Cultura 23/04/2021

Més de 55 novetats gastronòmiques per regalar (o autoregalar-se)

16 min
Parada de llibres a l exterior de la llibreria la Central

La cuina és una gran font de coneixement, i el món editorial l’aborda des de totes les perspectives. Des dels clàssics llibres de receptes fins als que donen consells per estalviar temps o els que ens conviden a tenir hàbits més saludables i de passada cuidar el planeta, us oferim una selecció de títols per llegir i devorar aquest Sant Jordi.

La cuina de casa

Una selecció per afartar-se d’història i omplir la taula de gustos i olors de tota la vida

1.
Per què mengem? L'origen de 47 plats habituals

Autor: Albert Vidal

Editorial: Albertí editor

Portada llibre Per què mengem?

Els plats que pertanyen a la cuina catalana han evolucionat al llarg de la història, fins a assolir una gran acceptació. Albert Vidal presenta la història i evolució de quaranta-set plats ben coneguts que qualsevol habitant o visitant de Catalunya ha tastat en alguna ocasió: l’amanida, la botifarra amb mongetes, el bacallà a la llauna, l’escudella i carn d’olla, els calamars a la romana, el trinxat de col i patata, l’arròs a la cassola o la fideuà... Un recorregut històric per plats propis i forans que triomfen a les nostres taules.

2.
Història de la cuina catalana i occitana (Volum 3)

Autor: Vicent Marqués

Editorial: Edicions Sidillà

Història de la cuina catalana i occitana (Volum 3)

Vicent Marqués ha dedicat la seva vida a compendiar la història de la cuina catalana i occitana. Després d’un primer volum dedicat a les salses, els aperitius, les amanides i les sopes, i un segon dedicat a les olles i les verdures, ja està disponible aquest tercer volum amb centenars de monografies i de receptes de llegums, d’arròs i de pasta. La col·lecció completa constarà de deu volums d’unes 900 pàgines cadascun amb tota la història i les receptes de la cuina tradicional, una col·lecció imprescindible definida com “una obra d’art” per Ferran Adrià.

3.
Com a casa de la mama

Autor: Josep Maria Mañé i Carme Julià

Editorial: Rosa dels vents

Portada llibre Com a casa de la mama

Tant per als que tenen bona mà per a la cuina com per als que s’inicien en els secrets dels fogons, aquest llibre –concebut com els receptaris que les famílies passen de generació en generació– està ple d’idees i de propostes per organitzar un menú setmanal saludable, rememorar la cuina de sempre en una ocasió especial o descobrir plats tradicionals de la nostra geografia. Un llibre molt il·lustrat que evoca el receptari de totes les famílies.

4.
Les herbes aromàtiques. Cuina dels Perfums

Autor: David Solé i Torné

Editorial:  Farell Editors

Portada llibre Les herbes aromàtiques

Un llibre per treure el màxim partit de la cuina a través del coneixement de vint-i-quatre plantes aromàtiques. Molt rellevants a la cuina mediterrània, realcen el gust, donen color i aporten frescor als àpats. De cada planta se’n descriuen els gustos, les aplicacions alimentàries i altres usos. També hi ha receptes originals per treure’n profit. Un total de setanta-dues elaboracions en les quals les herbes aromàtiques són les protagonistes indiscutibles.

5.
La cuina dels fumats

Autor: Joan Jofre Español

Editorial: Cossetània

Portada llibre La cuina dels fumats

Tot i que el fumat no és una tècnica pròpia de la nostra cuina tradicional, ara, amb les tècniques més depurades i els productes més ben preparats, els fumats han esdevingut un element imprescindible de la nostra cuina. Joan Jofre, autor de La cuina del calçot, ofereix més de 250 receptes senzilles, ràpides i fàcils de fer amb apartats extres de bases i salses. Amb fotografies de Marta Parés.

6.
Cocina con microondas

Autor: Fundació Alícia

Editorial: Larousse

Portada llibre Cocina con mocroondas

Elaborat pels professionals de la Fundació Alícia, recopila més de vuitanta receptes de verdures, bolets, cereals, peixos, mariscos, carns, ous i postres. Una guia per aprendre a cuinar amb microones que demostra que aquest electrodomèstic no només serveix per escalfar o descongelar aliments.

