ART
Cultura 29/12/2011

Els museus es refugien en les col·leccions

Com menys pressupostos, més imaginació. Els museus trauran partit del seu patrimoni aquest 2012 per evitar grans despeses. El MNAC reunirà el gòtic català i el Macba mostrarà les últimes adquisicions.

Antoni Ribas Tur
2 min
Els museus es refugien en les col·leccions

BARCELONA"Encara que es redueixin les activitats, cal mantenir la qualitat", va dir Bartomeu Marí, director del Macba, durant la presentació de la pròxima temporada d'exposicions del museu. La caiguda pressupostària obliga a filar més prim que mai i aferrar-se a "la gosadia, la creativitat i la qualitat", per afrontar la situació. Tot i que algunes de les principals exposicions programades estaran formades per obres de la col·lecció, l'any que ve els responsables del Macba volen que el museu sigui més transversal i divers, que estableixi aliances amb altres centres nacionals i internacionals i que els públics que encara no se l'han fet seu s'hi acostin. Un bon exemple d'aquesta política és l'exposició dedicada a les tres pel·lícules de The military series ,d'Aleksandr Sokurov, premi especial del jurat en l'últim Festival de Venècia, que són propietat del museu. La peculiaritat de la mostra rau en dos fets: que el PS1, la filial experimental del MoMA de Nova York, l'acollirà al mateix temps, al febrer, i que suposa l'aportació del Macba a l'exposició del CCCB Pantalla global .

La primera exposició del 2012 estarà dedicada al Centre Internacional de Fotografia (CIF), institució pionera en el seu àmbit a Barcelona que a finals dels 70 es va trobar immersa de ple en el debat entre el paper documental i l'artístic de la fotografia. Al maig arribarà Oferta pública , de Rita McBride, la primera retrospectiva de l'artista establerta a Berlín que es pot veure a l'Estat. Inclourà obres realitzades expressament per a aquest projecte i l'arquitectura de l'edifici del museu també formarà part de la mostra, ja que un dels puntals de l'obra de McBride és la relació entre l'escultura i l'arquitectura. A més, el museu també dedicarà una altra gran exposició a Lawrence Weiner, un dels pares de l'art conceptual; mostrarà la sèrie de fotografies de Gordon Matta-Clark Office Baroque, que el col·leccionista Harold Berg va dipositar al Macba al maig; acollirà la primera retrospectiva dedicada al pintor Luis Claramunt, i dedicarà una altra mostra al Congrés Internacional de Disseny que es va celebrar a Eivissa el 1971.

El Gòtic Internacional, al MNAC

El MNAC, a l'espera que Pepe Serra s'incorpori a la direcció a començaments de gener, ha anunciat tres exposicions temporals per al 2012. Al febrer obrirà Déus i mites de l'antiguitat , una exposició de monedes antigues organitzada pel Gabinet Numismàtic. Al març veurà la llum un dels plats forts de la temporada, Catalunya 1400. El gòtic internacional , la primera gran exposició sobre aquest període de l'art català. Els principals representants en van ser Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan i Bernat Martorell. Aquest últim és l'autor d'una de les obres més emblemàtiques d'aquest moment, el Retaule de Sant Jordi de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. De moment, la temporada del museu de Montjuïc la tancarà l'exposició El MNAC explora. Obres d'art a examen , concebuda per l'àrea de restauració i conservació preventiva.

stats