Cultura 31/01/2021

Mor el guitarrista de 'The house of the rising sun', Hilton Valentine

Serà recordat per ser la mà que va immortalitzar el mític tema de The Animals

2 min
El guitarrista de The ANimals Hilton Valentine

"There is a house in New Orleans / they call the rising sun"...

Hilton Valentine, el guitarrista de The Animals, ha mort als 77 anys. Passarà a la història per haver compost un dels arpegis més memorables de la música, el del blues The house of the rising sun. La discogràfica de The Animals, ABKCO Music, va donar la notícia a través d'un comunicat –recull Efe– en el qual va descriure Valentine com un "guitarrista pioner que va influir el so del rock'n'roll per a les següents dècades". El cantant de The Animals l'ha acomiadat assegurant que "les notes inicials de The rising sun mai sonaran igual".

'House of the rising sun'

The Animals va ser una de les bandes de referència a mitjans de la dècada dels 60 gràcies al seu rock passat pel tamís del folk i el blues. En part aquesta fama va venir de la versió de The house of the rising sun, en què Valentine va jugar un paper fonamental. La guitarra amb què Valentine va tocar aquest arpegi, una Gretsch de Tennessee que va comprar el 1962, també ha passat a la història gràcies al vídeo musical que va acompanyar la cançó, que ràpidament va encapçalar les llistes d'èxits a mig món.

Valentine, que va morir divendres, segons ha informat la seva dona, va néixer a North Shields (nord d'Anglaterra) el 1943. Orfe des dels 16 anys, va canalitzar la seva desbordant energia primer en el grup de skiffle (que mescla blues, jazz i folk) The Heppers i posteriorment en els roquers Wildcats, on es va fer conegut per rodar sobre el terra mentre tocava la guitarra. Va ser precisament aquesta actitud salvatge la que li va permetre unir-se als 20 anys als Animals, el grup que componia Burdon al costat del baixista Chas Chandler i l'organista Alan Price, i a què posteriorment es va unir John Steel, a la bateria. "El que va fer realment dels Animals un grup de rock va ser Hilton. No només tocava rock'n'roll, sinó que en tenia l'aspecte. Era un tipus amb una cabellera de greix pentinada cap enrere, xupa de cuir barata, sabates de punta, texans negres i un somriure a la cara", va dir Burdon en una entrevista recent.

The Animals

La banda va recollir altres èxits, com ara Do not let me be misunderstood, We gotta get out of this place o Baby let me take you home. Només tres anys després, el 1966, la banda es va desintegrar com a conseqüència de les tensions internes. El guitarrista es va llançar a una carrera en solitari a Califòrnia (EUA) amb la qual no va tenir gaire èxit, abans de tornar al seu Regne Unit natal. Valentine va entrar, al costat de la resta de la banda, al Rock and Roll Hall of Fame el 1994. En els últims anys va seguir actiu en la música i va fer gires amb Burdon el 2007 i 2008.

stats