Cultura 25/06/2013

El misteri de la figura egípcia que gira sola

Una càmera del Museu de Manchester capta la rotació d'una estàtua, que només es mou durant el dia i en un cercle perfecte

Ara
1 min

BarcelonaUna figura egípcia del 1.800 abans de Crist té intrigats els treballadors del Museu de Manchester. El doctor Campbell Price, un conservador del museu, va explicar en un blog que solia trobar-se l'estàtua girada sobre el seu propi eix i, encara que la posés en la posició original, no trigava gaire a veure-la una altra vegada d'esquena.

Encuriosits, els caps del museu van decidir instal·lar-hi una càmera per veure què passava. El vídeo es va fer públic la setmana passada i mostra com la figura gira en un perfecte cercle durant el dia i s'atura a la nit. Ho fa tan a poc a poc que l'ull humà no se n'adona.

Price, que també ha publicat el vídeo, suposa en el blog que el moviment és provocat per "subtils vibracions provocades per les petjades i les persones que visiten el museu", però en unes declaracions recollides per 'The Independent' deixa la porta oberta a una explicació menys racional: "A l'Antic Egipte es creia que si una mòmia era destruïda, la figura podia actuar com un recipient alternatiu a l'esperit. Potser això és el que està causant el moviment".

També destaca l'opinió d'un company seu, el professor de física Brian Cox, que considera que el moviment és causat per "la fricció diferencial, en què dues superficies causen una subtil vibració que fa girar l'estàtua". Però Price recorda que la figura ha estat en la mateixa vitrina durant dècades i que abans no s'havia mogut mai. A més, remarca que és l'únic objecte de la vitrina que canvia de posició.

"Un misteri? Vosaltres veureu", conclou Price al seu blog.

stats