LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 06/08/2015

Ara Malikian porta ‘Pagagnini’ al santuari de Gràcia

I més música, teatre, dansa contemporània, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

18 min

'Pagagnini' / V Nits Culturals de Gràcia

Santuari de Nostra Senyora de Gràcia (Llucmajor) / 22 h

ara malikian

'Pagagnini' és el nom de l’espectacle que han realitzat de manera conjunta el violinista libanès Ara Malikian i la companyia de teatre Yllana. Mitjançant el virtuosisme de quatre grans músics, capitanejats pel mestre Ara Malikian, ‘Pagagnini’ repassa alguns moments clau de la música clàssica fusionats amb altres estils musicals, de manera que aconsegueix un divertit i sorprenent desconcert. Amb això pretenen reinventar la manera de concebre un recital, perquè el gran públic descobreixi en els passatges musicals una mirada diferent. En l’espectacle, s’hi mescla l’humor, la bogeria i la música.

Playjazz Group / Mallorca Jazz sa Pobla

Plaça Major de sa Pobla / 22.30 h

llorenç trio

El Playjazz Group reuneix a l'escenari vuit músics que han passat per la Traveling School en els seus seminaris de sa Pobla. Hi participen Teo Salvà (bateria i percussió), Llorenç Barceló (piano i teclats), Tomeu Garcias (trombó), Joan Garcias (contrabaix), Joe Morello (trompeta), Fabio Tiralongo (saxos i flauta), Salvo Scucces (vibràfon) i Alessandro Borgia (bateria i percussió).

Des de fa deu anys, el festival Mallorca Jazz sa Pobla ofereix dins del seu programa un seminari internacional de jazz a càrrec de la Traveling School que dirigeix Jimmy Weinstein. Està enfocat a instrumentistes i vocalistes amb un mínim de tres anys d'estudis de música i és una oportunitat única per aprendre a improvisar i interactuar dins del grup. Gratuït.

Borja Penalba i Formentera Sound Antisistema / Música

S'Abeurada de Can Simonet (c/ del Pla del Rei, 111. Sant Francesc Xavier. Formentera) / 22 h

borja penalba

El compositor valencià Borja Penalba s’ajunta amb la banda Formentera Sound Antisistema per oferir un concert refrescant en aquest restaurant formenterer que ha programat unes vetlades musicals per a l’agost.

Dansa contemporània / Alart

Alaró / A partir de les 21 h

alart 2015

En el marc de les activitats programades amb motiu de la Nit de l’Art d’Alaró, Alart, aquest divendres podreu gaudir d’una vetlada amb diferents mostres de dansa contemporània que es duran a terme en diversos indrets del poble.

Carlos Miró i Marta Beccatini escenificaran ‘Lost’ al Petit Hotel Alaró (c/ del Camp Roig, 43), amb aforament limitat. La direcció, la creació i la coreografia són obra de Miró mateix. La peça dura 12 minuts i es representarà a les 21 h, a les 21.30 h, a les 22 h i a les 22.30 h.

Alberto Trabado realitzarà la performança ‘Midare’ juntament amb Laura Álvarez. La música que els acompanyarà és de Yoko Nomura (Koto). La peça dura 15 minuts i es podrà veure a les 21.50 h i a les 22.30 h al pati de l’Ajuntament.

El duo Niña de fuego (integrat per Ingrid Medina i Curro Viera) oferirà ‘Ni lobo ni cordero’. Dura 25 minuts i en podreu gaudir a la plaça de Sebastià Jaume a les 23 h.

Catalina Carrasco executarà ‘Amalgama’, de mitja hora de durada, amb Gaspar Morey. La cita és igualment a la plaça de Sebastià Jaume, però a mitjanit.

