Cultura 18/02/2019

Retiren els materials de construcció que ocupaven el monument a les víctimes dels bombardejos

Una queixa a través de Twitter ha mobilitzat el consistori per solucionar la qüestió

èric Salat
2 min
El monument a les víctimes dels bombardejos s'utilitza com a magatzem de tubs de plàstic

BarcelonaEls operaris de les obres de l'enllumenat de la Gran Via de Barcelona, a l'alçada del Teatre Coliseum, han retirat aquest dilluns al migdia el material de construcció que hi havia a dins del monument a les víctimes dels bombardejos. Després d'algunes queixes fetes a través de Twitter, els encarregats de l'empresa Citelum –que gestiona l'enllumenat del barri– n'han demanat la retirada, que s'ha fet al voltant de les dues del migdia. Segons els operaris de l'empresa, "no hi havia perill" que els tubs de plàstic situats a l'interior de l'estàtua la fessin malbé. També han dit que la resta de materials, com uns palets, estaven situats a més d'un metre de distància del monument.

Els materials es van retirar a les 14 h del migdia

Una vegada retirats els materials, els operaris de Citelum han subratllat que les obres de la vorera es van planificar procurant no danyar la cimentació del monument. En comptes d'excavar a terra dues rases per col·locar-hi els tubs que protegeixen els cables de la llum, diuen, se'n va fer només una per posar-los tots i no arriscar-se a excavar-hi a sota.

Aquest cap de setmana va córrer a través de Twitter que el monument a les víctimes dels bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil estava ocupat pels materials de construcció dels operaris i que a tocar hi havien col·locat un lavabo portàtil. Una de les primeres a denunciar la situació va ser la historiadora Queralt Solé: "L'escultura, que normalment ja es veu ben poc, ha acabat de desaparèixer al costat del WC portàtil i convertida en magatzem de tubs de plàstic. Circumstancial, però trist", va assegurar Solé.

El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello va respondre amb un altre tuit assegurant que el consistori investigaria amb quins permisos el monument s'ha convertit en un magatzem:

El monument, que sempre ha passat força desapercebut, mai ha tingut una vida fàcil. El 1988 l'advocat Josep Benet va demanar que es fes un monument a les víctimes dels bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil. D’aquesta manera, Benet volia retre homenatge al coratge de la població i recordar les paraules de Winston Churchill a Londres quan la capital anglesa va ser també bombardejada: "No vull menystenir la severitat del càstig que ens cau al damunt, però confio que els nostres conciutadans seran capaços de resistir, com ho va fer el valent poble de Barcelona".

No va ser, però, fins al 2003 que el monument va ser inaugurat, gràcies en part a les reivindicacions d’una plataforma anomenada Recuperem la Memòria, Treballem per la Pau. El monument es va inaugurar al lloc on l’explosió d’una bomba que va impactar en un camió carregat de trilita va provocar una devastació enorme el 17 de març del 1938. Al peu del monument hi ha una urna amb els noms de les víctimes.

stats