Cultura 29/08/2013

Nou litigi per l'art de la Franja: Aragó reclama a Catalunya les pintures murals de Sixena

El govern aragonès entén que "se les van endur sense cap títol jurídic de propietat". Per Mascarell, els frescos "probablement" no existirien sense les institucions catalanes

Acn
2 min
La sala del MNAC on són exposades les pintures de Sixena / ACN

BarcelonaEl govern d'Aragó ha fet pública aquest dijous la reclamació a Catalunya dels frescos murals originaris de la sala capitular del monestir de Santa Maria de Sixena (Osca), que actualment es troben exposats al MNAC. Les pintures, que daten del segle XII, van ser traslladades a Barcelona després d'un incendi al monestir durant la Guerra Civil i l'Ajuntament de Barcelona les va restaurar. L'executiu aragonès considera que "legítimament" els béns pertanyen a la congregació de l'orde de Sant Joan de Jerusalem, propietari del monestir, i que se les van endur "sense cap títol jurídic de propietat". Per tant, entenen que estan "en dipòsit" al MNAC.

L'orde de Sant Joan de Jerusalem, propietari del reial monestir de Santa Maria de Sixena (Osca), va cedir el passat mes de juny al govern d'Aragó els drets perquè pugui reclamar l'entrega de les pintures murals originàries de la sala capitular d'aquest monestir amb l'objectiu de "defensar la integritat del patrimoni històric i cultural aragonès".

Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir, però un incendi durant la Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades i, posteriorment, exposades al MNAC. El MNAC les té en dipòsit des de l'any 1940, i des del 1960 estan exposades al públic com una de les grans obres mestres de la col·lecció del Museu.

Una reclamació "legítima"

El conseller de Presidència d'Aragó, Roberto Bermúdez de Castro, considera que reclamen "legítimament" les pintures perquè pertanyen a la congregació de l'orde de Sant Joan de Jerusalem i creu que van ser sostretes "sense cap títol jurídic de propietat". Per Bermúdez de Castro, existeix "legitimitat" per anar als tribunals per exigir el retorn dels béns perquè en són els "legítims propietaris".

Mascarell: "Probablement no existirien"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat aquest dijous que "estudiaran a fons" la reclamació del govern aragonès. Mascarell està "segur" que la demanda d'Aragó parteix del "fet indubtable" que les obres reclamades "probablement no existirien" si les institucions catalanes no haguessin vetllat per la seva conservació i restauració.

El conseller ha indicat que la Generalitat donarà una "resposta jurídica i política" després d'estudiar "a fons" la reclamació del govern aragonès. Amb tot, Mascarell ha avançat que "des del punt de vista cultural i polític" el plantejament ha de partir del reconeixement a la tasca de la "societat catalana (restauradors, conservadors, institucions, el MNAC)" en favor de les obres. "Estic segur que el primer que faran les institucions aragoneses és reconèixer la tasca important de la societat catalana", ha expressat Mascarell.

stats