'Dones de palla' / Jardí Desolat

Centre Cívic de Can Picafort (Santa Margalida) / 22 h

woman of straw

Una altra sessió d'aquest cicle teatral, que enguany rememora algunes de les pel·lícules rodades a Mallorca. ‘Dones de palla’ s'inspira en ‘La dona de palla’, film de 1963 protagonitzat per Gina Lollobrigida i Sean Connery. La italiana va rodar una única seqüència a la platja de Can Picafort: l'actriu creuava el carrer i preguntava a un grup de dones del lloc per un hotel. Aquest breu instant serveix de base per a aquesta proposta de teatre documental amb dramatúrgia de Catalina Inès Florit i direcció d'Aflel Teatre. S'hi recorda el rodatge de la pel·lícula a partir de les dones mallorquines que el van viure, de l'actriu Gina Lollobrigida i de l'autora de la novel·la en què es basa –l'escriptora i actriu francesa Catherine Arley– a través d'una nina de 12 anys. L'obra és interpretada per Olivia Fabré, Catalina Inès Florit, Lina Mira i Berta Vidal. Taquilla inversa.

'Històries d’amor i desamor' / Teatre

Centre Cultural Can Verger (c/ Major, 75. Calvià) / 21.30 h

històries d'amor i desamor

La companyia La Maleta Teatre presenta aquest muntatge basat en textos de l'escriptora i periodista alacantina Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943), a qui va ser concedida el 1999 la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària. La direcció de l’obra és a càrrec de Miquel Mestre, mentre que la música la posen Pere Estrany i Mireia Estrany. Els personatges que hi apareixen són sovint extravagants i protagonitzen històries còmiques, dolces o amargues, però sempre sorprenents. Entrada: a partir de 8 euros.

'La senalleta' / Teatre

Teatre Romà de Pol·lèntia (Alcúdia) / 22 h

la senalleta

La companyia Teatreros presenta ‘La senalleta’, basada en l’obra de Plaute i amb dramatúrgia de Francesca Palou. La interpretació és a càrrec d’ Adela Mira, Antònia Comas, Jaume Grimalt, Joan Riera, Julio Calabria, Xisco Regué i la mateixa Francesca Palou. La jove Selènia, nascuda fruit d’una violació, va ser abandonada quan va néixer, i recollida i educada per una prostituta. Selènia s’enamora d’un jove de bona família, que també l’estima, però la diferent procedència social dels dos joves dificulta el seu amor; més quan son pare l’ha promès amb una jove de la mateixa condició social.

'Retro-spective' / Inauguració exposició

Centre Melis Cursach / 20 h

retro-spective

Francesca Rosselló i Laura Hedrosa exposen de manera conjunta a ‘Retro-spective’. Podeu visitar la mostra de 19 h a 21 h i els dimecres també de 10 h a 13 fins dia 28 d’agost. Els dilluns està tancat.

'O nada o todo' / Inauguració exposició

Casal Son Tugores (c/ de la Clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / 20.30 h

santiago ydáñez

Dins el marc de l’ALART, la Nit de l’Art d’Alaró, s’inaugura aquesta exposició de Santiago Ydáñez (Jaén, 1969), un dels artistes andalusos amb major projecció internacional. El seu treball es desenvolupa fonamentalment en l'àmbit de la pintura. És la condició d'ésser humà la que vertebra tot el seu treball. El fet humà i la similitud i diferenciació amb l'animal, formalitzat en rostres, va ser l'inici del seu projecte, tot i que després va donar pas a relacions misticoexistencialistes,

formalitzades a través de paral·lelismes barrocoromàntics. Horari: fins al 16 d’agost, de dilluns a divendres de 19.00 h a 22.00 h; del 17 al 31 d’agost, de dilluns a divendres de 19.00 h a 21.30 h; dissabtes d’11.00 h a 13.00 h; setembre i octubre: de dilluns a divendres de 16 h a 20 h; dissabtes d’11 h a13 h. Fins al 10 d’octubre.