7.
Croquetas gourmet

Autor: Chema Soler

Editorial: Libros Cúpula

Portada llibre Croquetas gourmet

Chema Soler va obrir l’any 2011 el primer restaurant especialitzat en croquetes gurmet, i ara publica el primer receptari del món que gira al voltant d’aquesta recepta d’aprofitament tan típica de casa nostra. Un ventall de possibilitats per gaudir a casa de les més variades i suggerents receptes de croquetes.

8.
Males herbes. Receptes amb plantes silvestres

Autor: Jordi Garcia i Beatriz de Marcos

Editorial: Cossetània

Portada llibre Males herbes. Receptes amb plantes silvestres

Cuina amb nom propi

Consells, aprenentatge i moltes receptes de la mà d’algunes de les cares més mediàtiques dels fogons

9.
Menja bé, no facis dieta

Autor: Sergio Torres i Javier Torres

Editorial: Rosa dels Vents

Portada llibre Menjar bé no facis dieta

Els mediàtics germans Torres –Javier i Sergio– proposen en aquest llibre un pla de vint-i-vuit dies amb propostes que van des de l’esmorzar al sopar, recomanacions per tenir el rebost ordenat, llistes de la compra setmanals i consells per preparar en un sol dia, en un parell d’hores, el menú de tota la setmana estalviant temps i esforç. Menja bé, no facis dieta vol posar les bases per aprendre a menjar amb flexibilitat i, per descomptat, gaudir menjant. “La nostra experiència com a cuiners ens ha fet veure que el primer pas per alimentar-se correctament està en saber què mengem i com ho preparem”, asseguren els germans Torres. I d’aquí neix aquesta guia i receptari amb explicacions comprensibles i clares amb moltes idees inspiradores amb la dieta mediterrània com a fonament.

10.
En marxa cuina

Autor: Marc Ribas

Editorial: Cossetània

Portada llibre  En marxa cuina

El nou llibre de Marc Ribas, el cuiner més popular de TV3, destapa el seu cantó més personal i deixa entrar el lector a la seva cuina, a través de vivències úniques i divertides, fins i tot extravagants, que li han passat davant dels fogons i amb els clients dels restaurants on ha treballat. “En aquestes pàgines, doncs, em mullo una mica i exposo la meva opinió i la meva vivència com a cuiner amb alguns clients dels restaurants. Potser us hi veureu reflectits i, sovint, al llarg del llibre, us vindrà més d’un nom al cap”, assegura. En marxa cuina! Històries d’un cuiner amb rock’n’roll també compta amb receptes fàcils i sorprenents de cuina tradicional catalana sense oblidar aspectes actuals, amb productes frescos i de proximitat.

11.
Rafuel, les meves millors receptes

Autor: Rafael Antoní

Editorial: Columna

Portada llibre Rafuel

Des del seu perfil d’Instagram (@rafuel55), Rafael Antonín, el Chef Rafa, s’ha convertit en un dels instagramers gastronòmics amb més influència en aquesta xarxa social. La simpatia, la immediatesa i, sobretot, unes receptes molt gustoses i a l’abast de tothom són el secret del seu èxit. Aquest és el seu primer llibre de receptes. “Les meves receptes porten ingredients de temporada i de proximitat. I, a més, de tant en tant cal ensenyar alguns processos bàsics. No és sobrer explicar la manera idònia de condimentar una amanida”, assegura el cuiner.

12.
Meleta de Romer

Autor: Gessamí Caramés

Editorial: Cossetàni

Portada llibre Meleta de Romer

La pastissera i copresentadora del programa Cuines de TV3 ens presenta algunes de les receptes imprescindibles per entendre el món dolç. Des de les elaboracions més bàsiques als pastissos més sofisticats, passant per les postres tradicionals de la nostra terra, pans, brioixos, pastisseria americana, begudes i fins i tot opcions sense gluten, sense lactosa i baixes en calories. Un llibre per deixar de banda la por als gramatges, quantitats i temperatures i entendre el perquè de cada elaboració.

13.
Taberna

Autor: Álvaro Castellanos i Iván Morales

Editorial: Planeta Gastro

Portada llibre Taberna

Iván Morales i Álvaro Castellanos han revolucionat el món de les tavernes amb Arzábal. Considerat pel New York Times com un dels millors locals de tapes de Madrid, en aquest llibre els seus creadors conviden els lectors a submergir-se en la seva història, els seus coneixements, les seves inquietuds i la seva passió per la cuina. Taberna inclou més d’un centenar de receptes amb plats clàssics de la cuina espanyola de vegetals, crus, receptes amb peixos i mariscos, carns, caça, guisats i postres.

