Cultura 11/07/2018

Sebastián Pons presenta la nova línia de moda Muchache

La col·lecció està formada per peces úniques de gènere neutre fetes a mà a Mallorca

M. J. Ribas
3 min
Vestit arlequí de Muchache, Sebastian Pons. / ISMAEL VELÁZQUEZ.

PalmaEl dissenyador Sebastián Pons presenta una nova línia de moda amb el títol de Muchache i en format 'trunk show'. Entre dimecres i dijous en una de les habitacions de Sant Francesc Hotel Singular, les persones interessades, amb cites acordades, poden visitar i adquirir peces de la nova col·lecció.

Pons és un dels grans noms del disseny mallorquí. Ha treballat amb Alexander McQueen i Miquel Adrover. Es va formar als anys 90 a la Central Saint Martin's de Londres, on es va graduar i va formar part de la generació d'Stella McCartney i Hussein Chalayan. Va deixar durant un temps el disseny per qüestions personals i ha tornat a la moda per crear una col·lecció de peces úniques.

Totes les peces estan fetes a Mallorca, patronades, tallades i cosides per Sebastián Pons, amb l'ajuda de la seva mare, germana, la veïna Sebastina i la tia modista, qui va ser la iniciadora des de la infància del dissenyador al germen de la moda, totes de s'Alqueria Blanca, al terme de Santanyí.

Tolo Cañellas, el director artístic de la col·lecció, coneix Sebastián Pons des de fa molts d'anys: "Ens seguíem en la distància, i quan ens vam tornar a trobar a l'illa, fa uns sis anys, ja el vaig animar a fer un nou projecte, tens talent, experiència, fins que fa un mig any, quan es van alinear els astres, vam dir: 'Ara és el moment". I en lloc de continuar amb la firma Sebastián Pons, van pensar a treure una nova línia que es digués Muchache. "Per aquesta cosa del gènere neutre, com les peces, que tampoc no tenen gènere definit, no hi ha pinces, és tot talla única i pot quedar bé a tothom", apunta. També van pensar en la idea de no comprar teles noves, sinó recercar a l'arxiu de teles de Pons i fer-ne una tria, mesclant teixits i referents sense acotacions, amb influències africanes, mediterrànies i del circ. "És una baixa-alta costura, amb els preus ajustats".

L'obra de teatre de Santiago Russinyol 'L'alegria que passa' és l'eix conceptual de la col·lecció. Tracta d'un circ que arriba a un poble i la gent no l'entén. Pel dissenyador "representa l'enfrontament entre l'artista i la societat, que sembla que són incompatibles. El llibre va caure en les meves mans i em va obrir tot un món de possibilitats per crear la línia Muchache", explica. Aquesta col·lecció per ell és "un viatge interior, fent el que m'agrada, que remet als meus orígens, les coses senzilles fetes per mi".

Utilitza en totes les peces la tècnica del 'moulage' o drapejat, que intenta utilitzar el mínim de costures possibles. Normalment aquesta tècnica s'utilitza fent el disseny sobre un cos real, o maniquí, però en aquesta ocasió parteix d'estàndards masculins i femenins; el cos juga amb la peça. Ofereix noves possibilitats al que sempre ha estat allà: la túnica, la toga, el caftà, peces amples on la perfecció del cos no és tan important. "Peces amb càrrega emocional, que reactiven l'artesania, les cosidores mallorquines", remarca.

Pons ja està programant la col·lecció de Nadal, vol donar continuïtat al projecte i fer-lo més gran. El dissenyador reivindica que "Mallorca és una de les capitals del Mediterrani, i els mallorquins han d'agafar consciència d'això ja, d'estimar la mar, la nostra terra, no voler tudar tanta d'aigua, i apreciar gent que representi la nostra cultura, i si la gent ho vol, a mi m'agradaria ser una d'aquestes persones".

stats