Agenda cultural
Cultura 07/10/2022

Els millors plans culturals per gaudir els pròxims dies

Música i teatre a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Nick Lowe.

Nick Lowe

50 anys als escenaris

Fa més de cinc dècades que el britànic Nick Lowe fa voltes pels diferents escenaris del món. El de l’Auditori d’Alcúdia serà un dels pocs de tot l’estat que trepitjarà enguany. El concert que oferirà Lowe, un dels precursors del power rock i la new wave britànica, s’havia de fer l’any 2020, però no va poder. Ara, a 73 anys, l’estrella de cabells blancs s’entregarà al seu públic illenc. L’actuació és una de les principals que s’emmarquen en el 15è aniversari de la promotora Rudy Sessions. S’hi haurà d’anar per veure com s’ho fa per acontentar tothom, sabent que té fins a 14 discos publicats. L’energia segur que no serà com la de fa 20 anys, però d’elegància i savoir faire no n’hi faltaran.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte, 8 d’octubre, a les 20.30 h. 35 euros. 

TEATRE

‘Només són coses’

Hermanas Picohueso

Aina Zanoguera i Diego Ingold són els protagonistes d’aquesta obra de teatre experimental sobre la memòria i les relacions personals. I quina relació hi ha entre la memòria, les relacions personals i les coses materials?La taula que et va regalar ta mare, el sofà que vas agafar de cals padrins... Quin pes acumulam, amb les coses que guardam?Ingold i Zanoguera reflexionen sobre tot això a la sala Petita del Principal de Palma.

Teatre Principal de Palma (c. de la Riera, 2). Dissabte, 8 d’octubre, a les 18 hores. Entrades a 20 euros.

‘Cigarreras’

Cándido Pazó

Cigarreras és un muntatge basat en La Tribuna d’Emilia Pardo Bazán. Amb dramatúrgia i direcció de Cándido Pazó, treu set actrius a escena i conjuga el to propi d’un drama individual i col·lectiu. S’hi conta la història d’una relació socialment inviable entre una proletària i un burgès. A més, però, deixa testimoni de la crisi política que l’any 1868 va empènyer a la caiguda de la dinastia borbònica i en el 1873 a la proclamació de la I República.

Teatre Principal de Palma (c. de la Riera, 2). Dissabte, 8 d’octubre, a les 20 hores. Entrades entre 8 i 25 euros.

‘Amor oscuro [sonetos]’

Viridiana

La companyia Viridiana durà fins al Molinar Amor oscuro [sonetos], inspirada en els versos de Lorca, i amb dramatúrgia i direcció de Jesús Arbués. A partir dels poemes s’ha creat una història a través d’11 personatges: una trobada amb 11 protagonistes, 11 sonets i una història. El desembre de 1983, gairebé 50 anys després de la seva escriptura, es van publicar, per primera vegada, els Sonetos del amor oscuro en una edició clandestina. Aquesta peça es demana com és possible que això passàs.

Teatre del Mar (c. de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, 8 d’octubre, a les 20.30 h;diumenge, dia 9, a les 19 h. Entre 14 i 18 euros l’entrada.

‘Ego’

Marc Angelot

El dramaturg català Marc Angelot és l’autor d’aquesta comèdia de petit format que dirigeix Joan Antoni Sunyer. Amb Jaume Mut, Héctor Seoane, Maria Antònia Salas i Daniele Fregapane. Ego és una aplicació que recull tota la informació que tens en el telèfon mòbil, sigui d’on sigui:del banc, de l’agenda de telèfons, de les xarxes socials... Amb aquesta informació, Ego crea un perfil de la persona i li va proposant proves. Tot és molt divertit fins que la voluntat personal de qui l’usa querda anul·lada.

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n). Diumenge, 9 d’octubre, a les 19 hores. Entrades a 12 euros.

MÚSICA

‘Llei d’Ohm’

Miquel Brunet

Un altre experiment musical de Miquel Brunet:una oda electrònica a la ximbomba i a la resistència. El directe connecta els circuits electrònics dels sintetitzadors analògics amb la ximbomba, sota un concepte inherent a ambdós mons: la resistència. En una clara determinació de fugir dels instruments de tecnologia digital. Miquel Brunet és expert a sorprendre i carregar d’intencionalitat els seus projectes. Aquest, de moment, li ha valgut el premi Enderrock de la música balear a millor disc de folk segons la crítica. A l’escenari l’acompanyaran Biel Majoral (ximbomba i cant), Macià Ferrer (glosa) i Josep Oliver (instruments de vent i electrònica). El concert es fa en el marc del Festival de Narració Oral, emParaular, de Manacor.

Església del Convent (Manacor). Diumenge, 9 d’octubre, a les 19.30 h. Gratuït.

‘Ànima de La Traviata’

Euroclàssics

Euroclàssics recupera l’òpera de Verdi més coneguda i més representada a tot el món. Ara bé, en fa una relectura per transmetre un missatge social i amb la intenció de donar visibilitat a la dona prostituta, protagonista de la peça. A l’escenari hi haurà: la soprano Maria Casado, el tenor José Manuel Sánchez, el baríton Lluis Sintes i el pianista Francesc Blanco. Maria Victòria Cortès n’és la directora musical i Eugenia Corbacho en firma la direcció escènica.

Teatre Principal d’Inca (c. del Teatre, 10). Diumenge, 8 d’octubre, a les 20 hores. 20 euros.

Els Pets

‘1963’

El mític grup de rock català Els Pets presenta a Portocristo el seu nou disc, 1963, que està ple de melodies enganxoses que embolcallen històries quotidianes. Així han estat sempre i així són Els Pets. El concert està organitzat pel Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor en el marc de la campanya de dinamització i sensibilització liguística de les polseres literàries És per lluir-la. Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falín Càceres no oblidaran els seguidors més antics i també faran un repàs per les cançons més emblemàtiques de tota la seva trajectòria. Això vol dir, i no és poca cosa, dels seus tretze discos publicats fins avui.

Plaça del Sol i la Lluna. Portocristo (Manacor). Dimarts, dia 11 d’octubre, a les 20 hores. Entrades a 10 i 15 euros.

stats