Obituari
Cultura 09/11/2022

Mor la cantant brasilera Gal Costa als 77 anys

Va formar part de la generació daurada de la música popular del Brasil

2 min
Mor Gal Costa, una cantant brasilenya

BarcelonaLa cantant brasilera Gal Costa ha mort aquest dimecres als 77 anys a São Paulo, tal com informa el diari Folha de S. Paulo, que cita fonts properes a l'artista. Llegenda de la música popular del Brasil, Gal Costa havia d'actuar la setmana passada al Festival Primavera Sound de São Paulo, però el concert es va suspendre perquè s'estava recuperant d'una intervenció per extirpar-li un nòdul a la cavitat nasal.

Companya de generació de Caetano Veloso, Gilberto Gil i Maria Bethânia, Maria da Graça Costa Penna Burgos, coneguda com a Gal Costa, va néixer a Salvador de Bahia el 26 de setembre del 1945 i va participar en el moviment tropicalista, responsable d'algunes de les pàgines més glorioses de la música brasilera des de finals dels anys seixanta. La seva irrupció va ser memorable, primer amb l'àlbum amb Veloso Domingo (1967), el de la cançó Coração vagabundo, i sobretot amb Tropicália ou panis et circensis (1968), el disc-manifest del tropicalisme que va aplegar Costa, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Tom Zé i Os Mutantes, i que ha esdevingut un dels treballs discogràfics més rellevants del segle XX.

"Gal Costa ha sigut una de les més grans cantants del món [...]. El seu talent, la seva tècnica i el seu atreviment van enriquir i van renovar la nostra cultura [...] i va marcar la vida de milions de brasilers", ha dit el president del Brasil, Lula da Silva. Costa, molt bel·ligerant contra les polítiques de Jair Bolsonaro, va ser una de les artistes que van donar suport a Lula en les eleccions presidencials de fa unes setmanes.

Talent, tècnica i atreviment van convertir-la en una estrella de seguida. Malgrat la dictadura militar que va obligar alguns músics a exiliar-se, l'efervescència artística d'aquella generació va ser extraordinària. "Era dolça i bàrbara", ha dit Veloso sobre Gal Costa, una intèrpret que va fer amb naturalitat la transició de la bossa nova al pop tropicalista, va publicar tres discos en un parell d'anys, Gal Costa (1969), Gal (1969) i Legal (1970), amb composicions de Veloso, Jorge Ben, Roberto Carlos, Tom Zé i Gilberto Gil, entre d'altres.

La seva veu va ser fonamental per a la consolidació i l'expansió d'un repertori que inseria el pop i el rock en la manera de fer brasilera. El disc en directe Fa-Tal - Gal a todo vapor (1971) és un bon exemple d'aquesta primera etapa de Gal Costa que projectava una imatge segurament influïda per Janis Joplin. A poc a poc, els ritmes brasilers van acabar guanyant la partida en la música popular brasilera, i ella en va esdevenir una de les principals ambaixadores, amb discos com Água viva (1978) i Minha voz (1982). Interpretant material afrobrasiler lligat al carnaval o com a baladista, era una de les més grans, i amb els anys va anar eixamplant el camp d'acció gràcies a una veu d'aquelles que són capaces d'aturar el temps, que és el que passava cada vegada que cantava cançons com Modinha para Gabriela, Força estranha, Corcovado o Folhetim.

stats