MÚSICA
Cultura 08/03/2013

La música catalana treu pit als premis Enderrock

Elisabet Escriche
2 min

GironaHan hagut de passar deu anys per tornar a veure sobre l'escenari els Ja T'ho Diré. Per a la seva reaparició van escollir l'esdeveniment i la ciutat idonis: els premis Enderrock, que es van entregar ahir al vespre per primer cop a Girona, una ciutat que ha vist créixer el grup de pop-rock. Els menorquins van ser els encarregats d'obrir la gala amb un tast del que tocaran en els concerts del seu "retorn puntual" que faran a Salt i a Ciutadella.

La nit de la música catalana, però, va tenir altres moments emotius, com l'homenatge a Raimon pels seus 50 anys de carrera, que va aixecar una forta ovació del públic. El cantautor valencià va recordar que la cultura catalana sempre ha estat amenaçada però que ha resistit. "Ara toca fer un pas endavant", va reivindicar. Els Amics de les Arts, amb quatre guardons -millor artista, millor lletra de cançó, millor videoclip i millor pàgina web-, van ser els triomfadors de la nit, seguits amb tres per Txarango -millor disc, millor directe i millor grup revelació- i Cesk Freixas pel millor grup, millor disc i millor directe en cançó d'autor. Trencant l'estructura convencional, els premis no van tenir un únic presentador sinó fins a una dotzena. Tot i així, The Mamzelles, el grup català que va protagonitzar l'enganxosa campanya Envàs on vas , va ser qui va portar la batuta.

La gala, divertida i àgil, va comptar amb les actuacions, entre d'altres, d'alguns premiats, com Els Amics de les Arts i Cesk Freixas amb Miquel Arbras, que van picar l'ullet al territori interpretant el tema que van compondre pels damnificats dels focs de l'Empordà. El director del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, va qualificar la gala "d'especial" perquè dóna el tret de sortida als actes de celebració dels 20 anys de la revista. En el seu discurs, igual que alguns dels premiats, va reivindicar la música catalana com a motor "d'identitat" del país.

stats