POLÍTICA CULTURAL
Cultura 10/06/2011

El ministeri no vol pagar els llibres

El ministeri de Cultura ha trencat el conveni amb la Generalitat pel qual aportaven 1,7 milions cadascun per comprar nous fons per a les biblioteques. L'excusa és l'incompliment dels pressupostos.

Laura Serra
1 min
El ministeri no vol pagar els llibres

Barcelona.El ministeri de Cultura ha trencat el conveni de col·laboració que tenia subscrit amb la Generalitat per comprar llibres per a les biblioteques públiques. L'acord no és poca cosa: el ministeri bloqueja 1,7 milions d'euros, la meitat dels 3,4 milions que s'haurien de destinar a les biblioteques catalanes. L'altra meitat li pertoca pagar-la a la Generalitat.

En una carta a la qual ha tingut accés l'ARA, el ministeri de Cultura comunica a la conselleria de Cultura que no pot subscriure el conveni perquè el ministeri d'Economia d'Elena Salgado hi ha fet un informe desfavorable per ser una "comunitat autònoma que incompleix el seu objectiu d'estabilitat pressupostària". La carta data del 25 de maig, just una setmana abans que el conseller Andreu Mas-Colell presentés els pressupostos de la Generalitat i la mateixa setmana que Artur Mas es reunia en secret amb Alfredo Pérez Rubalcaba a la Casa dels Canonges.

Aquest gest del ministeri d'Economia és la primera represàlia després que Catalunya hagi doblat en els pressupostos el dèficit que li exigia el govern central, de l'1,3% del PIB. Fonts del Govern es prenen amb cautela la mesura i afirmen que "si això és una política general del govern d'Espanya es veurà en els pròxims dies, perquè no només afectaria a Cultura, sinó a molts altres departaments".

El conveni per a la millora de les biblioteques s'emmarca en el Pla de Foment de la Lectura, i té una dotació de 10 milions d'euros per distribuir entre les comunitats autònomes el 2011. Els diners es reparteixen en funció de la població. Això significa que, si Catalunya no rep la part que li pertoca, igual com les altres comunitats que no compleixin amb els requisits de Salgado, la resta rebran un crèdit superior.

stats