Cultura 03/09/2019

Editorials i escriptors de les Balears viatgen a Barcelona per a la Setmana del Llibre en Català

La Fundació Mallorca literària ha organtizat l'acte 'Nova novel·la mallorquina', una trobada i signatura de llibres amb Lucia Pietrelli, Sebastià Bennasar, Melcior Comes i Laura Gost

Elena Navarro
3 min
Imatge d'arxiu de la Setmana del Llibre en Català

PalmaLes lletres balears viatjaran aquest divendres a Barcelona per a la Setmana del Llibre en Català, que en fa la 37a edició del 6 al 15 de setembre. El Gremi d'Editors estarà a l'estand 42, llogat per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), on també hi posaran dues persones els deu dies per atendre tothom qui s'acosti al mòdul. Del Gremi hi aniran totes les editorials (El Tall, Documenta Balear, Lleonard Muntaner, Ensiola, Baltar i El Gall Editor), a més de Balàfia Postals (Eivissa) i Arrela (Menorca). També hi serà present l'editorial Adia, en el seu cas a l'estand 52, que compartirà amb LaBreu edicions, Males Herbes i l'Altra Editorial.

Cada editorial porta les obres que acaben de sortir de la impremta i han programat diverses presentacions i signatures de llibres. Per exemple, Lleonard Muntaner ha organitzat les signatures de Míriam Cano, amb la traducció de 'Cartes a un amic alemany', d'Albert Camus; Laia Llobera, que signarà 'Boscana'; Xavier Montoliu, 'Des de fa dos mil anys', de Mihail Sebastian; Laura Gost, 'La cosina gran', i Lluís Calvo i Jordi Pàmias, que hi presentaran 'La paraula i el cant'. Per part d'El Gall, presentaran 'Diccionari d'éssers fantàstics', de Joan Oriol i Giralt; i 'Paraules inútils', de Marc Artigau i Miguel Gallardo.

Adia Edicions presentarà 'Literatura de proximitat', un llibre que es vendrà exclusivament durant la fira, fet per les quatre editorials de la paradeta. És un recull de quatre contes, un dels quals de l'autor mallorquí Jaume C. Pons Alorda. A més, porta com a obra destacada la reedició de 'La Santa', d'Antònia Vicens, que signarà a la fira la reedició de '39º a l'ombra' (Lleonard Muntaner) i presentarà la reedició de 'Lovely', amb Toni Clapés i Sebastià Portell.

Els "nous narradors" mallorquins

La novel·la mallorquina experimenta una especial vitalitat els darrers temps, no sols per l'abundor de novetats literàries, sinó sobretot per la bona crítica que recullen. Si l'any passat Llucia Ramis destacava com una de les millors narradores amb 'Les possessions', enguany dues novel·les mallorquines, 'Sobre la terra impura' de Melcior Comes i 'La memòria de l'oracle' de Pere Joan Martorell, varen ser finalistes del premi Òmnium i guardonades amb el Premi Crexells 2019 i Premi Mallorca 2017, respectivament. S'hi afegeixen altres propostes de narrativa celebrades per crítica i públic, com 'La cosina gran', el debut literari de Laura Gost; la prosa de gènere negre de Sebastià Bennassar a 'Jo vaig matar Rita Barberà'; 'Ariel i els cossos' de Sebastià Portell i 'Les vacances de la meva vida' de Neus Canyelles".

Davant aquest panorama prolífic de les lletres illenques, la Fundació Mallorca Literària ha organitzat a l'estand de l'IEB l'acte 'Nova novel·la mallorquina', una trobada "informal" dels autors Lucia Pietrelli, Sebastià Bennasar, Melcior Comes i Laura Gost. A més, presentarà el projecte de divulgació poètica 'La poeteca', amb una lectura poètica conduït per la presidenta de la Fundació, Carme Castells, i amb la participació dels poetes Pau Vadell, Joana Abrines i Lucia Pietrelli.

A banda de participar en aquesta trobada, els autors signaran i presentaran les seves darreres obres. Melcior Comes signarà 'Sobre la terra impura' (Editorial Proa); Lucia Pietrelli presentarà la seva darrera novel·la, 'Lítica' (Edicions Males Herbes), que es publica aquest dimecres; i Laura Gost signarà 'La cosina gran' (Lleonard Muntaner). A més, l'escriptor Sebastià Portell farà una lectura poètica d''Amors sense casa' (Angle Editorial) i participarà de la lectura 'Fem ressonar els contes de Víctor Català', un acte de commemoració de l'escriptora catalana.

stats