Cultura 21/02/2013

Un musical fosc i salvatge, al Teatre Gaudí

L.s.
2 min
L'espectacle col·loca disset actors i quatre músics al petit escenari del TGB.

Barcelona.El Teatre Gaudí Barcelona anuncia el musical més salvatge. I no només perquè el títol de l'obra sigui The wild party [la festa salvatge] sinó perquè fa pujar fins a disset actors i quatre músics al petit escenari d'una sala alternativa. El muntatge inicial parteix d'un taller de l'escola Vocal Factory que escenificava el musical mític d'Andrew Lippa, que alhora parteix d'un poema de Moncure March sobre els baixos fons dels cabarets americans dels anys 20. El caçatalents Ever Blanchett, director del Teatre Gaudí, va veure l'espectacle, li va encantar, i els va proposar fer el pas a un teatre professional. La companyia, amb quatre actors protagonistes bregats en grans musicals, aterra divendres en aquesta sala de l'Eixample i hi pretenen fer temporada fins a Sant Jordi.

Tot i que el muntatge es va estrenar amb un èxit "relatiu" a l' off Broadway i després a Broadway, "perquè no és una obra d'entreteniment, fàcil i de final feliç", segons justifica la directora, Anna Valldeneu, l'equip està convençut que l'exquisida música, l'energia del cor i el quartet de jazz, i l'estètica de vodevil sí que connectaran amb el públic català. El musical retrata l'ambient fosc i sòrdid del món de l'espectacle a través d'un triangle amorós. Els dos protagonistes són una parella formada per una ballarina i un pallasso (Xavi Duch i Xènia García) que, després de tres anys d'una relació explosiva, veuen com la rutina i la violència els dominen. Després que ell abusi d'ella, la noia decideix organitzar una festa per venjar-se i, de passada, tornar a encendre la guspira entre ells. Però allà hi coneixerà un personatge que li farà trontollar els principis (Roger Berruezo, que tanca el quartet protagonista amb Maria Santallusia).

"És una història que tracta de l'addicció -explica l'actor i traductor Roger Batalla-. Tant a les drogues i opiacis com a l'amor. És la història de l'obsessió mútua dels dos protagonistes, que són dues cares de la mateixa moneda".

El musical explica en 130 minuts què passa en aquella festa disbauxada, enllaçant temes de jazz, blues, foxtrot, burlesca, salsa i altres ritmes llatins. Tots els actors i músics són sempre a escena, i contagien a l'espectador l'entusiasme d'una companyia que ha treballat -almenys fins ara- per amor a l'art.

stats