Cultura 29/08/2018

El llegat musical de Baltasar Samper recupera la veu

L'Arxiu del Regne de Mallorca acollirà l'estrena de les tres danses mallorquines del compositor mallorquí el pròxim 31 d'agost

Maria Llull
2 min
El vicepresident del Consell, Francesc Miralles, el pianista Francesc Blanco, el musicòleg Amadeu Corbera, i la directora general de Cultura del Govern,  Joana Maria Català, durant la presentació del concert.

PalmaLa música de Baltasar Samper (Palma, 1888 - Ciutat de Mèxic, 1966) tornarà a sonar a la terra que el va veure néixer el pròxim divendres 31 d'agost. L'Arxiu del Regne de Mallorca serà l'escenari de l'estrena mundial de les tres danses mallorquines per a piano i orquestra del compositor mallorquí el pròxim divendres 31 d'agost a les 21.30 h. El concert es repetirà el 2 de setembre al claustre de Sant Domingo de Pollença. La interpretació serà a càrrec de l'Ensemble Tramuntana, dirigit per Barry Sargent, amb el pianista Francesc Blanco com a solista.

L'Escola de Música i Danses de Mallorca, dirigida per Biel Frontera, ballarà i tocarà les danses folklòriques originals en què es basa l'obra de Samper. L'acte també comptarà amb les explicacions del musicòleg Amadeu Corbera.

Les tres danses per a piano i orquestra de cambra formen part del material de l'arxiu Samper i s'han hagut d'arranjar per ser interpretades per un quintet. 'Son d'artesà' (Sóller), 'Dansa dels cossiers' (Algaida) i 'Ball de la cisterna' seran les tres danses que s'estrenaran. Malgrat que la versió antiga de dues d'aquestes danses es va estrenar a Barcelona l'any 1935, Samper va treballar en una nova versió en el seu exili a Mèxic a finals de la dècada dels 40. És precisament aquesta versió definitiva la que es donarà a conèixer per primera vegada al públic.

"Sabíem que existia aquest material i que Samper hi havia afegit una dansa", ha assenyalat el pianista Francesc Blanco durant la presentació de l'esdeveniment. De fet, aquestes peces de Samper pertanyen al fons musical que es trobava a Mèxic i que el Govern adquirí el passat desembre.

"La feina dels musicòlegs a vegades és poc coneguda", ha dit Amadeu Corbera. "En aquest cas hi haurà una repercussió tangible, amb efectes a l'abast de tothom. Hem pogut recuperar la memòria d'un dels compositors més importants dels Països Catalans". De fet, aquesta interpretació en viu de les peces de Samper, que ha tingut el suport econòmic del Departament de Cultura del Consell de Mallorca, s'enregistrarà perquè tothom hi tingui accés.

stats