Un documental sobre la lluita LBQ a l'Àfrica dona el sus a la Mostra OUT!

El festival de cinema de diversitat afectiva fa un salt i duplica les projeccions respecte de l'any passat

La tercera edició de la Mostra OUT! de cinema de diversitat afectiva arriba a Palma fent un salt qualitatiu respecte de les edicions anteriors. El festival passa de projectar 12 films a 17 de 15 països diferents com Colòmbia, Finlàndia, el Brasil, Itàlia, França i Mèxic. A més, recupera la secció de curtmetratges OUT! in short i passen de quatre a set dies de projeccions.

El director de la mostra, Jaume Fiol, ha destacat que totes les propostes són estrena a les Balears o a Mallorca i la necessitat de donar visibilitat al cinema enfocat en el col·lectiu LGTBI. Ha explicat que l'aforament ha quedat reduït per les darreres restriccions covid-19 en espais culturals -que obliguen a mantenir el metre i mig de distància entre espectadors no convivents- i que la sessió d'inauguració ja està plena.

L'esdeveniment tindrà lloc aquest dimarts al teatre municipal Xesc Forteza de Palma i el conduiran Marta Sanpas i Sebastià Munar. S'hi representarà  Stonewall: Liberación y Orgullo, de Mirai Teatre, i, per últim, es projectarà Port Authority, dirigida per Danielle Lessovitz, que narra la història d'amor entre la ballarina trans Wyle i un jove vagabund.

En la programació, destaquen films ja amb recorregut per festivals europeus com  Segunda estrella a la derecha, de la colombiana Ruth Caudeli, que ja va ser-hi en l'edició anterior, i  Un rubio, del director argentí Marcos Verger, que clou la mostra. També d'altres com el curt espanyol  Xiao Xian, que va estar preseleccionat als Goya;  Yo imposible, que tracta la intersexualitat -encara molt tabú- en una producció veneçolana-colombiana dirigida per Patricia Ortega, que va ser preseleccionada als Oscars. La participació illenca d'enguany és  Deadpavo, de la mallorquina Lucia León, que codirigeix el film amb Enric Llonch, Judit Serral i Júlia Gaitano com a projecte de final de grau.

La lluita de Gerald Hayo

Tot i que l'OUT! s'inaugura demà, aquest dilluns hi ha una de les tres activitats paral·leles d'enguany, que acull l'Aljub del museu Es Baluard, i s'organitzen amb diferents col·lectius LGTBI de Mallorca. Així, la primera és la projecció  Now you are a woman, de la catalana Alba Muñoz, que narra la història de Gerald Hayo, activista del moviment de lesbianes, bisexuals i queer (LBQ) de Kenya i supervivent d'una de les pràctiques més violentes contra les dones lesbianes: la violació correctiva o agressió sexual múltiple organitzada per 'curar' l'homosexualitat.

Muñoz, que ha estat en la presentació del festival, ha descrit el documental com un treball "molt humil i senzill sobre una dona molt important a Kènia". Ha recordat que al país africà les relacions entre persones del mateix sexe són delicte i comporten presó. No només això, "sinó que hi ha una vigilància social i de violència al carrer bastant greu".

Per la directora, filmar  Now you are a woman va ser dur, "perquè anaves pel carrer amb ella i senties com la insultaven, com la miraven, com t'explica que ha de fer un camí diferent cada dia per anar a casa". D'altra banda, li té molt respecte "no només perquè és valenta, sinó perquè ella i el seu col·lectiu lluiten pels drets que no tenen i corren el risc que les assassinin al carrer". Després de la projecció, tindrà lloc la taula rodona Dones LBQ: sororitat i feminismes, amb la cineasta i presidenta de Benamics, Tatiana Casado; i la cineasta i delegada de CIMA a les Balears, Victòria Morell.

Les altres activitats paral·leles són la projecció de Sin miedo al VIH, de David Arteaga, amb un col·loqui posterior amb la psicòloga d'ALAS, Sonia justo, i Sion Riera, especialista en malalties infeccioses de l'hospital de Son Espases; i la projecció d'un dels capítols de  Nosotrxs somos Naranja, de César Vallejo. La sèrie documental aborda el moviment LGTBI a Espanya des dels seus inicis, en els anys setanta. Posteriorment, hi haurà una taula rodona amb el director, el guionista Paco Tomás, la presidenta de Balears diversa, Laura Durán, i Leo Alburquerque, de la companyia La Lioparda Teatre.

Les entrades de cada sessió a CineCiutat són 5 euros (4 euros per as socis de CineCiutat). A més, enguany s'han posat a la venda paquets de 4 pel·lícules a 16 euros. Les activitats paral·leles a Es Baluard són gratuïtes. És necessari reservar entrada per a totes les activitats a través de la pàgina del festival www.mostraout.es.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF