Francesca Hernández guanya el premi Ficcions a la millor història de les Illes Balears

El segon premi ha estat per a Carlos Burguera i el tercer premi, per a Paula Nicole Velasco Galapon i Laura Valentina Álvarez

Francesca Hernández, de l’IES Sant Agustí des Vedrà, ha rebut el primer premi de les Illes Balears en l’11a edició del concurs Ficcions amb la història presentada sota el pseudònim Saturnjdr. Amb aquest reconeixement, la guanyadora assistirà al lliurament de premis del CaixaForum de Barcelona, el proper 21 de maig, on opta a ser guardonada amb el primer premi de l’11a edició de Ficcions.

L’acte de lliurament de premis del conjunt de les Illes Balears del concurs literari Ficcions ha tingut lloc aquest divendres a la sala d’actes del Port de Pollença, on també s’ha fet entrega abans dels premis de Mallorca. A l'esdeveniment hi han assistit la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà; el batle de Pollença, Miquel Àngel March, i Josep Ritort, secretari general de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), entitat responsable de la iniciativa.

El jurat ha considerat que el relat anomenat 'Justícia' és la millor història de les Illes Balears “per una delicada immersió en el món sòrdid de la prostitució i els límits de la condició humana, però des d’una mirada clara, neta i amb esperança alhora que freda i serena”.

El segon premi ha estat per a Carlos Burguera, sota el pseudònim 'Mallorca-eterna', del Col·legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol, pel seu relat 'Psicologia per a papallones', que el jurat ha qualificat com “un relat que desenvolupa una acció màgica, claustrofòbica i tensa al mateix temps, a través de la visió d’un narrador omniscient que combina amb la visió claustrofòbica d’un psicòleg carregat de secrets i la fresca innocència de la seva jove ajudant”.
 
Per últim, la tercera millor història de l'Arxipèlag ha estat per al grup Pollastre & Fusta, format per Paula Nicole Velasco Galapon i Laura Valentina Álvarez Vásquez, del col·legi concertat Sant Josep de Maó, amb el seu relat 'Desaparició a Tòquio'. El jurat l’ha considerat com “un text original que situa l’escena en paisatges japonesos, distants i llunyans. Un relat, imaginatiu i ben escrit, que atrapa el lector des de la primera línia”.

Respecte dels premis al professorat, Sònia Alarcón, de l’IES Sant Agustí (Eivissa), ha guanyat el premi a la millor professora de les Illes Balears.
 
Participació a les Illes Balears
 
Aquesta 11a edició va tancar el passat 24 de març amb una participació rècord de 3.801 participants d’entre 14 i 18 anys d’arreu de Catalunya (2.723), el País Valencià (584 alumnes) i les Illes Balears (494 alumnes) provinents de 306 centres educatius diferents. Aquestes xifres suposen un rècord absolut en la història del concurs, ja que s’ha incrementat més d’un 6% la xifra de participació respecte de la desena edició.
 
 A Mallorca la participació d’aquesta edició de Ficcions ha arribat als 197 alumnes de 20 centres educatius i d’aquests, 12 grups formats per 19 joves han aconseguit arribar a la final. A Eivissa, la participació ha estat de 186 alumnes de quatre centres educatius i d’aquests, 16 grups formats per 23 joves han aconseguit arribar a la final. I, finalment, a Menorca, 111 alumnes de cinc centres educatius i d’aquests, nou grups formats per 12 joves han aconseguit arribar a la final.

Premis Mallorca

Abans del lliurament dels premis del conjunt de totes les Illes Balears s'han lliurat els premis de Mallorca. A més de la història de Carlos Burguera, del Col·legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol, que ha estat premiada amb el premi a la millor història de Mallorca, el segon premi ha estat per a Yasmina Mahsis Hany, de l’IES Santa Margalida, sota el pseudònim 'Soldat literari', amb el seu relat 'Accipio oment', que el jurat ha qualificat com “un text inquietant i pertorbador que serpenteja entre la realitat i el somni d’una persona en estat de coma. Molt bona utilització de les paraules per descriure l’amor, l’odi, la mort i la vida. La combinació perfecta entre la realitat i la més pura imaginació”.

D’altra banda, entre el professorat més motivador de les Illes Balears han quedat com a finalistes a Mallorca: Catalina Femenies, de l’IES Guillem Cifre de Colonya de Pollença.

Ficcions

El concurs Ficcions és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. Representa més de 350 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre territori.

Ficcions té el suport del Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, que des del 2016 es fa càrrec dels obsequis que reben els finalistes de les Illes Balears.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF