Cultura 28/01/2022

Els millors plans culturals per gaudir de la setmana

4 min
Una galaxia de luciérnagas

‘Una galaxia de luciérnagas’

Un fet ocorregut el juliol del 1998, quan només tenia 21 anys, marcà la vida d’Aina Tur. Mentre participava en un projecte de cooperació internacional a Llatinoamèrica amb altres ciutadans espanyols, va patir un assalt a mà armada. Dies més tard, es va saber que quatre de les víctimes de l’atac eren europees, fet que havia provocat l’activació d’uns mecanismes que mai no s’haurien activat per a cap habitant del país on es trobaven. Ara, aquell fet i tot el que Tur en recorda s’han convertit en un monòleg teatral, Una galaxia de luciérnagas, que no només representa la trobada entre víctimes i atracadors, sinó que reflexiona sobre el privilegi que suposa haver nascut en un país ric. A l’escenari: Anna Alarcón. L’obra és una coproducció de Grec 2020 Festival de Barcelona, El Maldà, FiraTàrrega, Teatre Principal de Palma i Teatre Principal de Maó.

Teatre Principal d’Inca (c/ del Teatre, 10). Dissabte, 29 de gener,

a les 20 h. 20 euros.

TEATRE

‘La mar de xocolata’

Irene Soler i Xisca Puigserver

Què és el petroli? D’on ve? Se’n fa un mal ús? Qui vulgui que els més menuts de la família aprenguin a respondre aquestes preguntes entre rialles, titelles i màscares, els han de dur a aquesta funció: La mar de xocolata. Irene Soler i Xesca Puigserver els acompanyaran en aquest viatge per ports i països on el petroli és font de moltes coses, però no sempre de riquesa. Fins i tot els adults hi podran aprendre alguna cosa.

Teatre Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma). Dissabte, 29 de gener, a les 18 h. Diumenge a les 12 h. Entre 1 i 8 euros. 

‘El fingidor’

Pep Tosar

Teatre, poesia, circ, música, documental. Pep Tosar utilitza aquests recursos, i segur que algun més, per retre homenatge a la complexa figura del poeta portuguès més important de tots els temps: Fernando Pessoa. Tosar ja ho ha fet en els seus espectacles sobre Bernhard, Lorca, Estellés, Damià Huguet o Blai Bonet. Amb el seu llenguatge escènic singular, recrearà l’univers vital i creatiu de l’autor. La dramatúrgia l’han feta entre Tosar i Evelyn Arévalo. A més, l’actor i dramaturg s’ha envoltat d’un equip multidisciplinari, professional en diferents disciplines i llenguatges que converteixen l’escenari en una autèntica celebració de la paraula i la poesia.

Teatre Principal de Palma (c. de la Riera, 2). Dissabte, 29 de gener, a les 20 h. Entre 8 i 25 euros.

‘Lorca en Nueva York’

Alberto SanJuan

Els que se l’hagin perduda, tenen una altra oportunitat per veure aquesta peça a Mallorca. Dirigida i interpretada per Alberto San Juan, la funció és un homenatge musical teatralitzat al poeta granadí Federico García Lorca. Un quartet compost per guitarra, contrabaix, bateria, saxo i clarinet acompanyarà l’actor durant l’espectacle, que ofereix un viatge amb Lorca des de Granada fins a Nova York i passant per l’Havana.

Teatre del Mar (c. de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, 29 de gener, a les 20.30 h; i diumenge, dia 30, a les 19 h. Entre 14 i 18 euros.

‘José Mari’

La Impaciència

Luis Venegas, Rodo Gener, Salvador Oliva i Xavi Nuñez pugen a l’escenari per fer d’actors que no troben feina. Bé, només tres dels que hem anomenat. Perquè n’hi ha un que té un altre paper: fa de José Mari, el personatge que dona nom a l’obra i a qui els actors –faltats de doblers, recordem– segresten. Però José Mari no és qualsevol persona, per això el trien a ell. Aconseguiran doblers o sortirà tot malament? Aquesta esbojarrada dramatúrgia és de Salvador Oliva, que firma una comèdia ben celebrada pel públic que l’ha vista.

Auditori de Porreres (c. de l’Almoina, 69). Diumenge 30 a les 19 h. Gratuït.

‘Fake’

El Somni Produccions

Marga López, Santi Celaya i Maria Bauçà són els intèrprets que dirigeix Sergio Baos en el darrer text de Rafel Gallego, que tracta el tema de les fake news i apel·la a la societat, el sector de la informació i l’esfera política a tenir ull crític. A través del personatge de Laura, una política progressista amb ambició, Gallego parla de la corrupció, de les estructures que es resisteixen als canvis i del feixisme. Una peça que arriba després de Kelly i Llop que reivindica la necessitat de cercar i explicar la veritat envers la manipulació mediàtica, les mentides i els discursos d’odi. Fake arriba amb afany de remoure consciències i posar damunt la taula debats actuals.

Auditori de Santa Margalida (plaça de l’Abeurador, 4). Diumenge, 30 de gener, a les 19 h. Gratuït. 

MÚSICA

Acadèmia 1830

‘Els colors: nord i sud’

El cor de l’Acadèmia 1830, amb Rafael González al piano i dirigit per Fernando Marín, farà gala del programa Els colors del cor: nord i sud, en què mostrarà les diverses possibilitats tímbriques i expressives que s’han succeït al llarg de la història de la música. És un concert de cor i piano pensat per divulgar el repertori coral. A més, durant l’actuació hi haurà una xerrada explicativa.

Auditòrium Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor). Dissabte, 29 de gener, a les 19.30 hores. Gratuït. 

ALTRES

Combat de glosat

Ajuntament d’Alcúdia

Felip Munar presentarà el combat de glosat que es farà aquest cap de setmana organitzat per l’Ajuntament d’Alcúdia. Glosadors de Menorca i Mallorca es picaran a l’escenari. Hi haurà els menorquins Moisés Coll, Joanet Moll i Sergio Vinent, acompanyats a la guitarra per Ismael Moll. Els mallorquins que cantaran seran Mateu Matas Xurí, Pau Riera i Antoni Viver Mostel.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte, 29 de gener, a les 19 hores. Gratuït.

stats