'Island life: work in progress' / Inauguració exposició

Addaya Centre d’Art Contemporani (c/ d’Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / 20.30 h

island life

L’artista bilbaí Fernando Villena presenta a Alaró un dels seus darrers treballs, ‘Island life: work in progress’. Aquesta mostra se centra en la llum, les formes orgàniques –tant vegetals com geològiques– i les experiències viscudes a Mallorca, Puerto Rico i Irlanda durant els darrers tres anys. Fins al 24 d’octubre.

'Hairspray' / Musical

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18) / De dia 4 a dia 7 a les 21.30 h; dia 8 a les 19 h i dia 9 a les 21.30 h

hairspray

Un dels musicals més famosos de Broadway, guanyador de vuit premis Tony en la gala de 2003 i adaptat en infinitat de produccions, arriba a Palma. Tracy Turnblad és una al·lota grassoneta amb un gran pentinat i un cor encara més gran. La seva passió és ballar; el seu somni, aparèixer a 'El Show de Corny Collins', el programa de ball televisat més famós de Baltimore. Tracy sembla perfecta per al programa, però pareix poc probable que la seleccionin pel seu aspecte. A partir de 20 euros.

'The hole' / Espectacle musical

Recinte firal de Son Fusteret (camí Vell de Bunyola, s/n. Palma) / Prorrogat fins al diumenge 9 d'agost

the hole

Després de tres anys d’una gira d’èxit, arriba a Palma aquest espectacle que combina cabaret, teatre, 'burlesque', circ, música i humor. The Hole reuneix a l’escenari 17 artistes entre acròbates, contorsionistes, cantants i patinadors, a més del mestre de cerimònies, que en aquest cas recau en La Terremoto de Alcorcón. Aquest personatge és l’amfitrió de la festa d’una milionària extravagant i divertida l’amor prohibit de la qual repta els límits de la moral. Amb guió de Secun de la Rosa, The Hole és una idea de Paco León, Yllana i Letsgo. A partir de 22 euros. Consultau-ne els horaris a http://www.theholeshow.com.

'Du-Al' / Exposició

iGallery (c/ de Colom, 7, 1r. Palma) / Fins al 17 de setembre

stefan annerel

Carles Valverde i Stefan Annerel són els artífexs de l'exposició d'estiu d'aquesta galeria palmesana. La mostra es titula 'Du-Al'.

'After the after' / Exposició

Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (ronda de Narcís Puget, s/n. Dalt Vila, Eivissa) / Fins al 4 d'octubre

after the after

L'exposició 'After the after' de Douglas Gordon i Tobias Rehberger –que no és la primera vegada que treballen plegats– considera Eivissa com a lloc icònic de l'hedonisme, la festa i la decadència, i examina el 'després', que recorre a la idea de final d'alguna cosa, quan apareix el moment de buit, de paranoia o de solitud. Les obres de l'exposició inclouen vídeo, pintura i escultura i es mostren tant dins dels límits del museu com als voltants de la ciutat.

'On són les dones? La il·lusió' / Exposició

Museu de Menorca (c/ del Doctor Guàrdia, s/n. Maó) / Fins al 30 de setembre

on són les dones

'On són les dones? La il·lusió' és una exposició col·lectiva comissariada per Anna Bagur i Nuria Román, i hi participen 23 artistes que treballen a Menorca. Aquesta mostra pretén fer un cop d’ull a l’actual panorama artístic menorquí i té la dona com a fil conductor. Les obres exhibides dialoguen amb peces del fons del museu per tal de reflexionar sobre el lloc que ocupa la dona en la producció artística, especialment en la duta a terme per homes. Els artistes participants són: Carlos Caprani, Antoni Cladera, Jaume Chavala, Jorge Fernández Alday, Carles Gomila, Alfred Hutchinson, Marc Jesus, Ivan Jordà, Hombre López, Piers Jackson, Ricardo Madirolas, Josep Moncada, Florit Nin, Oscar Nin, Peter Pereti, François Perri, Cristòfol Pons, Matías Quetglas, Tomeu Sánchez, Joan Taltavull, Rafel Vidal, Marcel Villier i Biel Calafat.

Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 18.30 a 21 h. I els diumenges, de 10 a 14.30 h. Preu: entrada lliure.

'Edèn' / Exposició

Can Fondo (carrer Serra, 13. Alcúdia) / Fins al 6 de setembre

Edèn

'Edèn' és el títol de l’exposició que Josep Maria Alaminos. Es tracta d’un conjunt de pintures realitzades a partir de la lectura del 'Fèlix o Llibre de meravelles' de Ramon Llull. Com Fèlix, el protagonista de l’obra, l’artista viatja pels deu apartats del llibre (dedicats a Déu, als àngels, al cel, als elements, a les plantes, als metalls, a les bèsties, a l’home, al paradís i a l’infern) i configura el seu particular univers plàstic. Les obres d’Alaminos, carregades d’un gran contingut simbòlic, giren entorn de les idees de repetició i absència, i són plenes de dualitats i tensions, amb elements transferits i estampats, ordenats i caòtics, estàtics i dinàmics, transitant per l’espai i esdevenint composicions que transmeten, finalment, serenitat i profunditat. L’ésser humà, eix central en les obres de Llull i Alaminos, camina per un món inabastable i es relaciona amb l’univers que l’envolta, amb la natura, amb la terra, amb l’aigua, amb les plantes, amb la resta d’individus, en un viatge a la recerca de la veritat, de la llibertat, de la llum, del paradís.

L'horari de l'exposició és dimarts, dissabte i diumenge, de 10.30 a 13.30 h, i de dimarts a dissabte, de 17.30 a 20.30 h.

'Força de gravetat' / Exposició

Església del convent de Sant Domingo de Pollença / Fins al 25 de setembre

Força de gravetat

'Força de gravetat' és una instal·lació de l’artista Astrid Colomar amb la curadoria de Georgina Sas en un projecte carregat d’associacions simbòliques. Un videodocument corprenedor, una escenografia suspesa, una expressió sonora brutal i una pintura que es transforma dia rere dia. De la proposta se n’extreu una delectació visual allunyada de qualsevol pensament racional, es connecta la força creativa de la Terra en una cosmovisió personal i en un joc de vermells visibles a l’ull humà.

L'horari de l'exposició és de dimarts a dissabte d'11 a 13.30 h i de 18 a 22 h i diumenge d'11 a 13.30 h.

'De vorera a vorera' / Exposició itinerant

Can Prohens-Casa de Cultura (Felanitx) / Fins al 9 d'agost

de vorera a vorera

A Felanitx comença la itinerància de l'exposició 'De vorera a vorera', en la qual set artistes marroquins i set de mallorquins mostren el seu art. Hi participen Mohamed Agass, de Casablanca; Aboubaker Benkhadra, de Sefrou; Ouissam Yousfi, també de Sefrou; Drissia Aouididden, de Fes; Khalid Chriki, també de Fes; Rachid Chaarir, de Casablanca, i Danae Hadrouiji, de Chefchaouen. Els mallorquins són: Aina Llull, de Sant Llorenç; Alexandre Clariana, de Palma; Miquel Sebastián, de Felanitx; Llorenç Garrit, de Santanyí; Maria Huerga, de Manacor; Pere Bennassar, de Felanitx, i Mireia Oliver, també de Felanitx.

'El plaer de pintar (II)' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 14 d'agost

el plaer de pintar

El polifacètic Jaume Fuster reprèn la seva sèrie d'aquarel·les a 'El plaer de pintar (II)', que es podrà veure fins al 14 d'agost. A més a més, l'autor mateix serà cada dia a la sala d'exposicions de les 19 h a les 20 h.

'Ulls del temps' / Exposició

Museu de Manacor / Fins al 12 de setembre

Ulls del temps

L'exposició 'Ulls del temps' es tracta d'una col·lecció de fotografies fetes a Mallorca entre el 1956 i el 1970 pels autors nord-americans Tom i Cordelia Weedon (pare i filla). Són instantànies majoritàriament preses a la serra de Tramuntana, especialment a Sóller i Fornalutx. L'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Arxiu del So i la Imatge del Consell de Mallorca. 'Ulls del temps' estarà oberta al públic fins al 12 de setembre amb la idea de ser un atractiu turístic

en època estiuenca. L'horari serà de dilluns a dissabte de 9.30 a 14 h. Els diumenges i dimarts, tancat.

'Coordenades' / Exposició

Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem / Fins al 31 d'agost

Coordenades

El Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem acull l’exposició col·lectiva d’obra gràfica 'Coordenades', en què participen dotze artistes: Toni Salom, Toni Jordi, Aina Cortés Pinya, Lucía Parra, Carmen Bermejo, Julio León, Romina Biglieri, Marga Nicolau, Toni Aguilar, Sol, Eva Murillo i María Julia Bennassar. L’exposició es podrà visitar fins dia 31 d’agost, de dilluns a divendres de 18 a 21 hores.

És el segon pic que un grup d’artistes reunits al taller de Julio León exposa els seus treballs gràfics al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem. La primera exposició, 'Cobre A2', es va realitzar al 2012. Tres anys després, amb baixes i noves incorporacions, presentam a Can Gelabert el que suposa tot un any de treball de cada un dels artistes presents en aquesta nova exposició, un any d’experimentació, pensament i treball amb diferents procediments i tècniques de gravat. Un any intens, laboriós i complex, però increïblement creatiu. El planeta comú dels participants es troba a Algaida, al taller del Torculari del gravador Julio León, que tutoritza el projecte individual de cada artista participant.

'Cartografia històrica de les Illes Balears' / Exposició

Planta noble de l’Ajuntament de Pollença

cartografia històrica

Podeu gaudir d’una bona mostra de mapes i cartes nàutiques gràcies a l’exposició ‘Cartografia històrica de les Illes Balears’, amb peces provinents de la Col·lecció Michael Pietroni. El conjunt de la col·lecció cartogràfica de Michael Pietroni té un gran valor històric, la major part de la qual representen, parcialment o totalment, les Illes Balears, ja sigui en exclusiva o en el context del Mediterrani. Les seves dates extremes van des del 1482, any de la impressió del mapa Hispania de Ptolomeu, fins al 1794, en què està datat el mapa de John Armstrong titulat 'A correct map of the Island of Minorca'. Horari: de dilluns a divendres de 9 h a 14 h.

'Picasso i Reventós: dos contes (1947)' / Exposició

Museu Fundació Joan March (c/ de Sant Miquel, 11. Palma) / Fins al 17 d'octubre

dos contes

A través de l'artista Ángel Fernández de Soto (1882-1938), l'escriptor Ramon Raventós conegué Picasso, i tots dos mantingueren una estreta relació. Després de la mort de Raventós, l'any 1923, Picasso, gran admirador del seu estil literari, intentà que la seva obra no fos oblidada. Quan, ja exiliat a París, el malagueny conegué Ferran Canyameres i el seu projecte editorial (editar llibres catalans a França), proposà a Canyameres publicar l'obra del seu amic il·lustrada per ell. D'aquesta idea sorgí la publicació Dos contes. El centaure Picador i El capvespre d’un Faune, el primer llibre il·lustrat per Picasso en una llengua distinta del francès, per al qual, el febrer de 1947, el pintor realitzà quatre gravats amb burí, que són els que es mostren en aquesta exposició. Els gravats es titulen 'El naixement del centaure', 'Els oficis del centaure: picador, cavall de tir, mestre d’escola', 'Faune flautista' i 'Episodis de la vida del faune', i incideixen de manera conjunta en una temàtica recurrent en la trajectòria de Picasso: la mitologia grecoromana i els temes mediterranis.

