Cinema
Cultura 27/12/2021

Mor Jean-Marc Vallée, el director de 'Dallas Buyers Club'

El cineasta i productor canadenc tenia 58 anys i era conegut també per sèries com 'Big little lies'

2 min
da8ae418d75a3fd381b744adcb21e9d903bc9033w

BarcelonaEl director Jean-Marc Vallée ha mort aquest cap de setmana de forma sobtada a la cabana que tenia als afores del Quebec. El cineasta canadenc, responsable de pel·lícules com Dallas Buyers Club i de la sèrie Big little lies, per la qual va guanyar un Emmy, tenia 58 anys. Nascut a Mont-real el 1963, Vallée va debutar el 1995 amb Liste noire, però la pel·lícula que va llançar la seva carrera internacional va ser el drama familiar C.R.A.Z.Y. (2005), sobre un adolescent gai que creix en una família catòlica al Quebec dels anys 70.

L'èxit de C.R.A.Z.Y. va obrir-li les portes de Hollywood, on va debutar el 2009 amb The young Victoria, un biopic sobre la joventut de la reina Victòria d'Anglaterra i la seva relació amb el rei Eduard. Després d'un retorn al cinema francòfon amb Café de Flore, Vallée va dirigir l'aclamada Dallas Buyers Club, un retrat basat en fets reals dels primers temps de la sida als Estats Units amb un esplèndid Matthew McConaughey. La pel·lícula es va endur tres Oscars el 2014: millor actor (McConaughey), secundari (Jared Leto) i maquillatge. Vallée va ser nominat a millor muntatge però no va guanyar l'estatueta.

Els seus projectes posteriors en cinema van ser també pel·lícules molt basades en la força d'un intèrpret, ja fos Reese Whiterspoon a la road movie a peu Ànima salvatge, basada en un best-seller d'autoajuda, o en la dramàtica Demolition, amb Jake Gyllenhaal, que van passar sense pena ni glòria. No va ser el cas de Big little lies, la seva primera incursió en el món televisiu, una sèrie dramàtica i de misteri criminal que el 2017 va guanyar vuit premis Emmy, inclòs el de millor direcció d'una sèrie limitada per a Vallée, que va dirigir-ne tots els episodis de les dues temporades. El repartiment principal estava liderat per Reese Whiterspoon, Laura Dern, Shailene Woodley i Nicole Kidman. El 2019 Vallée va firmar una altra de les millors sèries d'aquell any, Heridas abiertas, una nova barreja d'investigació criminal i drama familiar protagonitzat per una esplèndida Amy Adams.

stats