Art
Cultura 08/02/2021

Mor als 91 anys el pintor Luis Feito, fundador del grup El Paso

Va ser un dels pioners de l'abstracció i l'informalisme a l'Estat

i
Antoni Ribas Tur
2 min
Luis Feito davant una obra seva

BarcelonaEl pintor madrileny Luis Feito, un dels fundadors del grup El Paso, va morir diumenge als 91 anys al seu domicili víctima del covid, segons informa Efe. Com va dir el director de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Tomás Marco, era "un dels grans artistes" que van introduir l'informalisme i l'abstracció.

Abans que a la pintura, Luis Feito es volia dedicar a l'arquitectura, però la falta de mitjans econòmics el va obligar a abandonar els estudis quan tenia 13 anys. Després d'una breu estada en un seminari, va començar la formació artística al taller de Manuel Mampaso i més endavant a l'escola de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Quan va impulsar El Paso, juntament amb artistes com Manuel Millares, Antonio Saura, Rafael Canogar, Juana Francés i Pablo Serrano, Feito ja havia superat una etapa dominada per la línia i havia començat a experimentar amb la matèria, primer en blanc i negre, fins que es va produir un esclat de color en la seva obra a mitjans dels anys 60.

Un exili voluntari

Luis Feito és menys popular que altres artistes de la seva generació com Saura i Millares potser perquè va viure fora d'Espanya durant més de dues dècades: es va instal·lar a París a mitjans dels anys 50 perquè necessitava "llibertat" per crear, i es va quedar a la capital francesa durant més de 25 anys, on va tenir èxit tan a nivell comercial com de crítics. El 1981 es va traslladar a Mont-real i dos anys després es va instal·lar a Nova York. Va tornar a Espanya a finals dels anys 80 i el mateix Feito considerava que el seu "retorn professional" es va produir amb la retrospectiva que li va dedicar el Museo Español de Arte Contemporáneo el 1988. Entre els reconeixements que va rebre al llarg de la seva trajectòria, va ser nomenat oficial de l'Orde de les Arts i les Lletres de França i acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. També li van atorgar la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts i el premi David Bright de la Biennal de Venècia de 1960.

stats