Un tast de cada segle del Casal Balaguer a escena

El microteatre arriba a aquest espai emblemàtic sota el segell El Somni Produccions

Els autors Xavi Uriz, Sergio Baos, Rafel Gallego, Marta Barceló, Bernat Molina i Jaume Miró es varen inspirar en les diferents sales del Casal Balaguer de Palma per escriure les sis peces de microteatre que ompliran aquests espais a partir del pròxim divendres. Serà en el marc del cicle Microteatre per Balaguer, que ocuparà durant els dos caps de setmana entre el 8 i el 17 de juny aquest emblemàtic palau originari del segle XIV. S'hi representaran sis peces de 15 minuts cadascuna, inspirades en les diferents sales en què es duran a terme les representacions.

Sota la producció d'El Somni, el patrocini del Departament de Cultura del Consell de Mallorca i la col·laboració de l'Ajuntament de Palma, la iniciativa abraçarà un seguit d'èpoques i estils: “Hem intentat que n'hi hagi un ventall”, ha assegurat un dels productors, Joan Porcel, qui detalla que hi haurà muntatges “des del segle XVII fins a una peça futurista”.

Quan l'espai inspira l'obra i l'artista

En aquesta ocasió, les diferents sales del Casal Balaguer “han inspirat els autors de les obres”, segons ha manifestat Porcel, qui ha assegurat que aquesta vegada “hem triat els dramaturgs que vàrem considerar que podrien transmetre o escriure millor unes obres inspirades en aquest espai”. L'equip artístic està format per 13 persones, entre directors, actors i actrius. Pel que fa als intèrprets, “hem intentat muntar un repartiment d'actors que ja han fet feina amb nosaltres, perquè volem que sigui una edició molt potent”, ha destacat Joan Porcel.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha celebrat la iniciativa i ha afegit que era “una molt bona manera de convidar la ciutadania a conèixer una mica més Can Balaguer”. Així mateix, ha lloat el plaer “de poder fer feina amb aquest equip artístic, format per un grapat dels millors actors d'aquest país”.

Per la seva banda, el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel M.Creus, ha valorat la tasca de Joan Porcel i ha destacat que “ell va ser la persona que va introduir a Mallorca el microteatre” i que “ha fet possible que hàgim pogut veure excel·lents peces teatrals en llocs com la presó de Palma o les galeries Velázquez, entre altres espais”. Creus ha reiterat que el que hi veurem són “peces petites de teatre darrere les quals hi ha tot un equip professional”.

Actuar en un palau

Joan Manel Vadell, intèrpret juntament amb Bàrbara Nicolau de l'obra 'Manu Dei', dirigida per Josep R. Cerdà, s'ha confessat fascinat pel microteatre, el qual “sempre és interessant pel fet de tenir el públic tan a prop i sortir de l'espai convencional, la qual cosa et fa tenir una altra actitud davant la gent”. Pel que fa a l'escenari elegit, Vadell ha reconegut que “actuar en un palau té unes altres connotacions” i ha afegit que “allò bo del microteatre és que fa que l'espai sigui un personatge més i ens fa actuar d'una certa manera”.

Les diferents obres teatrals s'aniran representant durant dues hores i mitja “perquè tothom tingui ocasió de veure totes les que pugui”, ha dit Joan Porcel, al qual acompanya en la producció Lluís Baró.

Els muntatges es representaran els divendres i dissabtes a les 21 h i els diumenges a les 19 h entre els dies 8 i 17 de juny i les entrades, que tenen un preu de 3,5 euros per representació, es poden reservar a la web www.elsomniproduccions.com o per correu, a elsomnientrades@gmail.com. A més de les representacions, l'organització hi ha disposat paral·lelament un servei de tapes i begudes.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF