Cultura 12/04/2021

Mor la fotògrafa de retrats australiana Alice Springs

Va fotografiar grans celebritats i amb el seu marit, el fotògraf Helmut Newton, van deixar com a llegat un diari de la seva vida en comú

ARA
2 min
Alice Springs en una exposició

La fotògrafa de retrats australiana June Newton, més coneguda amb el nom artístic d'Alice Springs, va morir a Montecarlo als 97 anys, segons ha comunicat la fundació que va crear a Berlín dedicada a l'obra del seu marit, Helmut Newton: "Lamenten la pèrdua d'una personalitat excepcional i una fotògrafa de renom internacional", ha dit la fundació en un comunicat. June Newton va estar casada amb Helmut Newton durant més de 60 anys, fins a la mort del reputat fotògraf el 2004, en un accident de trànsit a Los Angeles.

June Newton, que també va ser una coneguda actriu australiana –aleshores se la coneixia amb el seu nom de soltera, June Browne–, va començar la seva carrera com a fotògrafa el 1970 pràcticament per casualitat, quan el seu marit va emmalaltir i el va haver de substituir. El seu talent va fer que en poc temps es convertís en una reputada fotògrafa de retrats i captés amb la seva càmera Yves Saint Laurent, Billy Wilder, Catherine Deneuve, Nicole Kidman, Madonna i Els Àngels de l'Infern. "Alice Springs fa molt més que documentar l'aparença física de les celebritats i de personatges anònims, captura el seu carisma, la seva aura. Els seus ulls es concentren sobretot en els rostres de les persones", assegura en un comunicat la Fundació Helmut Newton.

Quan la fundació va fer deu anys, el 2014, es va inaugurar una exposició que també era un diari de la vida de la parella: Us and them, que també es va publicar en forma de llibre, incloïa autoretrats, algunes vegades molt íntims i amb un punt de provocació, com Alice Newton planxant nua, Helmut Newton a la dutxa o al jardí amb sabates de dona. Les fotografies van ser fetes entre el 1980 i el 1990. El diari acabava amb el cos sense vida de Helmut Newton i la trista mirada de la seva dona.

stats