MÚSICA
Cultura 14/09/2011

El músics catalans copen el Festival de Jazz de Barcelona

El Festival de Jazz de Barcelona aposta pel talent local. Pegasus, Andrea Motis i Sílvia Pérez Cruz comparteixen cartell amb figures internacionals com Paolo Conte, Trombone Shorty i Pat Metheny.

Ricard Martín
2 min
Ricard Gili, cantant i trompetista de La Locomotora Negra, la veterana formació barcelonina que rebrà la medalla d'or del Festival de Jazz de Barcelona.

Barcelona."L'aposta pels músics de casa és la fortalesa d'aquest festival", va dir ahir Tito Ramoneda, director del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, durant la presentació de la 43à edició del certamen, que se celebrarà del 27 de setembre a l'1 de desembre. Les paraules de Ramoneda resumeixen el tarannà d'un festival que enguany, sense renunciar a l'ambició global, dóna relleu al talent local: més del 50% de la programació està integrada per artistes catalans.

Una de les estrelles serà la jove cantant, saxofonista i trompetista Andrea Motis. Amb 16 anys, Motis hi actuarà per partida doble: amb el Joan Chamorro Quintet al Teatre Coliseum i amb la Sant Andreu Jazz Band al Palau de la Música. Altres músics locals presents al cartell són Pegasus, Lluís Coloma, La Vella Dixieland, Biel Ballester i La Locomotora Negra. La històrica big band , que rebrà la medalla d'or del festival, celebra quaranta anys de carrera. És l'agrupació més vinculada amb el festival barceloní: des del 1974 hi ha actuat quinze vegades. El concert de La Locomotora Negra serà especial perquè presentaran l'espectacle ¡Big Band Bang! , que inclou la col·laboració de desenes de figures del jazz català.

Una de les artistes catalanes més desitjades enguany serà Sílvia Pérez Cruz. La cantant de Palafrugell, acostumada a concerts amb les entrades exhaurides, presentarà el seu primer disc en solitari, un projecte d'homenatge al seu pare.

La clausura, amb Paolo Conte

A més de la nodrida participació catalana, el festival ha aconseguit una proesa: la contractació de Paolo Conte. L'elusiu geni del Piemont, cantautor de jazz i blues, amb 73 anys i estatus de llegenda, només fa una desena d'actuacions a l'any. L'1 de desembre, en la seva única actuació a l'Estat, presentarà el disc Nelson .

Gràcies a l'agermanament amb el Festival de Jazz d'Umbria, la presència italiana serà forta: entre altres, hi actuaran el Gabrielle Mirabassi Trio, Giovanni Guidi i Gianluca Petrella Duo amb la Big Band del Conservatori del Liceu. També hi haurà gastronomia italiana: al restaurant Monvínic s'hi farà un maridatge de la tòfona blanca d'Umbria i de la negra catalana.

Els altres reclams internacionals del festival són Pat Metheny, Madeleine Peyroux, Brad Mehldau i el debut a Barcelona de Trombone Shorty. També hi haurà figures populars tangencials amb el jazz, com ara Ryuichi Sakamoto, pioner japonès de l'electrònica, i altres que directament no hi tenen res a veure, com el grup texà d' indie rock Okkervil River.

El s concerts es faran en diversos espais, com ara la sala Luz de Gas, el Palau de la Música, el Harlem Jazz Club i el Teatre Coliseum. El pressupost és de 1.126.000, superior als 900.000 de l'any passat. Els organitzadors esperen cobrir-lo amb un 51% de taquilla, un 31% de patrocini i un 17% de subvencions.

stats