PROTAGONISME CATALÀ ALS PREMIS LITERARIS VALENCIANS
Cultura 28/10/2011

Un melodrama gai, premi Octubre

Els premis Octubre guardonen la novel·la de Daniel O'Hara sobre una relació submisa masculina, l'assaig de Gemma Aguilera sobre el captor de Companys i el poemari adolescent de Jordi Llavina.

Salva Almenar
2 min
Els guanyadors dels premis Octubre, Gemma Aguilera, Jordi Llavina  i Daniel O'Hara, amb Eliseu Climent, ahir a València.

València.La celebració dels premis Octubre ha arribat aquest any a la seva 40a edició i s'ha convertit en el certamen literari en llengua catalana que més originals ha rebut el 2011, amb un total de 85 obres. Ahir el president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, va donar a conèixer els guanyadors -tots tres catalans- en una roda de premsa a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, i no pas, com hauria estat habitual, a la Nit dels Octubre, que aquest any no s'ha celebrat per estalviar i poder fer front a les multes imposades per la Generalitat valenciana a l'entitat per emetre el senyal de TV3.

Malgrat aquesta circumstància, els premis han perviscut, amb dotacions de 5.000 a 12.000 euros. L'Andròmina de narrativa permetrà a Daniel O'Hara publicar la seva tercera novel·la, titulada El poder excloent de la essa sonora, després que diverses editorials catalanes la rebutgessin. Aquest text és "un melodrama social i sexual" que relata la relació entre dos homes -un jove xarnego de Cornellà i un advocat catalanista i conservador de Barcelona- i a través del qual O'Hara reflexiona sobre les relacions de poder mitjançant el sexe explícit, la ironia i "un to humorístic que va des de la tendresa fins a la immisericòrdia".

La periodista d'El Temps, Gemma Aguilera, ha estat la guanyadora del premi Joan Fuster d'assaig per la investigació periodística sobre Pedro Urraca Rendueles, el policia que va detenir i entregar el president Lluís Companys a les autoritats espanyoles a Irun. Aguilera ha dibuixat a Agent 447 una "biografia amb contingut històric i amb molta interpretació" que ha permès conèixer i posar cara a un policia "oportunista, que va saber treballar per al règim franquista i, després, en democràcia", primer com a repressor de republicans catalans i bascos i més tard, a Brussel·les, perseguint suposats membres d'ETA. Aguilera va explicar els detalls d'un treball que li ha ocupat gairebé un any: com va aconseguir contactar amb la família d'un home "de qui no se sabia ni quan havia mort" i com el fill d'Urraca "va acabar cedint tota la documentació, fotografies i dietaris que conservava del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya".

El guardó Vicent Andrés Estellés es va atorgar a Jordi Llavina pel poemari Entrada de fosc. De la seva obra va dir que és un "llarg poema narratiu" que té una mica de novel·la, de crònica històrica i una part lírica en què, a través d'una història de dos adolescents, es tracten temes com la solitud, el suïcidi i l'erotisme.

stats