Cultura 15/06/2021

L'únic retrat de Boticcelli a Espanya s'exhibirà finalment a València

La "perla" de la col·lecció Guardans Cambó es queda durant tres anys al Museu de Belles Arts

ARA
2 min
'Retrat de Michele Marullo Tarcaniota', de Botticelli, quan va ser presentat al Prado el 2004.

BarcelonaEl Museu de Belles Arts de València exhibirà a la seva col·lecció permanent el Retrat de Michele Marullo Tarcaniota, l'únic retrat de Sandro Boticelli que és a Espanya. La família Guardans Cambó, propietària de l'obra des del 1929, ha signat un contracte amb la conselleria d'Educació, Cultura i Esport valenciana perquè l'obra es quedi durant tres anys al Museu de Belles Arts, on serà exposada a la sala central dedicada a la pintura antiga, acompanyada dels retaules gòtics i les obres de l'inici del Renaixement. Així s'acaba la incertesa sobre la destinació del retrat, que va ser declarat bé d'interès cultural el 1988. El 2004 va ser prestat al Museu del Prado de Madrid, on es va estar fins al 2017.

El 2019, durant la fira Frieze Masters de Londres, la família Guardans Cambó va posar el quadre a la venda amb la galeria Trinity Fine Art com a intermediària. Va ser taxat en 60 milions d'euros pel govern espanyol, tot i que a Londres tenia fixat un preu de 27,3 milions. Malgrat tot, no el va comprar ningú i la mateixa família se'n continua fent càrrec. Un dels motius que expliquen les dificultats per vendre'l és la consideració de l'obra com a bé d'interès cultural, cosa que el fa inexportable: la pintura no es pot desvincular mai d'Espanya i, si s'envia a fora per exhibir-la, el trasllat ha de complir tots els requisits i garanties que exigeix la normativa en aquests casos. Els últims anys el retrat de Boticelli s'ha pogut veure a Londres, a Frankfurt, a Nova York i a Berlín.

El retrat d'un amic de Botticelli

Michelle Marullo va ser un poeta, militar i humanista grec que va acabar vivint a Florència sota la protecció dels Mèdici. Marullo es va casar amb la poeta Alessandra Scala i va compartir amb Boticelli una amistat i nombroses inquietuds intel·lectuals. El 1500 va morir ofegat mentre creuava el riu Cecina a cavall, sota una tempesta torrencial. El retrat representa el bust de Marullo vestit de negre, amb un barret negre i el posat seriós. El 1929 el polític i empresari Francesc Cambó va comprar el quadre –que considerava "la perla" de la seva col·lecció– i des d'aleshores forma part de la col·lecció Cambó de Barcelona, la major part de la qual és al Museu Nacional d'Art de Catalunya. La filla de Cambó va mantenir el retrat sempre entre el patrimoni personal de la família i ara els propietaris són els nets del polític.

stats