday we’ll be together: primer va ser un petit clàssic del doo-wop a principis dels 60, i a finals de la dècada va agafar un altre to en la versió de Diana Ross & The Supremes, quan el soul s’estava deixant abraçar per la psicodèlia. Tot plegat és prou estimulant i afegeix un interès extra a la gira de Bruce Springsteen que passarà per l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona els dies 28 i 30 d’abril.

El nou disc de Bruce Springsteen.

Aquestes són les quinze cançons del disc Only the strong survive

  • Only the strong survive
  • Soul says
  • Nightshift
  • Do I love you (indeed I do)
  • The sun ain’t gonna shine anymore
  • Turn back the hands of time
  • When she was my girl
  • Hey, Western Union man
  • I wish it would rain
  • Don’t play that song
  • Any other way
  • I forgot to be your lover
  • 7 rooms of gloom
  • What becomes of the brokenhearted
  • Someday we’ll be together
stats