Cultura 10/11/2022

Menorca organitza una jornada de teatre i memòria democràtica

La iniciativa pretén aprofundir en la relació entre memòria i teatre des de diferents perspectives

Iván Martín
2 min
Cartell amb les activitats de la jornada a Menorca.

MAÓEl Consell de Menorca ha organitzat una jornada per compartir coneixements i debatre reflexions entorn de la relació teatre-memòria. Des del 29 d'octubre fins al 25 de novembre s'està desplegant el cicle de Teatre per a la Memòria, organitzat per la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern Balear amb la col·laboració dels diferents ajuntaments de l'illa que han cedit els seus espais culturals.

En aquest marc de funcions gairebé setmanals, el Consell, amb la col·laboració de la companyia La Trup i l'associació Memòries de Menorca, proposa una jornada que pretén aprofundir en la relació memòria-teatre des de diferents perspectives. La idea és oferir uns fonaments teòrics, compartir experiències creatives i debatre sobre la situació a Menorca.

D'una banda, divendres 25 de novembre hi haurà les ponències dels especialistes Núria Ricart, doctora i investigadora d'art públic i memòria a la Universitat de Barcelona i a l'Eurom, que oferirà la conferència Arts i llenguatges de memòria. Alguns casos centrats en la monumentalitat. A continuació, el doctor en estudis teatrals i expert en literatura dramàtica Biel Sansano oferirà una conferència: Teatre i memòria a Balears, un procés de patrimonialització (2001-2021).

L'endemà, dissabte 26 de novembre, es suggereix un aperitiu-debat al Bar Nou (Maó), en el qual obriran la sessió els actors Salvador Oliva i Xavier Núñez explicant les entranyes d'un procés creatiu com és l'obra Els altres. De l'individu a la col·lectivitat (funció que es podrà veure dia 10 al Mercadal) i continuarà amb les aportacions del dramaturg Jaume Miró, l'escriptora Maite Salord, Àgia Luna de l'associació Artixoc, els ponents del dia anterior i les persones que hi assisteixin, sota la moderació del dramaturg Sergi Marí. La clausura serà teatralitzada a càrrec de Laura Pons, que encarnarà Llibertat Picornell de l'obra Només quan plou, d'Aina de Cos.

stats