Agenda cultural
Cultura 29/07/2022

Els millors plans culturals per gaudir els pròxims dies

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Rosalía.

Rosalía

Motomami World Tour

Sí, Palma és una de les ciutats incloses en la gira de la catalana més internacional:Rosalía. Si no és per la seva música, és pels debats que generen els seus espectacles, o les seves lletres, o la roba que duu. Sigui com sigui –experimental, flamenca, trapera, reggaetonera, una diva del pop...–, el que és claríssim és que Rosalía no deixa indiferent ningú. Per celebrar la publicació del disc Motomami, que va arribar aquest 2022 després de més de tres anys d’El Mal Querer (2018), la de Sant Esteve de Sesrovires ha preprat una gira que la durà per tots els indrets de l’estat espanyol, i també més enllà. Acompanyada de vuit ballarins, Rosalía arribarà a Mallorca amb ganes de fer tremolar Palma.

TEATRE

‘A cegues’

Elelei

A qui no li han tapat els ulls per darrere i li han dit “Qui és!?, Qui és!?”. I... qui era?La peça A cegues d’Elelei combina dansa i teatre per explicar una història que tots els públics podran comprendre. És un espectacle familiar, i s’emmarca dins la programació de la XXII Mostra d’Arts Escèniques de Santa Eugènia. Des de les 11 h del matí i fins a mitjanit, diferents indrets del municipi s’ompliran de música, circ, dansa i teatre. Els carrers de Santa Eugènia tindran vida pròpia amb tots els nous veïns i veïnes.

Poliesportiu S’Estació (Santa Eugènia). Dissabte, 30 de juliol, a les 19.20 h. Gratuït.

‘Cony’

Mònica Fiol i Maria Rosselló

La Fundació Mallorca Literària, en el marc del programa La Lluna en Vers, ofereix una funció de Cony, una peça emotiva i contundent que va ser ben aplaudida quan es va estrenar al Teatre Sans (fou un èxit també a la sala Petita del Principal de Palma). És un espectacle de Mònica Fiol i Maria Rosselló a partir del relat CONY. Cal oblidar Nova York, de Sebastià Portell. Aquesta versió teatral dona una altra vida al text de l’escriptor, publicat l’any 2015 al volum La recerca del flamenc (LaBreu Edicions). No és una adaptació, sinó “una recreació i una resposta, amb debat inclòs, sobre el que el meu conte planteja”, explica Portell. Segons les creadores de la funció escènica, aquesta és la història d’una dona que “retorna a la veu del seu instint per transformar el que ha construït fins ara a la seva vida”. El viatge físic i emocional està assegurat (i és ben vera!).

Casa Llorenç Villalonga (carrer de Bonaire, 25. Binissalem). Dissabte, 30 de juliol, a les 21.30 hores. Entre 12 i 15 euros.

MÚSICA

Lliteres, Sánchez, Laínez

‘Els tres tenors a la carta’

Un repertori a la carta?Sí!A través d’un formulari, el públic interessat a assistir a aquest concert ha pogut triar, d’entre un repertori tancat, les peces que té més ganes d’escoltar. Francesc Blanco i M. Victòria Cortès seran al piano, mentre que els tenors Antoni Lliteres, José Manuel Sánchez i Joan Laínez posaran la veu a les composicions que hagin rebut més vots. Algunes de les cançons que potser que sonin són Lo que diu una cançó (Capllonch), Romance de la luna, luna (M. Ortega) o Musica Prohibita (S. Gastaldón).

Arxiu del Regne de Mallorca (c. de Ramon Llull, 3. Palma). Dissabte, 30 de juliol, a les 21 hores. 18 euros.

Zaz

‘Isa’

Va ser durant la pandèmia que la famosíssima francesa Zaz (Isabelle Geffroy) va començar a treballar en nou material musical. Effet Miroir (2018) va ser l’últim disc que va publicar abans d’Isa (2021), el seu cinquè àlbum, un repertori que obre una nova etapa per a la compositora i cantant. El concert s’emmarca en la programació del Mallorca Live Summer.

Antic Aquapark de Calvià (carretera de Cala Figuera, s/n). Diumenge, 31 de juliol, a les 22 hores. Entre 38 i 52 euros.

Alfa Mist

Jazz, soul, hip hop

El pianista, compositor i productor de jazz, hip hop i soul Alfa Mist serà el següent protagonista, considerat un referent de la nova fornada del jazz britànic, segons apunten des de l’organtizació del festival de sa Pobla, amb una proposta que fusiona la cadència del soul, del jazz i del hip hop instrumental. Els músics James Copus (trompeta), Jamie Leeming (guitarra), Kaya Thomas-Dyke (baix i veu) i Nathan Shingler (bateria) l’acompanyaran.

Parc de Can Cirera Prim, sa Pobla. Dimarts, 2 d’agost, a les 22 hores. 10 euros.

‘Lucia di Lammermoor’

Orquestra Simfònica

En el marc del programa Estius Simfònics, l’Orquestra de les Balears tornarà a fer un concert de conte. En aquest cas, juntament amb el cor de la Universitat de les Illes Balears, s’ha preparat el repertori de Lucia di Lammermoor, l’òpera de Gaetano Donizetti. A més de la simfònica i el cor, hi participaran els següents solistes:la soprano Zuzana Markovà, el tenor Celso Albelo, el baríton Gabriele Viviani i el baix Gerge Andguladze. Pablo Mielgo dirigirà aquesta òpera en versió concert.

Castell de Bellver (c. de Camilo José Cela, s/n. Palma). Dimecres, 3 d’agost, a les 21.30 h. Entre 24 i 28 euros.

ALTRES

Fernando Trueba

Sobre Highsmith

Un dels directors més importants del cinema espanyol serà a l’Atlàntida Film Fest per compartir amb el públic interessat la seva experiència sobre l’obra de Patricia Highsmith, la novel·lista estatunidenca coneguda per les seves obres de suspens. Trueba parlarà des de les seves perspectives de crític i de creador. Serà una xerrada molt especial, ja que es farà abans de l’estrena a l’estat espanyol del documental Loving Highsmith, d’Eva Vitija-Scheidegger;una manera de descobrir l’escriptora.

Sala Rívoli (c. d’Antoni Marquès, 25. Palma). Dissabte, 30 de juliol, a les 20 hores. Entrades a 4 euros.

stats