LITERATURA
Cultura 14/06/2013

Els llibreters catalans premien la singularitat

Francesc Parcerisas, Mordecai Richler i Roberto Innocenti guanyen el 14è Llibreter

Jordi Nopca
2 min

Barcelona.Des que l'any 2010 el Premi Llibreter es dividís en tres categories, corresponents a Literatura Catalana, Altres Literatures i Àlbum Il·lustrat, mai no s'havia donat el cas que la majoria dels autors premiats no hi fossin presents. Ni Mordecai Richler -mort el 2011-, ni Aaron Frisch, autor del text que acompanya les il·lustracions de Roberto Innocenti, desaparegut prematurament als 37 anys. Ni tan sols es va comptar amb la presència de Francesc Parcerisas, que tot i així va atendre els periodistes des de Còrdova a través d'una videoconferència poc afortunada, en què el seu discurs va arribar entretallat.

Va quedar clar, en tot cas, que una vegada més els llibreters catalans s'han decidit a premiar tres llibres d'una gran singularitat, que a partir d'avui els lectors es miraran amb molta més avidesa.

Francesc Parcerisas va explicar els tres eixos de La primavera a Pequín , llibre que detalla la seva estada a la capital xinesa l'any 2011: "Hi ha una part de descripcions d'algú que mira per la finestra i narra el que veu, amb molta curiositat. L'estranyesa que em provocava el dia a dia s'havia de veure reflectida d'alguna manera, i va ser per això que vaig escriure els somnis. Finalment, per afegir-hi el to líric vaig intercalar-hi la traducció d'alguns poemes xinesos. Són el llevat del pastís, que fan el llibre més esponjós i més lleuger".

Doble premi per a Vallcorba

L'editor Jaume Vallcorba va precedir les paraules de Parcerisas recordant que el premi el feia content perquè Quaderns Crema va començar publicant poesia -Ausiàs March i Antoni Marí- i la recompensa a una obra en "prosa elegantíssima" d'un "molt bon i extraordinari poeta" era motiu d'una doble felicitat.

Ahir Quaderns Crema també va ser reconeguda per la traducció catalana d'El cas de Barney Panofsky , de Mordecai Richler, una novel·la que en castellà va ser publicada l'any 2000 a Mondadori i va tornar a les llibreries al 2011 de la mà de Sexto Piso. "És un llibre d'estructura complexa, ple de salts en l'espai i en el temps, però tot i així amb una prosa clara i fluïda. Té una pila de situacions hilarants i poc correctes", va dir el llibreter Josep Cots.

En la categoria d'Àlbum Il·lustrat, el llibre guanyador ha estat La caputxeta vermella (Símbol Editors / Kalandraka) . Roberto Innocenti i Aaron Frisch fan travessar un suburbi al seu personatge, on es troba amb un llop motorista. "Tot i els canvis d'ambientació, el nus de la faula continua intacte -reconeixia Innocenti-. En la nostra versió s'hi veu reflectit el present italià".

stats