'Escultures' de Gerard Matas / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (c/ de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 9 d’agost

Aquesta mostra inclou denou escultures de ferro realitzades entre 2012 i l’actualitat per Gerard Matas (Palma, 1945). Al llarg dels anys ha combinat la pràctica de la pintura i l’escultura, però a partir dels anys 70 es dedicà preferentment a l’escultura.

'Michael Najjar. Qui ens donà l'esponja per esborrar tot l'horitzó?' / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 30 d'agost

micahel najjar

Michael Najjar (Landau, 1966) és un creador alemany l'obra del qual se centra en elements crucials de la nostra societat moderna dirigida i controlada pels ordinadors i les tecnologies de la informació. La seva estètica futurista s'interroga sobre les transformacions socials originades per la ciència i la tecnologia i cerca reflexions utòpiques i filosòfiques a través de complexes sèries unides temàticament. Des del 2011, Najjar treballa en les sèries 'espai exterior', centrades en els avenços més innovadors al voltant del viatge i l'exploració espacial. L'exposició que es presenta a l'Aljub mostra diversos capítols i situacions del seu ampli entrenament com a astronauta per a la realització del seu propi vol espacial, que serà la part essencial de les actuals sèries. Es tracta de tres vídeos que integren la mostra són 'Equilibrium' (2013), 'Spacewalk' (2013) i 'Skyfall' (2015), que s'exhibeix ara per primera vegada a Espanya. Mostren respectivament Najjar en la seva formació per al vol espacial, en un vol supersònic en un MiG-29; a les profunditats d'un enorme hidrolaboratori a La Ciutat de les Estrelles de Rússia, i en un salt HALO (High Altitude-Low Opening) des d'una altura de 10.000 metres. Aprofitant l'avinentesa, Michael Najjar mateix farà una introducció al seu treball.

'Pelea de gallos' / Exposició

Galeria Altair (Sant Jaume, 15. Palma) / Fins al 7 d'agost

Pelea de gallos

La galeria Altair acull l'exposició 'Pelea de gallos': videoart, fotografia i escultura a càrrec de Nando Esteva i Josep Antoni Pérez de Mendiola. 'Pelea de gallos', el primer videoart del fotògraf Nando Esteva, és una metàfora de la vida i la mort gravada en l'emblemàtic edifici Es Sindicat (Felanitx), de la qual Mendiola ha fet una lectura escultòrica. 'Pelea de gallos', bronze en la categoria de videoart de Florence-Shanghai Prize, és també una sèrie fotogràfica en la qual se succeeixen una sèrie de preguntes: Qui no defensa el seu territori personal, el seu territori íntim? Qui no és capaç de lluitar fins a la mort per defensar els seus davant la mirada impassible, espantada, de qui des de la seva gàbia no és capaç d'intervenir en una causa justa per por de perdre el seu estatus, la seva gàbia? Mendiola, que ja col·laborà amb Esteva en l'exposició de la sèrie 'Rostros' a la Misericòrdia (2010 / 2011) i que l'ha acompanyat en la seva evolució creativa, ha traslladat la reflexió i les qüestions que planteja 'Pelea de gallos' a l'escultura amb tres peces engabiades.

'El Greco. La mirada de Rusiñol' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 12 d’octubre

