ART URBÀ
Cultura 21/04/2018

Mario Mankey: “La meva evolució no segueix cap guió”

L’artista convidat al Bet Art 2018 de Calvià tracta de provocar una resposta social amb les seves composicions artístiques

Josep Genovard
2 min
Aquesta és una de les composicions artístiques de la darrera col·lecció de Mario Mankey, amb el canvi climàtic com a protagonista.

PalmaMario Mankey, un dels protagonistes de la Bet Art 2018 que té lloc a Calvià, és un artista multidisciplinari nascut a València, encara que actualment viu a Berlín, on podem trobar part de la seva col·lecció d’exteriors.

L’artista tracta de provocar una resposta social amb el seu art. El seu nom artístic, Mario Mankey, n’és la primera prova. Amb l’elecció de la seva firma, l’autor pretén plasmar la lluita dins cada un de nosaltres entre l’ésser humà (Mario) i el primat que portam a dins (Mankey).

Mario Mankey és llicenciat en Enginyeria de Disseny Industrial, però quan entrà en el món laboral s’ado-nà que aquell estil de vida no responia a les seves expectatives . L’artista rebutja el model capitalista, les cadenes d’una jornada laboral; ell ha nascut “per ser lliure i fer allò que realment m’emociona; experimentar”. Aquest canvi de percepció li provocà una gran crisi artística i personal. El seu entorn no respectà la seva decisió i la pressió social a la qual es va veure sotmès el jove valencià provocà, en part, que migràs cap a Berlín. “Jo tenia molt clar el que volia, però el meu entorn no em va respectar; això sí, després de molt lluitar pels meus somnis, he aconseguit que ho entenguin i em respectin”, assegura Mario.

L’artista començà el seu camí en el món de l’art amb la cultura del grafit, però amb el pas del temps prengué consciència que ell no se sentia un més d’una generació en què el còmic i la realitat virtual eren els grans exponents de l’art. Després d’un període d’introspecció, decidí deixar enrere la cultura del grafit i dedicar-se a l’art experimental.

Mario Mankey dedica cada una de les seves col·leccions a lluitar per una causa. Ja en la primera col·lecció intentava mostrar la desigualtat de gènere, la injustícia d’una societat masclista en la qual el paper de la dona quedava sempre en segon pla. Durant la seva breu però intensa carrera artística, Mankey ha intentat mostrar la seva frustració davant temes com el racisme i l’homofòbia, però la qüestió a la qual ha dedicat més temps és el canvi climàtic.

La seva darrera col·lecció, plasmada en paper i reproduïda en parets de grans dimensions, tracta de mostrar la frustració de l’artista davant el canvi climàtic. Totes les obres que formen part d’aquesta col·lecció tenen un factor comú, el cavall i el genet. Aquestes figures tenen una simbologia especial per a l’artista, que basa el seu art en metàfores i comparacions. En aquesta col·lecció, el cavall simbolitza la natura, i el genet, la humanitat. El que Mario Mankey mira de reflectir és que l’ésser humà té a les seves mans el futur de la natura i per això representa un genet que té a les seves mans les regnes del cavall.

L’artista valencià ha viscut diferents etapes en la seva vida artística: els grafits, l’escultura, els quadres, les parets, però segons la seva percepció “la meva evolució artística no segueix un guió, a mi m’agrada experimentar, créixer, tornar als inicis, reviure les sensacions que m’han fet feliç...”. Per Mankey, l’art no és tan sols una forma d’expressió, per ell és una manera d’entendre el món i de lluitar per ell.

stats