ARA Llegim
Cultura 10/05/2013

'14+1 Llenya Prima' vol mostrar els creadors emergents dels Països Catalans

L'obra, que busca finançament a través de Verkami, comptaria amb 14 poemes, 14 il·lustracions i la música del mallorquí Joan Castells, Petit

Acn
3 min
Joan Castells, 'Petit'

Barcelona14 poetes, 14 il·lustradors i 1 músic són els protagonistes del projecte mutidisciplinar '14+1 LLENYA PRIMA, Poesia i Il·lustració Emergent dels Països Catalans' que vol "fer pinya" amb creadors emergents a nivell català. És una coproducció entre el músic mallorquí Joan Castells, Petit, i el col·lectiu d'emprenedors i gestors culturals Blowing Buffalo. El seu objectiu és, a través de Verkami, recollir en un CD i un llibret 14 poemes, 14 il·lustracions inspirades en els poemes i 14 cançons interpretades per Petit. "Vivim en un panorama creatiu català molt potent i és important fer-se valer", ha dit Anna Gual, gestora cultural i creadora de Blowing Buffalo.

Gual ha dit que és un projecte sobretot multidisciplinar que engloba la poesia, la il·lustració i la música a través de creadors dels Països Catalans: "Creiem que a Catalunya, València i les Illes hi ha joves talents, artistes i creadors que fan moltes coses interessants i els falta unir-se per trobar un espai on difondre's. El projecte fa pinya amb tots aquests creadors emergents a nivell català", ha afegit.

La concreció de tot això serà un CD-llibre. En un primer lloc 14 poetes cedeixen cadascun una obra seva i 14 il·lustradors ho il·lustraran. Després, un músic, en aquest cas, Petit, farà un CD amb els 14 poemes. El producte final és un CD musicat de Petit i a part el llibre amb la part gràfica i escrita. De moment, els poemes ja estan gairebé acabats i els il·lustradors estan esperant que el procés tiri endavant. Perquè així sigui esperen aconseguir 2.900 € a través d'una campanya de micromecenatge a Verkami.

El músic Petit ha ressaltat que la música és tot "un repte" perquè ve de fer cançó d'autor folk rock i "passar a musicar poemes li dóna a un, un ventall més ampli de possibilitats que cenyir-se amb un estil en concret". Tot i això, ha reconegut que evidentment serà ell mateix, però "no amb el format que la gent pugui reconèixer. La meva trajectòria és molt àmplia però no es tracta de fer cançons amb un tornada". En aquest sentit, ha ressaltat la importància de la paraula i la imatge i ha dit que té "moltes ganes de participar amb els poetes i parlar amb ells" i que li transmetin "la seva idea més enllà de les paraules del poema".

"L'art no s'ha de rendir contra l'adversitat"

Gual ha assegurat que existeix un panorama creatiu català "molt potent i divers i és important fer-se valer, tot i les condicions que ha tocat viure als joves". De fet, ha admès que volen transmetre que "l'art no s'ha de rendir contra l'adversitat sinó créixer cada vegada amb més força". Petit ha declarat que és molt important mirar els joves en aquestes circumstàncies de crisi econòmica i veure quines propostes poden presentar. "Moltes vegades les solucions per grans mals vénen de la creativitat i aquesta pot venir de qualsevol cosa i és molt important reivindicar-la".

El músic ha alertat que a les Illes Balears es fan uns "atacs salvatges contra llengua i qualsevol cosa que impliqui pensar i tenir criteri personal". "És molt important reivindicar l'essència dels Països Catalans", ha assegurat, qui ha dit que ara s'ha de fer més pinya que mai i els joves han d'abanderar-ho.

Il·lustradors i poetes

Entre els il·lustradors, hi ha Marta Altés, Albert Pinya, Maria Herreros, Lara Costafreda, Maria Diamantes, Mar Oliver, Joana Santamans, Cristòfol Pons, Sara H Peñalver, Marc Pallarès, Pau Bonet, Maria Alcaraz, Laura Castelló i Riki Blanc. Mentre, els poetes són: Maria Cabrera, Esteve Plantada, Mireia Calafell, Blanca Llum Vidal, Joan Duran, Estel Solé, Laia Noguera, Pau Gener, Anna Gual, Pau Sif, Mercè Climent, Pau Vadell, Anna Cortils i Jaume C. Pons Alorda.

stats