Misc 06/05/2020

La lletra petita del BOE sobre les ajudes del ministeri de Cultura pel coronavirus

Els diners a les sales de cinema s'hauran de dedicar a campanyes i a la prevenció de contagis

i
Núria Juanico Llumà
5 min
Una escena de l'obra 'Justícia' que es va estrenar al TNC abans de l'estat d'alarma.

BarcelonaEl ministeri de Cultura va anunciar dimarts a bombo i platerets 76,4 milions d'euros per pal·liar l'impacte del coronavirus al sector cultural. Les ajudes extraordinàries, adreçades a tots els àmbits de la cultura, estan destinades, segons el govern espanyol, a "protegir un sector fonamental del país". Però el reial decret publicat avui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) posa concreció a l'anunci del ministre i acota les mesures promeses amb una sèrie de condicions.

Una de les mesures celebrades ahir és la injecció de diners a les sales de cinema, que ara estan tancades i, per tant, no poden ingressar. En total, el govern hi destinarà 13,252 milions d'euros. Ara bé, aquest paquet d'ajudes té lletra petita. Els diners rebuts no estan pensats per cobrir la manca d'ingressos d'aquestes setmanes, sinó que s'hauran de dedicar a campanyes i a les despeses sanitàries generades per les sales per evitar els contagis de coronavirus. "Implementació d'un pla de risc per als treballadors, desinfecció, compra de material -mascaretes, guants, sabó desinfectant, mampares-, entre altres", diu el BOE. Les ajudes també es podran gastar en campanyes orientades a la reobertura dels cinemes, accions per augmentar la programació de campanyes escolars i promocions de cinema espanyol i campanyes institucionals a les sales.

Les quantitats que rebran les sales dependran del nombre de pantalles. Els espais amb una única pantalla obtindran 8.000 euros, els de dues pantalles 14.000 euros, els que tinguin entre tres i cinc pantalles rebran 20.000 euros i els d'entre sis i vuit pantalles, 26.000 euros. Els cinemes amb més de vuit pantalles tindran una ajuda de 32.000 euros.

Satisfacció dels exhibidors i queixes dels productors

Els exhibidors han reaccionat a l'anunci dels ajuts del ministeri de Cultura de forma "positiva", assegura el president del Gremi d'Empresaris de Cinema, Camilo Tarrazón, que qualifica com "un bon primer pas". "És la primera vegada que es contemplen ajudes per al sector de l'exhibició cinematogràfica, però és que realment les necessitem", assenyala Tarrazón, que també valora positivament que vagin dirigides a compensar les despeses dels protocols sanitaris exigits per reobrir els cinemes. "A més, són mesures motivadores perquè ens permeten fer campanyes per fomentar la tornada dels espectadors a les sales, que és el que més ens preocupa", diu. "La cultura havia demanat una consideració al govern central i l'ha tingut", afegeix, tot remarcant que segueixen esperant una reacció semblant de les administracions locals i de les comunitats autònomes.

Qui no ha quedat tan satisfet amb les mesures anunciades pel ministeri són els productors. Raimon Masllorens, president de la federació de productores audiovisuals Proa, lamenta que no s'hagin atès les demandes d'ajuts directes. "Havíem demanat que es mantingués i s'ampliés el fons de l'ICAA i que és dotés amb un fons especial les televisions publiques i res d'això s'ha fet", diu Masllorens, que sí que valora positivament els incentius fiscals que s'han aprovat. "Serà bo per estimular els rodatges de produccions estrangeres i a nosaltres també ens ajudarà a explorar nous projectes de cara al futur, sobretot per a les productores d'animació. Tanmateix, primer haurem d'esperar l'ordre ministerial que ho recolzi. Mentre no es publiqui, estem orfes".

Els teatres demanen agilitat en l'aplicació de les mesures

El ministeri també va respondre ahir a la vella demanda dels artistes sobre la situació laboral intermitent de molts d'ells, que treballen amb contractes d'obra i servei i són donats d'alta i de baixa el mateix dia de l'actuació. Aquesta particularitat, que afecta un 45% dels contractes en el món artístic, fa que els treballadors no es puguin acollir a cap ERTO o a una suspensió de contracte. Per això, el ministeri ha canviat les condicions per demanar la prestació d'atur. El BOE estableix que aquesta mesura és "excepcional i transitòria per a l'exercici del 2020" i només s'hi poden acollir "artistes d'espectacles públics". Això deixa fora els tècnics, a diferència del que passa a França.

L'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca) valora "molt positivament" les mesures anunciades pel ministeri i demana "que es desenvolupin el més aviat possible". L'entitat, però, lamenta que els treballadors tècnics quedin fora de la mesura per demanar la prestació d'atur. "És un col·lectiu imprescindible que ara queda desemparat, perquè està subjecte a la mateixa intermitència", diu la presidenta d'Adetca, Isabel Vidal, que afegeix que "la part positiva és que ara hi ha una escletxa, i és més fàcil ampliar-la que no pas obrir-la".

Des de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (Aadpc) també es mostren "contents" davant les ajudes del ministeri, però recorden que han passat 56 dies des que es van suspendre les funcions. "La prestació d'atur anunciada s'aplicarà en el moment en què es sol·liciti. Hi hauria d'haver retroactivitat", diu el president de l'Aadpc, Àlex Casanovas. L'entitat també reclama "que no es descomptin aquests dies de l'atur acumulat dels artistes" i recorda que "des de fa molt de temps la gent no ha pogut tenir cap ingrés a casa ni ha pogut gaudir de cap de les mesures".

El govern espanyol destinarà 38,2 milions d'euros a "donar suport al manteniment de les estructures, les activitats escèniques i els projectes culturals". D'aquests, 5,5 milions d'euros es destinaran a sales de dansa, lírica i música i 6,6 milions d'euros aniran a teatres i circs. Els projectes i activitats de dansa, lírica i música tindran 4,85 milions d'euros d'ajudes i els de teatre i circ rebran 6,75 milions d'euros.

Els professionals d'arts escèniques que hagin patit la suspensió o reprogramació dels seus espectacles per culpa del coronavirus i que estiguin contractats per entitats públiques podran demanar que se'ls anticipi un 30% del preu del muntatge. Només ho podran fer, però, els artistes amb espectacles que costin menys de 50.000 euros. El BOE també estableix que l'òrgan contractant podrà acordar una indemnització amb els artistes que no sigui menor al 3% del cost de l'espectacle ni superi el 6% del preu.

El ministeri també destinarà 4 milions d'euros a llibreries independents, una mesura que la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL) va qualificar ahir de "molt positiva". Tot i això, la CEGAL demanava que aquestes ajudes fossin "de caràcter immediat" per evitar el tancament dels establiments afectats per la crisi. Sobre aquesta qüestió, el BOE no aclareix quan s'atorgaran les ajudes: diu que es concediran una sola vegada i es faran segons estableixi la convocatòria, que encara no s'ha publicat.

Malestar en el sector de la música en directe

El sector de la música en directe esperava que el ministeri de Cultura tingués en compte les seves peticions, sobretot pel que fa a la declaració de força major. Aquesta és la cobertura legal que esperen molts festivals per poder cancel·lar definitivament les edicions de 2020. Segons l'Associació de Promotors Musicals (APM), és una mesura urgent, però el ministre simplement ha dit que s'analitzarà "quan arribi el moment", sense cap mena de precisió. Tampoc el BOE en detalla res. APM considera que és "una presa de pèl", i a més a més crítica que el conjunt de mesures aprovades pel govern espanyol "excloguin el sector de la música en altres aspectes com el tractament de l'impost de societat, de l'IVA i de la concessió de subvencions directes per a les sales de concerts", entre d'altres.

El BOE amb les mesures culturals per combatre el coronavirus
stats