LITERATURA
Cultura 27/01/2012

La tria dels 10 millors versos catalans, diumenge a l'ARA

Ara
2 min

BARCELONA.L'ARA ha engegat una campanya per seleccionar els millors versos de la poesia catalana de tots els temps. A través de l'Ara.cat han arribat centenars de propostes entusiastes. Entre els autors més admirats i més populars hi ha els previsibles Miquel Martí i Pol, Vicent Andrés Estellés, Pere Quart, Salvador Espriu i J.V. Foix, però també Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Vinyoli, Joan Sales i Miquel Costa i Llobera. Sens dubte, els autors morts el segle passat i que formen part del cànon literari que s'estudia a les escoles són els que més requesta tenen.

Després d'una pluja de versos lúcids ("És quan dormo que hi veig clar"), sinuosos ("Camí del sol / per les rutes amigues / unes formigues"), musicals ("Vinyes verdes vora el mar"), dolorosos ("Topant de cap en una i altra soca"), melosos ("T'estimo perquè sí. Perquè el cos m'ho demana") i compromesos ("Assumiràs la veu d'un poble"), s'ha fet una selecció dels vint versos que més lectors han batejat com el seu preferit a través de la web, el Facebook i el Twitter, amb el hashtag #versoscatalans.

Des d'ahir i al llarg d'aquest divendres ja es pot votar quin és el poema preferit entre la vintena de candidats, on també hi ha Josep Maria de Sagarra, Joan Maragall, Joan Salvat-Papasseit, Màrius Torres i Jacint Verdaguer.

Si s'hagués de fer el rànquing d'autors més coneguts, Salvat-Papasseit l'encapçalaria, amb Martí i Pol al darrere: han estat citats com a cims literaris fins a nou poemes seus diferents. Joan Maragall, Màrius Torres i Pere Quart són els altres tres poetes més nominats.

Tots ells formaran part d'una rivalitat sana que té l'afany de popularitzar les grans veus dels escriptors catalans. Diumenge es publicaran els escollits a l'ARA. A més, el diari se sumarà a l'homenatge dels 25 anys de la mort de J.V. Foix oferint als seus lectors l' Antoplogia poètica d'Edicions 62.

stats