El Consell de Menorca es personarà com a acusació particular per les pintades de la Naveta

El conseller de Cultura del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha afirmat que es podrien reclamar "perfectament" penes de presó per als autors

Davant els fets ocorreguts a la Naveta dels Tudons i en altres elements arquitectònics, el Consell de Menorca ha informat del que ha succeït el Ministeri de Cultura perquè transmeti els fets a l'organisme cultural de l'ONU.

Pel que fa a la investigació policial, el conseller ha assenyalat que la Policia Nacional i la Direcció Insular de l'Estat a Menorca han demanat que la recerca es dugui a terme amb discreció i sense filtracions que puguin interferir en el procés.

"Faig una crida a tots els ciutadans perquè facilitin el treball de la policia per identificar i arrestar els responsables d'aquest delicte", ha declarat el responsable de Cultura.

Maria ha afegit que "això implica tenir molta prudència i discreció en la utilització de qualsevol informació sensible que pugui donar pistes als delinqüents i que pugui interferir en el cèrcol policial", que "es va estrenyent".

Respecte de la possibilitat d'incrementar la vigilància en els monuments prehistòrics de Menorca, el Consell ja ha començat a treballar per implantar nous sistemes electrònics de control.

La institució havia anunciat que durant aquest any es licitaria el servei de gestió i vigilància dels monuments que opten a la candidatura a Patrimoni Mundial, d'acord amb les recomanacions de la Unesco.

"Davant l'alarma social creada que això pugui repetir-se i afectar aquests monuments, hem avançat els tràmits i ja estam treballant aquests dies amb les empreses de seguretat a les quals havíem demanat assessorament", ha precisat.

"Enguany mateix ja disposarem de nous elements de vigilància tecnològics", ha declarat Maria, el departament del qual no informarà sobre aquests recursos de control.

"Qualsevol informació que donàssim despertaria expectatives i facilitaria la vulneració d'aquestes mesures de seguretat que volem implantar", ha apuntat el conseller. El representant de l'executiu de Menorca ha insistit en la inviabilitat econòmica de tenir vigilants en tots els jaciments. Després de demanar un pressupost a una empresa de vigilància, Miquel Àngel Maria ha declarat que disposar de guàrdies "les 24 hores en un sol jaciment" tindria un cost anual de 166.000 euros.

Pel que fa als treballs de restauració, el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, ha afirmat que costaran entre 20.000 i 40.000 euros.

"A aquest cost, cal sumar-hi les pèrdues econòmiques que suposarà mantenir la naveta tancada a les visites", que s'estimen en uns 300 euros per cada dia que el monument estigui tancat al públic.

Durant el mes de març de l'any passat, varen visitar la Naveta dels Tudons 4.500 persones, amb una mitjana de dos euros d'entrada per visitant.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF