MÚSICA
Misc 29/04/2019

La metamorfosi guiarà el Festival de Poblet

Jordi Savall dirigirà programes sobre l’‘Stabat mater’ i les llàgrimes de Dowland

i
Xavier Cervantes
2 min
La metamorfosi guiarà el Festival de Poblet

BarcelonaJordi Savall no entén la música com un art estàtic, sinó com una expressió dinàmica. Sovint els seus concerts tenen una narrativa que va més enllà de l’estètica, com aquell en què lligava les músiques de l’esclavitud o els que dedica als diàlegs entre Orient i Occident. Això també passarà en els tres concerts que farà a la setena edició del Festival de Música Antiga del monestir de Poblet que se celebrarà els dies 16, 17 i 18 d’agost a la nau gòtica de l’antic dormitori dels monjos. “El tema del festival és la metamorfosi”, diu Savall, que ha preparat uns programes en què reflexiona sobre canvis, versions, variacions i evolucions.

El primer concert estarà dedicat a l’ Stabat mater, el lament de la Mare de Déu. “Sentirem diferents maneres de posar música a aquest text, les versions d’alguns dels millors compositors del Renaixement i el Barroc”, explica Savall. Per exemple: Palestrina, Charpentier, Josquin des Prés, Luigi Rossi i Scarlatti. Per interpretar-les, Savall compta amb La Capella Reial de Catalunya, inclosos els deu solistes que canten l’Stabat mater de Scarlatti, “un dels més impactants que s’han escrit”.

L’endemà Savall dirigirà Hespèrion XXI, en format de conjunt de violes, en les Lachrimae or seven teares de John Dowland, pavanes del 1604 que evoquen els diferents tipus de llàgrimes, cadascun causat per una emoció diferent. “Són obres d’una gran intensitat i d’una riquesa harmònica fabulosa que mostren el geni de Dowland”, destaca. Savall també portarà tant el programa sobre l’ Stabat mater com el de Dowland al Festival de Salzburg i al de Fontfreda. I a Utrecht viatjarà el tercer concert que farà el mestre a Poblet, titulat El Renaixement musical a Nàpols. En aquest cas, les formacions dirigides per Savall faran un recorregut per les músiques del regne de Nàpols entre 1442-1598, amb una part inicial dedicada a l’impuls artístic que hi va donar Alfons el Magnànim. “Cobrim un segle i mig que mostra l’evolució en la manera com es reflecteix en la música la condició cultural de Nàpols, una ciutat que conserva les seves característiques populars i que també assumeix les diferents tendències dels grans compositors que hi ha a la cort”, recorda Savall.

A més d’aquests tres concerts, també n’hi haurà dos de matinals de “formacions joves emergents”: un del grup Hirundo Maris, en què hi ha Arianna Savall, i un altre de l’Euskal Barrokensemble. El primer farà un programa sobre cançons de mariners i viatgers, i el conjunt basc interpretarà una sèrie de danses barroques per a guitarra. A més, hi haurà conferències de Xavier Antich, Dolors Bramon i Stefano Cingolani.

Coincidint amb la presentació del festival, l’abat del monestir de Poblet, Octavi Vilà, ha anunciat la imminent finalització de la reforma integral del museu i l’obertura del nou centre de visitants, “un espai audiovisual immersiu”.

stats