30/01/2013

Una lliçó del Brasil per a les autoritats culturals

2 min

La gran idea de Dilma Roussef Al Brasil hi passen coses. La presidenta del país, Dilma Roussef, va aprovar a finals d'any una llei per potenciar el consum cultural. Es tracta d'una norma que estableix un val mensual per valor de 19 euros (50 reals) que es donarà a una part dels treballadors, els més desfavorits -els que tinguin un sou entre una i cinc vegades el salari mínim (màxim fins a sous de 1.200 euros)- que podran bescanviar per entrades de teatre, cinema, concerts, llibres... Sembla que la presidenta compta amb la bona voluntat de les empreses, que hi haurien de col·laborar amb 17 euros del val (deduïbles fiscalment), mentre que els restants els posaria el treballador. Segons les estimacions de la ministra de Cultura, la mesura arribarà a 17 milions de persones i suposa una inversió potencial de 2.600 milions d'euros (7.000 milions de reals). La idea de donar valor a la cultura és una acció important no només econòmicament sinó també per millorar la ciutadania. Facin-l'hi saber al ministre Wert.

Buit de poder a El Canal El Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona s'ha quedat sense director i, per moments, sense futur immediat. El contracte amb el fins ara responsable, Salvador Sunyer, es va acabar a finals d'any i el consorci que formen els ajuntaments de Girona i Salt i la Diputació no ha fet res per buscar una solució. Les instal·lacions de la Factoria Cultural Coma-Cros es van obrir provisionalment per a l'última edició del Festival Temporada Alta i, a l'espera d'un concurs de gestió i/o direcció, aquest semestre s'hi estrenarà el nou espectacle del director valencià Carles Alfaro sobre L'estranger , d'Albert Camus (amb Francesc Orella i Ferran Carvajal), i la nova creació de Mal Pelo. Fins que el consorci no mogui fitxa no hi haurà res més. Per cert, que Temporada Alta ha estat considerat el millor festival d'arts escèniques d'Espanya pel baròmetre de la Fundación Contemporánea.

El futur de Xavier Solà El conseller de Cultura ha prescindit del fins ara secretari general, Xavier Solà, que està afectat per una investigació judicial per unes suposades pràctiques que, ni que siguin legals, són molt poc ètiques. Però vet aquí la dita que als acòlits dels partits sempre se'ls troba un lloc. Ara diuen que aquest senyor podria dirigir el Gran Teatre del Liceu. Inexplicable. Inacceptable.

stats