14.
Maestro de maestros

Autor: Luis Irizar i Juan Aguirre

Editorial: Abalon Books

Portada llibre Maestro de maestros

Aprenentatge, anècdotes i molta cuina recorren les més de 260 pàgines de Luis Irizar. Maestro de maestros, unes memòries del patriarca de la gastronomia basca que inclouen una selecció de vint-i-cinc de les seves receptes que evoquen les històries d’aquest xef i d’alguns dels seus il·lustres alumnes com Karlos Arguiñano, que escriu el pròleg del llibre. “A l’escola ens va ensenyar molt, el respecte pel producte, el respecte pel client, el respecte pel bon fer [...]. Ens va obrir els ulls, ens va ajudar a madurar”, assegura el famós cuiner de Zarautz.

15.
Tasty. Más de 80 recetas fáciles y deliciosas

Autor: Tasty

Editorial: Libros Cúpula

Portada llibre Tasty

Tasty, la marca de cuina més famosa de les xarxes socials, ha revolucionat la manera com milions d’aficionats al món preparen les seves creacions. Aquest llibre recull una vuitantena de receptes preferides dels seguidors d’aquest canal de cuina. Plats que són tendència com el cheesecake d’unicorn o la pizza amb massa de coliflor, clàssics com la lassanya o cuina internacional com els dumplings o el pollastre tikka masala.

La cuina més sostenible

Opcions per disminuir el malbaratament alimentari i menjar més verdura per la nostra salut i la del planeta

16.
Alimentación sostenible

Autor: Tom Hunt

Editorial: Cinco Tintas

Portada llibre Alimentación sostenible

El xef i activista mediambiental Tom Hunt resol en aquest llibre una pregunta crucial: “Què és una dieta sostenible?” Hunt presenta un manifest que ens ajuda a comprendre’n la resposta i també a aconseguir aquest objectiu. El llibre proporciona informació pràctica i receptes inspiradores per al dia a dia que tenen en compte com cultivem i criem, comercialitzem, mengem i eliminem el menjar. Hunt fa palès que la nostra manera d’alimentar-nos afecta la salut del sòl, la biodiversitat i ecosistemes sencers i que si canviem la nostra manera de menjar de manera individual, podem ajudar a fer prosperar el medi ambient.

17.
La ciencia de las verduras

Autor: Dario Bressanini

Editorial: Grijalbo

Portada llibre La ciencia de las verduras

¿És veritat que el sucre o el bicarbonat redueixen l’acidesa de la salsa de tomàquet? Com es poden cuinar les verdures al microones? Quin és el secret de les patates ben rostides? Amb un llenguatge senzill, experiments il·lustrats, esquemes, taules i receptes explicades pas per pas, La ciencia de las verduras. La química del tomate y de la cebolla desemmascara falsos mites i presenta les tècniques fonamentals per aconseguir excel·lents plats. I treure tot el partit possible de les verdures. La tercera entrega de l’exitosa sèrie Ciencia en la cocina del professor Dario Bressanini.

18.
Healthy kitchen

Autor: Xavier Pellicer

Editorial:  Planeta

Portada llibre Healthy kitchen

El llibre de cuina saludable de Xavier Pellicer, el gran expert de cuina verda del món, que ha revolucionat la manera de tractar les verdures i els fonaments de l’alta gastronomia. Des que es va formar a França va estar al càrrec de restaurants com Can Fabes o l’Àbac. Fins que fa una dècada va decidir canviar la seva carrera per dedicar-se en exclusiva a elaborar una cuina basada fonamentalment en els vegetals i hortalisses de proximitat. Aquestes pàgines són un recorregut per un camí que va començar l’any 2012, quan Pellicer va començar a interessar-se per la cuina biodinàmica, fins a l’actualitat.

19.
Lunes sin carne

Autor: Raquel Bernácer

Editorial: Vergara (Ediciones B)

Portada llibre lunes sin carne

Si et preocupa el medi ambient i vols consumir menys carn però no saps per on començar, Lunes sin carne. Consejos y recetas para cuidar tu alimentación y la del planeta és un llibre que té molt per oferir-te. Escrit per la dietista nutricionista Raquel Bernácer, planteja la repercussió que pot tenir la reducció del consum de productes càrnics sobre la salut dels individus i la supervivència del planeta. “Dir a la gent que deixi de menjar carn i que comenci a menjar cigrons no és gaire realista, tot i que sí que podem aportar eines i arguments perquè, almenys, en redueixi el consum. I d’això va el llibre”, assegura l’autora. Sense jutjar, en un to empàtic i lúdic, Bernácer planteja moltes preguntes i les seves respectives respostes.

20.
Guia para el vegano (im)perfecto

Autor: Marta Martínez

Editorial: Vergara (Ediciones B)

Portada llibre Guia para el vegano (im)perfecto

Guía para el vegano (im)perfecto és una publicació que ofereix, a més d’un receptari i consells nutricionals, respostes i reflexions sobre els dubtes més habituals quan es fa el canvi cap a una vida vegana. Una guia imprescindible que no pot faltar a la llibreria dels que volen iniciar-se en el veganisme.

21.
Residuo cero

Autor: Erin Rhoads

Editorial: Cinco Tintas

Portada llibre Residuo cero

Una guia pas per pas per incorporar canvis senzills en el dia a dia per no llençar tantes coses a les escombraries i contribuir a la millora del futur del planeta. Erin Rhoads, apassionada defensora de l’estil de vida residu zero, ofereix un consell per a cada dia de l’any. Des d’accions i inspiració fins a receptes i tota mena de recursos.

22.
No matarás

Autor: Reina y Repollos

Editorial: Akal

Portada llibre No matarás

Una publicació per als que consideren que es pot menjar bé sense matar cap animal. A No matarás hi ha un ampli receptari que comprèn des d’esmorzars fins a postres, amb un ampli ventall de possibilitats per al dia a dia així com per a ocasions especials. A més, també hi ha consells per apostar pel zero waste i la reducció al mínim dels residus.

23.
Más vegetales, menos animales

Autor: Julio Basulto i Juanjo Cácere

Editorial: Debolsillo

Portada llibre Más vegetales, menos animales

“Més vegetals, menys animals i res o gairebé res de carns processades i aliments superflus”. Aquesta és la màxima de Julio Basulto i Juanjo Cáceres, autors de Más vegetales, menos animales, que revisen aspectes històrics de l’alimentació i desmenteixen que l’alimentació basada en vegetals sigui una moda recent.

24.
Yoga kitchen

Autor: Kimberly Parsons

Editorial: Cinco Tintas

Portada llibre Cinco Tintas

Yoga kitchen presenta un pla d’una setmana d’immersió al ioga i un mes de menús. Més de 70 receptes basades en l’alimentació tradicional iòguica, que segueix un model lactovegetarià. A la dieta hi predominen fruites, hortalisses i productes làctics, i en queden exclosos els aliments estimulants com els ous, l’all o la ceba, a més de la cafeïna. Un llibre amb receptes senzilles que segueixen principis d’alimentació saludable, encaminada a augmentar la calma, la claredat i l’energia. Un pla per combinar àssanes, meditació, respiració i alimentació.

25.
Cocina vegana en 15 minutos

Autor: Katy Beskow

Editorial: Libros Cúpula

Portada llibre Cocina vegana en 15 minutos

Perfecte per aprendre a cuinar plats vegans de manera fàcil i senzilla mitjançant receptes, trucs i consells. Amb ingredients que es poden trobar molt fàcilment al supermercat. Cocina vegana en 15 minutos ofereix tant receptes per a l’esmorzar com plats principals i postres. Sense preparacions complexes ni elaboracions costoses, només plats deliciosos i consells pràctics i de salut. Apte tant per a persones veganes com per a aquells que simplement volen provar alguna cosa nova o introduir-se a la dieta vegana. Ofereix un llistat de productes bàsics veggies que sempre cal tenir al rebost.

26.
Recetas vegetarianas. Todo en uno

Autor: Sabrina Fauda-Rôle

Editorial: Lunwerg Editores

Portada llibre recetas veganas todo en uno

Un one pot és un plat cuinat en un únic recipient que sol ser fàcil i ràpid d’elaborar. En aquest llibre es proporcionen les claus per preparar-ne de vegetarians. S’hi inclouen més de 80 receptes, des de propostes elaborades només amb verdures (saltades, guisades o confitades) fins a postres o clàssics per acabar un àpat vegetarià amb un toc dolç, passant per sopes i cremes i per combinacions originals de cereals, llegums, arròs i pasta. Si bé els one pot vegetarians solen ser plats únics, es poden acompanyar amb una amanida verda o amb verdures crues o poden servir com a guarnició.

27.
Veganeando

Autor: Míriam Fabà

Editorial: Grijalbo

Portada llibre Veganeando

Veganeando. Recetas fáciles, saludables y caprichosas inclou menús setmanals, trucs per cuinar vegetals de manera més gustosa i consells per escollir els millors productes locals, orgànics i de temporada. D’una manera senzilla i clara, Míriam Fabà explica, a més, la seva experiència i les estratègies que va seguir quan va fer la transició al veganisme. Pensat tant per a persones interessades a començar a menjar més verdures com per als que volen tastar elaboracions sense ous ni llet, o per a vegans que busquin inspiració. Estarà disponible a les llibreries a partir del 13 de maig.

28.
Ella. Mi libro de cocina vegana

Autor: Ella Mills

Editorial: Ediciones Salamandra

Portada llibre Ella

Un centenar de receptes senzilles elaborades amb ingredients vegetals i un viatge per la filosofia culinària d’Ella Mills, guru del veganisme. L’objectiu de Mills és que principiants i veterans puguin portar una alimentació més sostenible sense invertir gaire temps en cuinar. És l’últim llibre de l’instagramer, amb preparacions com ara amanides de colors, hamburgueses i falàfels vegetarians, salses, acompanyaments cremosos, guisats energètics, esmorzars ràpids, brunches de cap de setmana, pastissos...

29.
Cuina vegana per a ocasions especials

Autor: Zaraida Fernández

Editorial: Cossetània

Portada llibre Cuina vegana per a ocasions especials

Més de 90 receptes per convertir un àpat amb un convidat vegà en una experiència exquisida, diferent i molt divertida. La majoria de receptes estan elaborades amb ingredients fàcils de trobar o reemplaçar. Idees per preparar des d’un pícnic fins a una festa infantil, un àpat de Nadal, un sopar romàntic o un aniversari. L’autora, Zaraida Fernández, sempre va tenir clar que volia dedicar-se a la cuina, raó per la qual l’any 2002 va decidir estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Barcelona per ser cuinera professional. Amant dels animals, fa uns anys va decidir deixar de consumir-ne i, per descomptat, de cuinar-ne.

Cuina per a llaminers i panarres

Una selecció de llibres per aprofitar al màxim el forn i el corró

30.
Pastisseria tradicional per fer a casa

Autor: Victòria Gudiol

Editorial: Viena edicions

Portada llibre Viena edicions

Victòria Gudiol, pastissera i il·lustradora, ha aplegat en aquest llibre algunes de les millors elaboracions de la pastisseria catalana, tant dolces com salades, per preparar-les fàcilment a casa: pastissos de xocolata, de fruita i de formatge, pans de pessic, magdalenes, ametllats, carquinyolis, coques salades... Un imprescindible per tenir a la cuina i aprendre a preparar dolços amb ingredients saludables i de temporada.

31.
Avui faràs pa

Autor: Jordi Morera

Editorial: Ara llibres

Portada llibre avui faràs pa

Tant per als que volen fer els primers pans casolans, com per als que volen perfeccionar les tècniques que ja coneixen, aquest llibre ofereix tot el que cal saber per convertir-se en un forner expert. Inclou receptes variades i il·lustracions que exemplifiquen passos i resultats, tots els detalls sobre el pastat, les farines més adequades, la cocció, les panificadores...

32.
Bachour gastro 

Autor: Antonio Bachour

Editorial: Vilbo ediciones

Portada llibre Bachour gastro

344 pàgines amb tècniques, consells i fotografies pas a pas per gaudir de les millors receptes d’un dels pastissers més coneguts del món. Una obra per descobrir l’Antonio Bachour més gastronòmic, a través de 52 creacions úniques i distribuïdes en tres grans blocs.

33.
Chocolate. Recetas y técnicas...

Autor: FERRANDI Paris

Editorial: Blume

Portada llibre Chocolate. Recetas y técnicas...

Una publicació per adquirir tot el coneixement tècnic i gastronòmic de la xocolata de la mà d’una de les principals escoles de formació franceses. Més de 40 tècniques explicades a través de 200 passos detallats. Amb 70 receptes, de les més senzilles a les més sofisticades.