El Greco

‘El Greco. La mirada de Rusiñol’ s'emmarca en la commemoració del quart centenari de la mort d'El Greco i ha estat organitzada amb la col·laboració de la Fundació Francisco Godia. L'exposició destaca l'aportació del pintor i escriptor Santiago Rusiñol (1861-1931) en el procés de revaloració d'El Greco que va tenir lloc a finals del segle XIX. La pintura de Domenico Theotokópulos (1541-1614), ‘El Greco’, no encaixava en la visió academicista dominant en l'art fins a finals del segle XIX. A partir del 1860, els impressionistes s'hi van fixar i, després, una generació d'intel·lectuals propers a la Institució Lliure d'Ensenyament va defensar el seu realisme per proclamar-lo precursor de Velázquez i pare de l'escola pictòrica espanyola. Rusiñol va proposar El Greco com un paradigma de modernitat i l'estendard del seu nou credo artístic. Va reivindicar-ne els valors subjectius i espirituals, i també la força expressiva de les seves obres més originals. Va ser l'emblema de la seva visió renovadora, compartida per Zuloaga i per escriptors com Azorín i Baroja.

'El ojo de Miró' / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 6 de setembre

jean marie del moral

Com a primera fase de la col·laboració amb Jean Marie del Moral, el museu presenta una selecció d'imatges pertanyents al seu projecte amb Joan Punyet, nét de Miró, titulat 'El ojo de Miró'. Es tracta d'un projecte que se centrarà en Son Abrines, l'estudi construït per Josep Lluís Sert a la finca que l'artista català va comprar abans d'instal·lar-se a Mallorca a finals dels anys cinquanta.

'Les reduccions jesuïtes del Paraguai' / Exposició

CaixaFòrum Palma (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 30 d'agost

reduccions jesuïtes

Aquesta exposició rememora un dels aspectes més fascinants de l'evangelització de les Amèriques. Amb el nom de reduccions o missions es coneix un conjunt de comunitats indígenes de l'Amèrica espanyola: trenta assentaments creats al segle XVII per missioners jesuïtes a la regió del Río de la Plata, al territori actual de l'Argentina, el Paraguai i el Brasil. Per a la seva exhibició a Palma, la mostra es deté en la història de fra Juníper Serra, un dels mallorquins més universals, continuador de les reduccions i que és de plena actualitat per la seva canonització a Roma pel papa Francesc prevista per al pròxim mes de setembre.

'On rompen les ones' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 18 d'octubre

on rompen ones

El pintor i escultor Joan Bennàssar exhibeix el seu darrer treball, 'On rompen les homes', una mostra escultòrica de peces que cerquen la reflexió a partir de la tensió del cos humà amb el seu espai interior, plenes d’energia creativa, de les emocions que emergeixen descarnades en la manera de modelar les matèries primeres: el fang, el ciment, la pedra.

'Cor en brases' / Exposició

La Llonja (plaça de la Llonja, 5. Palma) / Fins a l’1 d’octubre

Rebecca Horn. Glowing Core

L’artista alemanya Rebecca Horn inaugura la mostra ‘Cor en brases’ a la Llonja, que inclourà un espectacle sonor a càrrec de Hayden Chisholm.

Amb el títol ‘Cor en brases’, l’artista alemanya de més renom internacional, Rebecca Horn, mostra una obra ‘site specific’ que convida a meditar sobre la tranquil·litat, la inspiració i la llum que ofereix Mallorca, un lloc al qual l’artista viatja freqüentment. Es tracta d’un conjunt escultòric dedicat a Ramon Llull, integrat per una obra central, una escultura de llum de 18 metres d’alçària i 16 escultures que l’envolten.

La instal·lació està composta per materials molt diferents: peces electròniques, miralls, acer, llum, figueres de moro i so, a través dels quals es cristal·litza el missatge i la relació entre el temps i l’espai que té l’artista. Les figueres de moro caracteritzen la presència de l’illa balear, i la música de Hayden Chisholm, creada per a la inauguració de l’exposició, reflecteix els moviments de les escultures.

Rebecca Horn també és una gran poeta. El seu poema 'Cor en brases' pren el títol de l’exposició i diu: “En el blau rotatori de l’embut / l’ull espiral obert / carrega la rabosa el seu ardor per dins. / Flames alades s’enduen la negror de la mort”.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

Museu Llorenç Villalonga

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

'Implosió'

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

stats