La Seu es va començar a construir mig segle abans del que està documentat

L'arquitecte tècnic mallorquí Miquel Ballester ha presentat aquest dijous la seva tesi doctoral 'Evolución constructiva de la Catedral de Mallorca. Historia, técnicas y materiales de fábrica (1570-1630)' 

La Catedral de Mallorca es va començar a construir en el segle XIII, poc després de la conquesta catalana de 1229, i no a principi del 1306, l'any que s'esmenta en la documentació històrica tradicional, segons ha informat l'agència Efe. Així ho ha defensat aquest dijous l'arquitecte tècnic mallorquí Miquel Ballester, autor de la tesi doctoral Evolución constructiva de la Catedral de Mallorca. Historia, técnicas y materiales de fábrica (1570-1630). 

Durant els dos darrers anys, Ballester, que és membre del Grup de Conservació de Patrimoni Artístic Religiós de la UIB, ha investigat les dades històriques inèdites sobre la construcció d'aquest edifici “excepcional”, que es va alçar sobre una antiga mesquita musulmana. L'autor avança el començament de les obres de l'actual catedral gòtica a meitat del segle XIII, i n'allarga el final al 1630. 

La investigació de Ballester, dirigida per la doctora en Història de l'Art de la UIB Mercè Gambús, també documenta i explica la lògica constructiva de la darrera fase de l'aixecament de l'edifici, que correspon a un 40% de la superfície total compresa entre les quatre darreres naus i algunes capelles laterals. Gambús ha subratllat que la part del temple entre els portals laterals i el portal major no s'havia documentat fins ara: "De la façana principal no sabíem res". Ballester ha apuntat que "la mesquita va marcar l'orientació espacial i les dimensions de l'actual catedral”. 

L'arquitecte tècnic ha remarcat que la mesquita de l'interior de la catedral va ser un element primordial en la seva construcció, tant en superfície com en altura, ja que el primer pla constructiu redactat de manera global inclou noves capelles, com la de la Trinitat, a més d'una única nau.

Ballester també ha descartat que la torre del campanar de la Seu es correspongui amb l'antic minaret, tal com reflecteixen alguns dels documents històrics analitzats, i ha explicat que les dimensions de les tres naus i l'altura de la capella major es deuen a factors constructius de la connexió de la capella real de la Seu i l'espai que ocupava l'antiga mesquita.

  

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF