Cultura 17/09/2017

Una exposició de l'IVAM denuncia "les visions estereotipades" sobre la dona àrab

La mostra del museu valencià recull la producció artística de 24 creadores

Ara
2 min
'La xica', fotografia de Zohra Bensemra que forma part de l'exposició.

ValènciaL'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) acollirà fins al 28 de gener l'exposició 'En rebel·lia. Narracions femenines al món àrab', una mostra que pretén denunciar com "les visions estereotipades i unilaterals sobre la dona àrab com a submisa i obedient no es corresponen amb la realitat".

L'exposició recull la producció artística de 24 creadores, entre les quals hi ha la libanesa Mona Hatoum, les egípcies Amal Kenawy i Ghada Amer, les palestines Ahlam Shibli i Rula Halawani, i les franceses Zineb Sedira i Leila Alaoui, que va ser assassinada el 2016 en un atac terrorista a Ouagadougou, capital de Burkina Faso.

La mostra s'ha estructurat a través de quatre eixos, als quals s'afegeix una primera sala introductòria que acull la projecció d'entrevistes a dones representants del món àrab com l'escriptora feminista i activista Nawal El Saadawi.

El primer eix reuneix obres que fan referència a l'àmbit domèstic, com la peça 'Nines, una dona de Damasc' (2007) de Diana El Jeiroudi. Per al comissari de l'exposició, Juan Vicente Aliaga, amb aquesta obra "l'artista reflexiona sobre si la nina és el reflex d'un nou model de dona moderna o un objecte que perpetua comportaments tradicionals".

El segon eix representa el cos, el desig i la sexualitat i exhibeix obres com les de l'artista Raeda Saadeh, retratada com una odalisca coberta per retalls del diari palestí 'Al-Quds', així com una sèrie de fotografies de Tamara Abdul Hadi.

Una jove contempla algunes de les imatges que conformen l'exposició.

La mostra avança amb l'apartat titulat 'Llocs i símbols d'allò que és públic', que indaga sobre els espais considerats eminentment públics, com els carrers i les places de les ciutats.

L'última part recull problemàtiques vinculades amb el pes de la història, com la immigració i conflictes com l'israeliano-palestí i la Primavera Àrab, explica el comissari.

"Les dones àrabs no són l'objecte, sinó el subjecte d'aquesta exposició. Elles han sigut les més oblidades. L'IVAM els vol donar la paraula perquè mostrin el seu punt de vista sobre diferents problemàtiques", ha destacat el director del museu, José Miguel G. Cortés.

stats