Cultura 04/01/2012

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català boicotegen els premis Ciutat de Palma

Les dues entitats i l'Obra Cultural Balear organitzen una gala alternativa als premis literaris de l'Ajuntament palmesà com a rebuig pel retorn del PP al bilingüisme

Ara
2 min
Imatge dels Premis Ciutat de Palma

Barcelona"Un acte de protesta pensat en positiu". Amb aquestes paraules defineix el poeta Miquel Bezares la gala literària alternativa als premis Ciutat de Palma que l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, entitat que presideix, el PEN Català i l'Obra Cultural Balear han organitzat com a alternativa a la que organitza l'Ajuntament. Segons informa F. Marí al Diari de Balears d'avui, amb aquest gest aquestes tres entitats volen mostrar el seu rebuig envers la decisió del PP mallorquí de tornar a introduir el bilingüisme als premis literaris de la nit de Sant Sebastià.

Es recuperen dos premis –el Ruben Darío de poesia i el Camilo José Cela de novel·la– que el Partit Popular va introduir als Ciutat de Palma el 2004 i que l'anterior equip de govern de l'Ajuntament, socialista, va suprimir. "És una manifestació molt clara que no compartim la decisió del consistori d'introduir el castellà als Ciutat de Palma", subratlla Bezares. A la carta que ha enviat als socis per convidar-los a l'acte "literari i reivindicatiu" afirma que servirà per "exaltar la paraula escrita" i reclamar "la dignitat de l'ofici d'escriure en català en un context en què no s'ha assolit".

La vetllada tindrà lloc a l'Espai Can Alcover a la mateixa hora en què l'Ajuntament acollirà els Ciutats de Palma bilingües i sense guardó per al còmic, i estarà oberta a tothom. Per la novel·lista i presidenta del PEN Antònia Vicens, l'objectiu principal d'aquesta gala és fer una "demostració de dignitat i orgull de ser qui som davant la inconsciència". Al seu torn, Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear, afirma que "cada vegada que els Ciutat de Palma es fan en castellà és purament i simplement per minvar la qualitat del català, és la tendència de voler castellanitzar allò que tota la vida s'ha fet en català".

El passat novembre, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català van impulsar un manifest en defensa del prestigi dels premis Ciutat de Palma i contra la decisió de l'equip de govern popular d'introduir-hi el castellà.

stats