LLIBRES
Cultura 28/04/2018

La llibreria Ideari es reinventa I promou una oferta versàtil

Lluís Jaume i Victòria Jaume es troben al capdavant del projecte, que amalgama venda de llibres, cafeteria i programació cultural

Marina P. De Cabo
3 min
IDEARI  Lluís Jaume llegeix una obra signada per Ana Rosa Quintana.

Palma“Tot el que li sembla bé a Isabel Preysler ens ha de semblar bé a nosaltres”, sentencià Lluís Jaume, en ple arravatament kitsch, en començar a col·laborar amb Ideari, llibreria que havia obert feia sis anys Victòria Jaume. “Lluís, t’equivoques de referència; hem de prendre com a model Virginia Woolf, no na Preysler”, contestà la llibretera.

Ideari obrí adoptant la forma d’associació cultural, com a llibreria de segona mà, però també amb la intenció de desenvolupar un projecte educatiu, ja que la seva responsable és pedagoga. Després de detectar l’especulació a la qual se sotmet el llibre de text, decidí posar en marxa una campanya dirigida a possibilitar l’adquisició dels manuals per part de famílies amb escassos recursos materials.

El local, ubicat des de fa cinc anys a la costa de Can Muntaner de Palma, va haver de tancar a finals de 2017, perquè la seva sostenibilitat havia tornat inviable. En assabentar-se de la mala notícia, Lluís, que n’era client habitual, s’oposà en rotund a la decisió i començà a discórrer per cercar la manera de mantenir la llibreria oberta. Ell provenia de l’àmbit de les belles arts, ja que s’havia dedicat a les arts plàstiques durant gairebé tota la vida professional; així mateix, estava interessat en l’autogestió cultural. El seu recorregut havia fet que es fixàs en diferents models d’activitat cultural autogestionada que havien tingut èxit en ciutats on havia residit i que havia visitat. Quant a l’organització i gestió d’esdeveniments, tenia l’experiència viscuda en el seu atélier, que periòdicament adaptava per dur-hi a terme activitats vàries.

Acabaren acordant actualitzar Ideari, que reobrí al febrer, i convertir-lo en espai pluridisciplinari: la llibreria es fonamentaria en un servei de cafeteria i un programa periòdic d’activitats culturals. La inicial línia d’activisme que l’havia caracteritzat des dels inicis es mantenia. “Com a associació, Ideari es manté políticament neutral, però es manifesta pro drets humans, raó per la qual aposta per defensar les necessitats i la cultura dels col·lectius LGTBIQ, el feminisme, i la pau i el desenvolupament, a més de contribuir a fomentar la cultura balear”, afirma Jaume. De moment, han duit a terme una externalització de les activitats culturals, que en part està en mans del col·lectiu Fil de Pua, el qual organitza cada dimecres un recital de poesia -Àngel Terron i Pere Perelló i Nomdedéu han estat les veus de les dues primeres sessions-, i cerquen més col·lectius que manquin de seu perquè puguin col·laborar en la programació.

“La cultura serveix perquè les persones siguin lliures. Crec en l’autogestió per poder crear en llibertat, que l’autogestió assoleixi la força necessària per poder arribar a pactar amb les institucions. A Ideari no oferim només llibres, sinó una manera de millorar la societat”, afirma.

Prestatges, llibres, catifes, balancins, sofàs, tamborets, jocs de taula, antiguitats, una certa entropia, taules, botelles de cervesa, cortines de flors, versos, màquines d’escriure, plantes exòtiques: a qui traspassa el llindar d’Ideari, l’acull un ambient bohemi confortable i gens artificial. La diferència respecte de tants locals que pretenen ser vintage però queden en la mera emulació és que aquest té ànima. “L’esperit d’Ideari engloba també la seva estètica; tot es recicla, en resposta a la cultura de la reutilització. Crec que hem aconseguit una certa estètica de saló particular, un aliatge entre dandisme i reciclatge”. El local convida a romandre en el seu cor, ja que s’allunya del comerç en el qual una persona entra, practica el sagrat intercanvi que sosté l’economia occidental i se’n va.

Pel que fa als llibres, Ideari funciona mitjançant donacions. I no tots acaben posant-se a la venda. “Si es tracta d’edicions boniques i exclusives, ens pareix més adequat no especular-hi, sinó oferir-los perquè la gent pugui fullejar-los”. Entre els que no es venen, destaquen una edició il·lustrada de Gone with the wind i algunes edicions antigues d’obres de Cesare Pavese, l’autor predilecte de Lluís Jaume.

Ideari s’erigeix en un excel·lent exemple que estètica i ètica són compatibles i complementàries. El llibreter recorda el lema: “Llegir és sexi; la gent ha d’entendre-ho”.

stats