34.
Panettone y bollería de masa madre

Autor: Thomas Teffri-Chambelland

Editorial: Bread Éditions

Portada llibre Panettone y bollería de masa madre

Un tractat complet per a mans expertes per aprendre a fer una de les masses més complexes que existeix, el panettone. Compta amb col·laboracions catalanes com les de Daniel Jordà i Miquel Saborit.

35.
Forn i pastisseria sense gluten

Autor: Antònia Suñer

Editorial: Documenta Balear

Portada llibre Forn i pastisseria sense gluten

Antònia Suñer presenta un nou receptari que anima els lectors a fer pa i pastissos sense gluten. Receptes clàssiques i innovadores a partir d’ingredients aptes per a persones que segueixen una dieta sense gluten.

36.
Dulces todo el año

Autor: Diversos autors

Editorial: Col&Col Ediciones

Portada llibre Dulces todo el año

Una vuitantena de receptes per gaudir amb la pastisseria a cada estació de l’any amb productes de temporada. Amb elaboracions tan variades com mousses, cheesecakes, pastissos de xocolata i coques. Un llibre que convida a posar-se el davantal per omplir la casa d’olor de pa de pessic.

Viatjar a través dels fogons

Traslladar-se a territoris inexplorats per mitjà de la gastronomia

37.
Chef. Francia en la mesa

Autor: Romain Fornell

Editorial: Planeta Gastro

Portada llibre Chef. Francia en la mesa

Romain Fornell, nascut a Tolosa però instal·lat des de fa dècades a Barcelona, repassa els moments remarcables de la seva carrera professional i comparteix receptes molt significatives per a ell. Fornell, que ha creat un grup de restauració a Catalunya amb catorze establiments, destaca per la seva cuina amb segell francès adaptada a l’essència mediterrània de Catalunya. Actualment té una estrella Michelin pel restaurant Caelis. Amb textos de Toni García i fotografies de Xavier Torres-Bacchetta, aquesta publicació és imprescindible per reflexionar sobre gastronomia amb el millor representant de la cuina francesa a Barcelona.

38.
La millor cuina de Menorca

Autor: Josep Borràs i Damià Borràs

Editorial:  Viena Edicion

Portada llibre La millor cuina de Menorca

El cuiner Josep Borràs i el seu fill Damià ens conviden a seure a la taula de qualsevol cuina de l’illa per assaborir un centenar i mig de plats únics i inclassificables que contribueixen a engrandir el valor d’aquesta inoblidable cuina tradicional. De la caldera a l’oliaigo, de l’aguiat als frits, passant per les oranes, els cocs, els flaons i les formatjades. Un viatge per una cuina farcida d’olors i gustos fruit de la privilegiada situació de l’illa enmig de la Mediterrània.

39.
La despensa japonesa

Autor: Fundación Alicia i Udon Asian Food

Editorial: Abalon Books

Portada llibre La despensa japonesa

Un diàleg culinari entre Orient i Occident de la mà de 100 ingredients fonamentals de la cuina nipona. Com un glossari, es descriu en detall cada producte i les seves característiques. Una eina de coneixement útil molt pràctica i il·lustrada amb les receptes d’alguns dels xefs que ja gaudeixen d’aquest viatge gastronòmic.

40.
Najat

Autor: Najat Kaanache

Editorial: Planeta Gastro

Portada llibre Najat

Najat explora la cuina marroquina amb el guiatge de la seva principal ambaixadora:la xef mundialment aclamada Najat Kaanache. Formada als fogons d’El Bulli i el Noma, el seu restaurant Nur (a Fes) està reconegut com el millor restaurant d’Àfrica i el millor restaurant marroquí del món. Un llibre per traslladar-se a una cuina plena de color.

41.
Más allá del sushi

Autor: Michael Booth

Editorial: Quaterni

Portada llibre Más allá del sushi

Michael Booth, el popular escriptor gastronòmic, recorre el Japó al costat de la seva família per descobrir tot el que s’hi menja més enllà del sushi i el ramen. Un divertit viatge culinari pel país nipó, un territori que ha aconseguit que la seva cuina tradicional sigui reconeguda per la Unesco com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

42.
Cuines amagades

Autor: Xavier Febrés i Àngela Vinent

Editorial: Cossetània

Portada llibre Cuines amagades

Cada barri i cada mercat són un món. Els periodistes Àngela Vinent i Xavier Febrés proposen una ruta gastronòmica pels bars dels 40 mercats de Barcelona. El periple els porta des del clàssic Pinotxo de la Boqueria fins a un pop a feira menjat de matinada al Mercat del Peix a Mercabarna.

43.
Jerusalén, crisol de las cocinas del mundo

Autor: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi

Editorial: Salamandra

Portada llibre Jerusalén, crisol de las cocinas del mundo

La confluència de tres grans religions –musulmana, jueva i cristiana– fa de Jerusalem un enclavament amb una cultura gastronòmica tan variada com seductora. Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi han creat aquesta obra excepcional amb més d’un centenar de receptes, des de les més tradicionals fins a les més modernes, inspirades en aquesta ciutat.

44.
La vuelta al mundo en 80 bebidas

Autor: Adrien Grant Smith Bianchi

Editorial: Cinco tintas

Portada llibre La vuelta al mundo en 80 bebidas

Llibre de viatges per tastar les begudes alcohòliques d’arreu del món. Whisky japonès, cervesa belga, vi argentí, rom del Carib... Els autors d’aquest llibre t’acompanyaran pels cinc continents en un autèntic tour d’iniciació al llarg del qual et desvelaran els secrets de les begudes alcohòliques més populars del planeta. Begudes característiques de cada lloc que s’han convertit en símbol nacional.

45.
Viaja vegano

Autor: Elisa Blanco Barba

Editorial: Anaya Touring

Portada llibre Viaja vegano

Elisa Blanco Barba, destacada activista en pro dels drets dels animals i la sostenibilitat, ofereix consells per organitzar viatges conscients i sostenibles dirigits a tota mena de persones veganes, vegetarianes, en transició, curioses, que viatgen soles, acompanyades o en família. La gastronomia hi juga un paper important, però també parla de transport, allotjament, compres i altres temes.

Bibliotecagastro

Assajos, cròniques i relats per digerir amb calma

46.
Aliment

Autor: Martí Sales

Editorial: Clud Editor

Portada llibre Aliment

El nou llibre de l’escriptor Martí Sales fa venir gana a cada pàgina. És una barreja d’assaig gastronòmic que inclou poemes, relats, rondalles i cançons, textos propis que parteixen de coneixences personals, experiències i investigació literària. El títol del sisè llibre de l’escriptor i traductor, Aliment, respon a la curiositat de l’autor respecte al significat de menjar i compartir al voltant de la taula. No és un receptari, malgrat que té la forma d’un abecedari literari amb 27 entrades.

47.
Vi i benzina.Quatre històries apòcrifes de Joan Perucho

Autor: Julià Guillamon

Editorial: VibopEdicions

Portada llibre Vi i benzina.Quatre històries apòcrifes de Joan Perucho

Una col·lecció de contes escrits a la manera de Perucho amb la marca inconfusible de Julià Guillamon. De gran qualitat literària, aquests contes estan amarats per l’interès que Perucho tenia pel fantàstic i pel món del vi, sovint poc expressat (a diferència del menjar), gairebé amagat, perquè, com diu Guillamon, l’autor de Les històries naturals pertanyia a una generació sense vins. El llibre pertany a la col·lecció Envinats de Vibop Edicions, que relaciona el vi amb les arts i la creació.

48.
Ciudades hambrientas.Cómo el alimento moldea nuestras vidas

Autor: Carolyn Steel

Editorial: Capitán Swing

Portada llibre Ciudades hambrientas.Cómo el alimento moldea nuestras vidas

Un llibre que ens explica com mengen les ciutats, un estudi insòlit i revolucionari que examina la forma en què la producció moderna d’aliments ha fet malbé l’equilibri de l’existència humana i revela un dilema centenari encara per resoldre: quines podrien ser les claus per combatre l’obesitat o la destrucció del món natural. Una advertència sobre el rebuig i la destrucció causada pels sistemes alimentaris actuals i una guia per corregir els seus errors.

49.
El arte i la ciencia del ‘foodpairing’

Autor: El arte y la ciencia del...

Editorial: Neo-Person

Portada llibre El arte i la ciencia del ‘foodpairing’

El foodpairing és un mètode que, a partir de les olors dels aliments, identifica quins són els que funcionen més bé junts. Tracta d’una combinació de neurogastronomia (la manera com el cervell percep el gust) amb l’anàlisi de les molècules aromàtiques presents en els ingredients. Un llibre per aprendre per què les combinacions que coneixem i ens encanten funcionen tan bé (com les maduixes i la xocolata) i per endinsar-se en un món de maridatges deliciosos i a priori insòlits (com les maduixes i el parmesà) que transformen la nostra manera de menjar.

50.
Beber o no beber.Una odisea etílica

Autor: Lawrence Osborne

Editorial: Gatopardo Ediciones

Portada llibre Beber o no beber.Una odisea etílica

L’escriptor i periodista anglès Lawrence Osborne recorre diversos països d’Orient i Occident amb un únic propòsit: beure una copa en cadascun dels indrets on aterra. Ja sigui en un glamurós hotel de Milà o en un tuguri del Pakistan, on desafia la prohibició islàmica de l’alcohol. De copa en copa, Osborne entra en contacte amb cultures etíliques oposades i reflexiona sobre la controvertida relació entre Orient i Occident sense deixar d’aixecar el colze i es pregunta si el consum d’alcohol és un símbol d’enteniment o al contrari.

Salut

Nutrició i salut van de bracet i cada temporada hi ha una tendència nutricional a l’alça. Enguany és el dejuni intermitent però hi ha més novetats. Hem triat aquestes

51.
Dejuni intermitent saludable

Autor: Carla Zaplana

Editorial: Cossetània

Dejuni intermitent saludable

No hi ha dia que no sentim a parlar del dejuni intermitent i és una de les tendències nutricionals amb més cerques a internet. Tot i estar de moda, no és una dieta per aprimar-se. En el seu nou llibre, la nutricionista Carla Zaplana explica que el dejuni intermitent no vol dir menjar menys sinó acotar els àpats en una franja horària més reduïda. Proposa exercicis per fer en dejú i més de 25 receptes.

52.
Universo microbiota

Autor: Silvia Gómez Senent

Editorial: Plataforma Actual

Universo microbiota

L’estrès, l’alimentació i l’exercici físic influeixen en els microorganismes que habiten al nostre intestí, l’anomenada microbiota intestinal. Aquesta metge digestiva explica la relació que té amb la salut i com millorar-la.

53.
Alimentación y salud femenina

Autor: Marta León

Editorial: Editorial Planeta

Alimentación y salud femenina

El cicle menstrual, els desequilibris hormonals, la fertilitat, l’embaràs, el postpart i la menopausa. León ofereix recomanacions, receptes i consells sobre alimentació saludable per a totes les etapes de la vida d’una dona.

54.
Otra nutrición es posible

Autor: Julia Jiménez

Editorial: Zenith

Otra nutrición es posible

Aquesta nutricionista ofereix una visió de l’alimentació que va més enllà de l’obsessió per estar prims i ofereix claus per generar hàbits de menjar saludables i alimentar-nos de manera més sostenible i conscient.

55.
Que no te líen

Autor: Miguel Ángel Lurueña

Editorial: Ediciones Destino

Que no te lien

En qüestions de nutrició sovint hi ha informació poc rigorosa o contradictòria. El divulgador científic i autor del blog Gominolas de petróleo ofereix consells pràctics per aprendre a menjar bé i evitar enganys quan anem a comprar.

56.
Stop azúcar

Autor: M. Goran i E. Ventura

Editorial: Grijalbo

Stop azúcar

L’obesitat infantil ja és un problema de salut pública. Aquest llibre desmunta alguns mites sobre els diversos tipus d’edulcorants, ajuda a identificar fonts enganyoses de sucre i dona solucions realistes per reduir-ne la ingesta.

57.
Más claro que el agua

Autor: Magda Carlas

Editorial: Amat Editorial

Más claro que el agua

¿I quin és el paper que juga l’aigua en la nostra salut? La nutricionista Magda Carlas respon a aquesta pregunta a través d’un recorregut de la funció de l’aigua en les diferents etapes de la vida i els seus beneficis.

58.
Beber sin sed

Autor: C.Casabona i J. Basulto

Editorial: Paidós

Beber sin sed

Tan important és el que mengem com el que bevem. Davant la creixent ingesta de begudes ensucrades, Carlos Casabona i Julio Basulto firmen una guia sobre el consum saludable de begudes on ofereixen informació científica i aclareixen els dubtes més freqüents.

59.
Dime qué comes y te diré qué bacterias tienes

Autor: Blanca García-Orea

Editorial: Grijalbo

Dime qué comes y te diré qué bacterias tienes

Hi trobarem les claus per entendre com els bacteris intestinals influeixen en la nostra salut. Amb receptes senzilles i consells per llegir les etiquetes dels aliments.

stats