Cultura 21/01/2022

Els millors plans culturals per gaudir de la setmana

4 min
"P.A.U. Paisatges als Ulls"

‘P.A.U. (Paisatges als ulls)’

Carolina Llacher

Una proposta escènica compromesa i que posa la realitat dels migrants que travessen la Mediterrània ben davant els ulls dels espectadors. A l’escenari no hi ha actors, sinó persones que han travessat una mar cercant la llibertat, una oportunitat,i és damunt les taules que verbalitzen les seves experiències de vida. P.A.U. Paisatges als Ulls planta davant el públic el testimoni de tres persones migrades que explicaran la seva història real. L’espectacle està escrit i dirigit per Carolina Llacher, professora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia. A més de dramaturga i actriu, Llacher és sociòloga. La funció és una coproducció de La Fam de la Fera i Eòlia i+D. Martí Costa també firma la dramatúrgia, i les veus de l’escenari són les de Lamine Bathily, Malamine Soly, Yacine Diop i Ariadna de Vilar. La música sonarà en directe de la mà de Josep Maria Barrufet.

Teatre del Born (plaça del Born, s/n. Ciutadella). Divendres, 28 de gener, a les 20 hores. 5 euros.

TEATRE

‘Carrer de Txernòbil’

Oblideu-vos de nosaltres

Txernòbil és sinònim d’horror, de catàstrofe; de punt final i punt de partida. Ara, la companyia de teatre Oblideu-vos de Nosaltres du la tragèdia a escena a Mallorca amb el títol Carrer de Txernòbil. Ho fa a partir d’un relat de Svetlana Aleksiévitx, premi Nobel de literatura 2015, inclòs en el llibre La pregària de Txernòbil: Una veu humana solitària. Les paraules d’Aleksiévitx són fruit d’una conversa que va tenir amb Liudmila Ignatenko, dona del bomber difunt Vassili Ignatenko. Evelyn Arévalo, sota la direcció de Joaquim Armengol, posa veu a les paraules d’Ignatenko i ofereix al públic una mirada nova i particular sobre el desastre de Txernòbil. Amb una escenografia senzilla, naturalista i amb pocs elements però molt simbòlics, Oblideu-vos de Nosaltres presenta aquesta història crua que mostra una realitat que, encara actualment costa d’entendre.

Sala La Fornal (carrer de les Coves dels Hams, 4. Manacor). Dissabte, 22 de gener, a les 19 hores i diumenge, dia 23, a les 19 hores. Entre 10 i 13  euros.  

Torneig de Dramatúrgia

Produccions de Ferro

El públic dictarà sentència en la final del VIII Torneig de Dramatúrgia, en què s’enfrontaran els textos dels dos finalistes:David Mataró –que va guanyar a Miquel Mas Fiol– i Marina Collado –que es va imposar a Agnès Llobet. No serà fins hores abans que se sàpiga qui seran els intèrprets que defensaran els textos dels dramaturgs en forma de lectura dramatitzada. En tot cas, i a l’espera de saber qui s’endurà el títol de guanyador, ja torna a ser aquí la festa de la paraula.  

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma). Dissabte, 22 de gener, a les 20 hores. 5 euros.

‘El fingidor’

Pep Tosar

Teatre, poesia, circ, música, documental. Pep Tosar utilitza aquests recursos, i segur que algun més, per retre homenatge a la complexa figura del poeta portuguès més important de tots els temps: Fernando Pessoa. Tosar ja ho ha fet en els seus espectacles sobre Bernhard, Lorca, Estellés, Damià Huguet o Blai Bonet. Amb el seu llenguatge escènic singular, recrearà l’univers vital i creatiu de l’autor. La dramatúrgia l’han feta entre Tosar i Evelyn Arévalo. A més, l’actor i dramaturg s’ha envoltat d’un equip multidisciplinari, professional en diferents disciplines i llenguatges que converteixen l’escenari en una autèntica celebració de la paraula i la poesia.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Divendres, 28 de gener, a les 20 hores. Entre 8 i 25 euros.

MÚSICA

Grimalt, Miralles, Pistola

‘Fam de paraula i terra’

Amb l’entrada del 2022 hem deixat enrere el calendari i les activitats que varen formar l’Any Huguet-Riera, en el 25è aniversari de la mort dels dos escriptors. Però els homenatges per mantenir viu el seu record i la seva obra continuen. Aquest cap de setmana es farà un recital poètic a càrrec dels músics Mar Grimalt, Salvador Miralles i Roger Pistola. Sota el títol Fam de paraula i terra, a partir de l’obra dels dos escriptors faran un recorregut per la seva obra poètica i narrativa i establiran un diàleg entre dues figures tan properes i tan diferents.  

Conservatori Municipal de Manacor (carrer de la Fàbrica, 2). Dissabte, 22 de gener, a les 19 hores. Gratuït.

‘Germania 500’

Orquestra Simfònica

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears estrenarà la composició Germania 500, de l’autor campaneter Antoni Mairata. Aquesta peça inclou textos de la glosadora Maribel Servera. A més, hi haurà una narració de Rodo Gener i també sonarà la veu de la cantant Marian Lush. Bernat Quetglas dirigirà aquest recital.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dijous, 27 de gener, a les 20 hores. 30 euros.

ALTRES

‘Hacemos como que...’

Unaiuna

La peça de dansa Hacemos como que bailamos sorgeix de la reflexió i la investigació sobre el plaer de ballar i observant el ball des de l’àmbit més social i, fins i tot, personal. Si bé la pandèmia va afectar el desenvolupament del projecte, també és cert que va permetre eixamplar-lo. Laura Lliteras i Marina Fullana –fundadores de la companyia Unaiuna– dirigeixen aquesta funció, i Joan Fullana n’ha fet la dramatúrgia. Jesús Benzal, Júlia Godino i Ioar Labat seran a l’escenari.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 40. Palma). Dissabte, 22 de gener, a les 20.30 hores. Diumenge, 23, a les 19 hores. Entre 14 i 18 euros.

‘Un final’

Josep P. Sansaloni

L’autor de la novel·la Un final, el menorquí Josep P. Sansaloni (1992), presentarà el seu títol a Palma. Es tracta del seu debut literari, que ha editat Raig Verd. L’illenc s’ha atrevit amb una novel·la de ciència-ficció, de la qual ens descobrirà els secrets d’aquestes pàgines a la biblioteca de Palma.

Biblioteca Can Sales (plaça de la Porta de Santa Catalina, 24). Dijous, 27 de gener, a les 18.30 hores. Gratuït.

stats